FOLLOW US: facebook twitter

OΑΣΗ: Αγροτική πορεία διαμαρτυρίας στον Πύργο

Ημερομηνία: 25-01-2024 | Συντάκτης:

-Από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας

Με συγκέντρωση και μηχανοκίνητη πορεία στον Πύργο συνέχισαν χθες τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Ηλείας, προκειμένου να διεκδικήσουν με επιτυχία την εκπλήρωση των αιτημάτων τους.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στις 11 το πρωί στον κόμβο Αγίου Γεωργίου κι ακολούθησε πορεία με τρακτέρα και άλλα αγροτικά οχήματα στου κεντρικούς δρόμους της ηλειακής πρωτεύουσας, με κόρνες και συνθήματα, καλώντας και σε κλιμάκωση του αγώνα, η οποία σταμάτησε στο Διοικητήριο της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο.

Εκεί οι αγρότες παρέδωσαν ψήφισμα στον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Νικο Κοροβέση και στον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέα Φίλια, οι οποίοι συζήτησαν για αρκετά λεπτά το πλαίσιο των αιτημάτων τους με τους παρευρισκόμενους παραγωγούς.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ), Θανάσης Βομπίρης τόνισε πως η κατάσταση στον πρωτογενή τομέα διαρκώς επιδεινώνεται, με τη μείωση των τιμών και των επιδοτήσεων και την ταυτόχρονη εκτόξευση του κόστους παραγωγής, αλλά και τις πενιχρές έως μηδενικές αποζημιώσεις που χορηγούνται από τον ΕΛΓΑ σε πυρόπληκτους και πλημμυρόπληκτους εξαιτίας του παρωχημένου κανονισμού που ισχύει.

Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης, η οποία τους καταλόγισε υποκινούμενες κινητοποιήσεις, και επισήμανε ότι «υποκινητές» είναι τα προβλήματα και η εφαρμοζόμενη αγροτική πολιτική

«Η κυβέρνηση μας κατονόμασε ως υποκινούμενους που βγαίνουμε στον δρόμο για να διεκδικήσουμε την επιβίωσή μας, όμως οι υποκινητές είναι η ίδια η κυβέρνηση με τα μέτρα που έχει και με την αδιαλλαξία της. Μας “υποκινούν” όλα τα προβλήματα που έχουν χρονίσει πλέον, μας υποκινεί το ότι τα προϊόντα μας είναι σε τιμές κάτω από το κόστος, ότι οι ζημιές που είχαμε την προηγούμενη χρονιά δεν αποζημιώθηκαν. Μας λοιδορεί η κυβέρνηση, μας λοιδορεί ο κ. Αυγενάκης. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Δεν υποκινούμαστε από κανέναν. Είμαστε όλοι αγρότες και προσπαθούμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας, για αυτό ακριβώς το λόγο συντονίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας από δω και πέρα, με διάφορες μορφές, τις οποίες αποφασίζουμε οι αγροτικοί σύλλογοι με την Ομοσπονδία», ανέφερε και προανήγγειλε νέες μορφές δράσης μέχρι να δικαιωθεί ο αγροτικός κόσμος

Ο αγρότης Ανδρέας Νικολούτσος δήλωσε: «Τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα τα γνωρίζουν και τα μικρά παιδιά. Ο Σημίτης κάποτε είχε βάλει τον Σπράο, ο Μητσοτάκης έβαλε τον Πισσαρίδη με τους 7 σοφούς, ο αείμνηστος Αθανάσιος Κανελλόπουλος το 1979-80 είχε θεσπίσει τη Βουλή των αγροτών, που την κατήργησε το ΠΑΣΟΚ. Πενήντα χρόνια πέρασαν και τα προβλήματα δεν λύθηκαν, αλλά διογκώθηκαν. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Δεν μπορούν να δώσουν λύσεις άνθρωποι που τα χέρια τους είναι πιο λευκά κι από τη Νιβέα. Τις λύσεις τις ξέρουμε εμείς που έχουμε γεννηθεί στο χώμα. Τις έχουμε προτείνει στις εκάστοτε κυβερνήσεις αλλά δεν τις αποδέχονται γιατί είναι πιστά τσοπανόσκυλα των μασόνων των Ευρωπαίων που έχουν σκοπό να διαλύσουν την αγροτική οικονομία και εν γένει την ελληνική οικονομία. Εδώ στη Ηλεία υπάρχουν 30.000 αγροτικές οικογένειες. Η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις είναι πολύ μικρή. Έπρεπε να είναι τεράστια η κινητοποίηση. Δεν μπορεί ο καθένας να κάθεται μόνος του ή στο καφενείο. Σε όλους αυτούς που απέχουν θα στείλω ένα μήνυμα σε αρχαία ελληνική διάλεκτο: βίος βίου δεόμενος ουκ εστίν βιος».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος