FOLLOW US: facebook twitter

«Νάρκες» στα οικονομικά του δήμου Ήλιδας

Ημερομηνία: 25-01-2024 | Συντάκτης:

Στο 25% η εισπραξιμότητα του δήμου,
τονίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σπύρος Λαμπρινός

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Έντονος προβληματισμός επικρατεί στον δήμο Ήλιδας για την οικονομική κατάσταση που παρέλαβε η νέα δημοτική αρχή, αφού καθημερινά προκύπτουν στοιχεία που φανερώνουν μεγάλη ανισορροπία ανάμεσα σε έσοδα και δαπάνες.

Το νέο εύρημα που προκάλεσε αρνητική έκπληξη, είναι τα ανείσπρακτα τέλη από τα μέσα του 2021, αλλά κυρίως τέλη που δεν είχαν καν βεβαιωθεί για περίπου δύο με δυόμισι χρόνια, όπως ανέφερε στην «Πρωινή» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Σπύρος Λαμπρινός.

«Υπέθετα την άσχημη οικονομική κατάσταση, αλλά ποτέ δεν φανταζόμουν το μέγεθός της. Καθημερινά αποκαλύπτονται στοιχεία που φαίνεται ότι είχαν επιμελώς αποκρυφθεί και κανείς δεν ξέρει μέχρι που θα φθάσουμε. Δεν έχει βεβαιωθεί η είσπραξη τελών για περίπου δύο χρόνια και αναζητούμε τρόπο να τα βεβαιώσουμε.  Την εισπραξιμότητα του δήμου σε ίδιους πόρους την προηγούμενη χρονιά η απελθούσα δημοτική αρχή την άφησε σε επίπεδα 25%», τόνισε και πρόσθεσε πως καθημερινά παραλαμβάνει έγγραφα που ανεβάζουν κι άλλο τις πιθανές οικονομικές υποχρεώσεις του δήμου.

«Υπάρχουν λειτουργικά προβλήματα σε έργα, που τα θέτουν σε αχρηστία. Εργολάβοι, μελετητές και προμηθευτές απαιτούν χρήματα για εργασίες και προμήθειες που δεν φαίνονται νόμιμες και θα τις διεκδικήσουν και ενδεχομένως να τις κερδίσουν στα δικαστήρια. Αυτό σημαίνει πως ο δήμος θα πληρώσει με τόκους και θα επιβαρυνθεί με τα έξοδα της δίκης και τον δικηγόρο. Δικαστικός επιμελητής παρέδωσε αποφάσεις για χαμένες δίκες για κατασχέσεις σε βάρος του δήμου, σε δικασμένες υποθέσεις. Στην πραγματικότητα πρόκειται για εκατομμύρια ευρώ, που αυξάνονται με τα δικαστικά έξοδα και τους τόκους και δεν μπορούν να υπολογιστούν στο προϋπολογισμό. Το δημοτικό συμβούλιο θα ψηφίζει έργα που δεν θα εκτελεστούν ποτέ καθ’όσον θα μεσολαβούν οι δικαστικές αποφάσεις και ο δήμος έχοντας χάσει την αξιοπιστία του, δεν μπορεί να πιστωθεί από τους προμηθευτές», σημείωσε και πρόσθεσε ότι με συστηματική δουλειά η νέα δημοτική αρχή θα προσπαθήσει να αναμορφώσει την κατάσταση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος