FOLLOW US: facebook twitter

«Όχι» μεταποιητών σε… κάτι σαν απόσυρση

Ημερομηνία: 15-03-2023 | Συντάκτης:

-Ζητούν από το ΥΠΑΑΤ ενίσχυση των σταφιδοπαραγωγών

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Τη δική τους πρόταση για την άρση του αδιεξόδου με τη σταφίδα κατέθεσαν με επιστολή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Γεωργαντά οι μεταποιητές-έμποροι και εξαγωγείς σταφίδας της Ηλείας και της Δυτικής Ελλάδας, τονίζοντας ότι οι μέχρι τώρα λύσεις που εφαρμόστηκαν, δεν απέφεραν καρπούς, και πρόσθεσαν ότι μόνη λύση είναι η ενίσχυση αποκλειστικά των σταφιδοπαραγωγών κι όχι μια αμφιλεγόμενη απόσυρση του προϊόντος.

Δείτε αναλυτικά:

«Πληροφορηθήκαμε για την α/α συνάντηση από δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου. Από σχόλια που διαβάζουμε πιθανολογούμε ότι πρόκειται για την επανάληψη της συνάντησης της 16.12.2021, στην οποία παρά τις εκκλήσεις μας να στηριχτούν όλοι οι πραγματικοί σταφιδοπαραγωγοί και μόνον αυτοί, αποφασίστηκε/ανακοινώθηκε μια ιδιότυπη απόσυρση προϊόντος που ονομάστηκε απορρόφηση και υλοποιήθηκε εν μέρει, αλλά έφερε τα αντίθετα των αναμενόμενων αποτελέσματα: η τιμή παραγωγού μειώθηκε περισσότερο και παρ’ αυτό η ζήτηση, εν μέσω συνεχιζόμενης καταστροφολογίας, δεν τονώθηκε.

Φανταζόμαστε πως είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι κάθε χρόνο ενίσχυση, απόσυρση αδιάθετων ποσοτήτων και καταστροφολογίααπό μερικά εργοστάσια, κουράζουν και δεν βοηθούν. Το συγκεκριμένο σενάριο έχει επαναληφθεί ανεπίτρεπτα πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, με καταστροφικές συνέπειες για το προϊόν μας και για τις περιοχές στις οποίες καλλιεργείτο.

Με την παρούσα προτείνουμε:

  1. Τα (όποια) διαθέσιμα κονδύλια να διατεθούναποκλειστικά στους σταφιδοπαραγωγούς, μεμονωμένους ή ομαδοποιημένους, προμηθευτές συνεταιριστικών ή ιδιωτικών επιχειρήσεων. Αυτό θα τους δώσει το μήνυμα ότι η Κυβέρνηση τους στηρίζει, θα τους δώσει την απαραίτητη ώθηση να μπουν στις φυτείες τους και να φέρουν σε πέρας αυτή την υπέροχη όσο και απαιτητική καλλιέργεια.
  2. Την δημιουργία, επί τέλους, μιας ομάδας εργασίας υπό την εποπτεία του Υπουργείου, όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι να ανταλλάσσουμε απόψεις για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να επανέλθει η ζήτηση για το εξαιρετικό μας προϊόν, ζήτηση που θα σημάνει την σταθερή άνοδο των τιμών.

Χωρίς συνεργασία όλων των φορέων της αγοράς το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να συνεχιστεί η καταστροφή, μέχρι την οριστική εγκατάλειψη της καλλιέργειας. Η οριστική εγκατάλειψη είναι ήδη ορατή και θα προκαλέσει την ερήμωση μεγάλου μέρους της υπαίθρου των ήδη υποβαθμισμένων περιοχών στις οποίες καλλιεργείται ακόμα η σταφίδα, κρατώντας τες ζωντανές. Είναι καιρός να αναλογιστούμε όλοι, ο καθένας ανάλογα με τον τομέα όπου και απ’ όπου υπηρετεί, τις ευθύνες μας».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος