Ο Τύπος εκπέμπει σήμα κινδύνου
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”92757″ img_size=”full”][vc_column_text]Στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων ένας από τους κλάδους που επλήγησαν περισσότερο ήταν αυτός της ενημέρωσης. Κυρίως της έντυπης. Εφημερίδες και περιοδικά έκλεισαν, χιλιάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν στην ανεργία. Πολλοί από αυτούς έχασαν αποζημιώσεις και δεδουλευμένα και αρκετοί δεν κατάφεραν ποτέ να επιστρέψουν στο επάγγελμα. Υποχρεώθηκαν να αλλάξουν δουλειά.
Ακόμη χειρότερο ήταν το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε. Τα σημεία πώλησης των εντύπων μειώθηκαν δραματικά. Αυτό είχε συνέπεια την εξίσου δραματική μείωση των πωλήσεων των εντύπων, στην οποία συνέβαλε ουσιαστικά και η οικονομική δυσκολία των πολιτών.
Η κατάσταση που δημιούργησε η κρίση στην έντυπη ενημέρωση πάει να επαναληφθεί με χειρότερους όρους λόγω κορονοϊού. Εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι εφημερίδες και τα περιοδικά γράφονται και εκδίδονται πλέον με μεγάλη δυσκολία και πωλούνται με ακόμη μεγαλύτερη.
Τα σημεία πώλησης μειώνονται και αναμένεται να μειωθούν κι άλλο, οι περιορισμοί στην κίνηση των πολιτών ουσιαστικά νεκρώνουν τις πόλεις. Συνέπεια όλων αυτών είναι και η μείωση της διαφήμισης που αποφέρει σημαντικά έσοδα για τη λειτουργία και την επιβίωση του Τύπου.
Με δυο λόγια και με δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει άρση των περιοριστικών μέτρων στο αμέσως επόμενο διάστημα, η έντυπη ενημέρωση απειλείται άμεσα με αφανισμό. Αυτό συνιστά ανεπανόρθωτο πλήγμα για τη δημοκρατία. Η Πολιτεία επομένως πρέπει να λάβει δραστικά μέτρα για τη διάσωση του Τύπου.
Είναι αναγκαιο να εφαρμόσει άμεσα -αν ήταν δυνατόν από χθες- ένα συνολικό σχέδιο ουσιαστικής, μακρόχρονης και πολύπλευρης ενίσχυσης του Τύπου, το οποίο θα επεξεργαστεί γρήγορα σε συνεργασία με τις δημοσιογραφικές ενώσεις. Κανένα έντυπο δεν πρέπει να κλείσει, καμία θέση εργασίας δεν πρέπει να χαθεί.
Είναι ζήτημα δημοκρατίας.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]