FOLLOW US: facebook twitter

Ο Ρασπούτιν έχει τη δική του ιστορία

Ημερομηνία: 17-09-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”96833″ img_size=”full”][vc_column_text]

Της Αντα Ψαρρά

Ο Δημ. Παπαγγελόπουλος ήταν ένας εισαγγελέας που έχαιρε μεγάλης εκτίμησης στον δικαστικό χώρο από εξίσου μεγάλη μερίδα δικαστικών και που αναμφισβήτητα υπήρξε η μια όψη του βαθέος δεξιού κράτους. Ως προϊστάμενος της Εισαγγελίας είχε δεχτεί σφοδρή κριτική από το ΠΑΣΟΚ για την εμφανή του συνεργασία με τη Ν.Δ. Μεγάλη εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του επέδειξε η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή – Δημ. Αβραμόπουλου – Προκόπη Παυλόπουλου κ.λπ., επιλέγοντάς τον μάλιστα ως διοικητή της ΕΥΠ.

Α. Σαμαράς: «Ο,τι είχα να πω για αυτή την άθλια σκευωρία, το έχω πει από την πρώτη στιγμή. Θα έρθουν όλα στο φως.

Δημοσιογράφοι: Κατονομάσατε τον Ρασπούτιν;

Α. Σαμαράς: Το έχω κάνει προ πολλού.

Δημοσιογράφοι: Κατονομάσατε και τον κ. Τσίπρα;

Α. Σαμαράς: Φυσικά.

Οι σχέσεις (και) του Αντ. Σαμαρά με την Ιστορία μάλλον πάσχουν, παρά το βαρύ οικογενειακό του δέντρο. Πέρα από το «Μακεδονία είναι μόνο μία και είναι ελληνική», τώρα φαίνεται ότι, προκειμένου να οδηγήσει σε δικαστήριο α λα ΑΣΠΙΔΑ τον τέως πρωθυπουργό, δεν δίστασε να τον κατονομάσει ως σκευωρό, αλλά και να υιοθετήσει τον χαρακτηρισμό Ρασπούτιν, κατονομάζοντας τον πρώην αν. υπουργό Δικαιοσύνης ως «διεκπεραιωτή» της σκευωρίας που τον ενέπλεξε στο σκάνδαλο Novartis.

Εδώ και μέρες, βέβαια, όλα τα επιτελικά στελέχη των ΜΜΕ προεξοφλούσαν με πανηγυρισμούς τη βέβαιη επιστροφή της δικογραφίας αμελλητί στη Βουλή, ενώ έσπευδαν να θεωρήσουν τις καταγγελίες του αντεισαγγελέα Ι. Αγγελή ως θέσφατο. Βέβαια, στις άλλες καταγγελίες του Ι. Αγγελή κατά της Ελένης Ράικου και του Ι. Ντογιάκου, που πήραν μάλιστα και τη μορφή επίσημης εισαγγελικής έκθεσης, δεν έδωσαν καμία σημασία.

Είναι επίσης γεγονός ότι η πορεία (καταγγελιών, μηνύσεων και δικογραφιών) προς τη Βουλή είναι δεδομένη σύμφωνα με τον Νόμο, προκειμένου το Σώμα να αποφασίζει για άρση ασυλίας, εξεταστικές κ.λπ. Η μόνη φορά που δεν έγινε αυτό ήταν επί εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά (κυβέρνηση Καραμανλή) και συγκεκριμένα στην υπόθεση του Βατοπεδίου.

Κι ενώ αρμόδιοι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου ανέλαβαν πρόσφατα την υπόθεση των καταγγελιών και των μηνύσεων (των πολιτικών και του αντεισαγγελέα Ι. Αγγελή), τις οποίες και εξετάζουν, ένας εισαγγελέας Πρωτοδικών (ιεραρχικά κατώτερος) εξετάζει τις ανάλογες καταγγελίες της εισαγγελέως Διαφθοράς.

Ανεξάρτητα όμως από την πορεία της δικογραφίας και τις απειλές, όσοι υιοθέτησαν τον όρο Ρασπούτιν, μεταξύ των οποίων και ο Αντώνης Σαμαράς, όφειλαν να γνωρίζουν την αληθινή ιστορία του Ρώσου καλόγερου/αγρότη που κατόρθωσε να αποσπάσει την εμπιστοσύνη του τσάρου σε μια δύσκολη για τη μοναρχία εποχή, λίγα χρόνια πριν από την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Γιατρεύοντας με μαντζούνια τον αιμοφιλικό διάδοχο του θρόνου, ο Ρασπούτιν απέσπασε όχι μόνο την εμπιστοσύνη αλλά και μεγάλη εξουσία στο παλάτι. Για πολλά χρόνια, ο Ρασπούτιν είχε τον πρώτο ρόλο στις υποθέσεις της τσαρικής οικογένειας και του κράτους, ενώ, αντίθετα, μεγάλη μερίδα των αριστοκρατών και των κρατικών παραγόντων δυσανασχετούσε με την παρουσία του, θεωρώντας ότι ήταν επικίνδυνος για τη χώρα. Οι απόπειρες αληθινής δολοφονίας του, κι όχι απλά δολοφονίας χαρακτήρα, ήταν πολλές, αλλά αποτυχημένες.

Τελικά, όμως, εναντίον του Ρασπούτιν οργανώθηκε συνωμοσία, στην οποία συμμετείχαν πρόσωπα του συγγενικού περιβάλλοντος του τσάρου, με σκοπό να τερματιστούν τα απανωτά πλήγματα που δεχόταν η μοναρχία σε μια τόσο ταραγμένη εποχή, την οποία τελικά θα ακολουθούσε η Ρωσική Επανάσταση. Ενα βράδυ του 1916, ο σύζυγος της ανιψιάς του τσάρου, Γιουσούποφ, προσκάλεσε τον Ρασπούτιν στο σπίτι του για να τον δηλητηριάσει. Τελικά, το δηλητήριο δεν έπιασε και ο Γιουσούποφ τον εκτέλεσε με πιστόλι. Μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού, το 1993, κάποιοι Ρώσοι εθνικιστές προσπάθησαν χωρίς αποτέλεσμα να αποκαταστήσουν τη φήμη του.

Αυτός με δυο λόγια ήταν ο Ρασπούτιν, το όνομα του οποίου υιοθετήθηκε προκειμένου κάποιοι να φωτογραφίσουν τον πρώην εισαγγελέα Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Εναν εισαγγελέα που έχαιρε μεγάλης εκτίμησης στον δικαστικό χώρο από εξίσου μεγάλη μερίδα δικαστικών και που αναμφισβήτητα υπήρξε η μια όψη του βαθέος δεξιού κράτους. Η άλλη όψη είναι προφανώς ο εκλεκτός του Α. Σαμαρά δικαστής, Χ. Αθανασίου.

Οι παροικούντες στα δικαστικά μέγαρα γνώριζαν καλά ότι οι σχέσεις του Δ. Παπαγγελόπουλου και Χ. Αθανασίου δεν ήταν καθόλου ρόδινες. Ο ειδικός ρόλος του Δ. Παπαγγελόπουλου προκύπτει και από τις θέσεις που κατέλαβε μετά την εκλογή του, το 2003, ως προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Συγκεκριμένα: εποπτεύων εισαγγελέας στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, πρόεδρος του Συμβουλίου Συντονισμού Ανάλυσης και Ερευνών, εποπτεύων εισαγγελέας ειδικών εγκλημάτων βίας και επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Ως εισαγγελέας είχε αναλάβει σημαντικές υποθέσεις, όπως τη διερεύνηση των φερόμενων ως παράνομων χρηματοδοτήσεων προς τη Νέα Δημοκρατία (υπόθεση MAYO), τη διερεύνηση του τροχαίου ατυχήματος των Κεντέρη – Θάνου, την υπόθεση των υποκλοπών, την υπόθεση της απαγωγής των Πακιστανών κ.λπ.

Για τον χειρισμό του σε αυτές τις υποθέσεις είχε μάλιστα επικριθεί από μερίδα του Τύπου (πριν τα ΜΜΕ γίνουν απολύτως μονοφωνικά) για απραξία. Ως προϊστάμενος της Εισαγγελίας είχε δεχτεί σφοδρή κριτική από το ΠΑΣΟΚ για την εμφανή του συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία. Μεγάλη εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του επέδειξε η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή – Δημήτρη Αβραμόπουλου – Προκόπη Παυλόπουλου κ.λπ., επιλέγοντάς τον μάλιστα ως διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Σημειώνεται ότι και τότε και μέχρι την πρόσφατη φωτογραφική αλλαγή του Νόμου χρειαζόταν πλούσιο βιογραφικό για τη συγκεκριμένη θέση. Οι σχέσεις του και με τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πρώην υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησης Καραμανλή ήταν στενές και φιλικές.

Μετά την επιλογή του ως υπουργού Δικαιοσύνης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Β. Θάνου, ο Δ. Παπαγγελόπουλος, στην αρχή ως υφυπουργός και στη συνέχεια ως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, ανέλαβε το πεδίο πάταξης της διαφθοράς επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝ.ΕΛΛ.

Καλό είναι, λοιπόν, όποιος επιμένει να χρησιμοποιεί τον χαρακτηρισμό Ρασπούτιν για τον πρώην υφυπουργό, να δει με προσοχή τα δύο «προφίλ» και την ιστορία τους.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia