Ο ομφάλιος λώρος που συνέδεε την πάλαι ποτέ ένδοξη Δίβρη με τον Πύργο – Εξαιρετική εκδήλωση στο Κτήμα Μερκούρη
Άκρως ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία του κ. Σωτήρη Σωτηρόπουλου πάλαι ποτέ ένδοξης ορεινής κωμόπολης της Δίβρης και την σχέση της με τον Πύργο.
Μια ενδιαφέρουσα ιστορική διαδρομή για την σχέση της πάλαι ποτέ ένδοξης ορεινής κωμόπολης της Δίβρης, με την πρωτεύουσα του Νομού του Πύργο όπου καταδείχθηκε η διαχρονική αμφοτερόπλευρη σύνδεση στην Κοινωνική, Πνευματική και Εμπορική ζωή των ορεσίβιων και πεδινών κατοίκων στο διάβα των αιώνων, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όλοι όσοι παρευρέθηκαν την Κυριακή το μεσημέρι σε σχετική εκδήλωση στο Κτήμα Μερκούρη.
«Οδηγός» του ιστορικού αυτού οδοιπορικού με θέμα «Ο ιστορικός, πνευματικός και οικονομικός ομφάλιος λώρος που συνέδεε την ορεινή κωμόπολη της Δίβρης με τον Πύργο και τις άλλες περιοχές του Κάμπου της Ηλείας», ήταν ο γιατρός και πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δίβρης Σωτήρης Σωτηρόπουλος τον οποίο προλόγισε εκ μέρους του Κτήματος Μερκούρη ο κ. Χρήστος Κανελλακόπουλος.
Ο κ. Χ. Κανελλακόπουλος προλόγισε όπως πάντα τον ομιλητή και αναφέρθηκε στη σχέση της οικογένειας Μερκούρη με την Δίβρη.
Ο κ. Κανελλακόπουλος τόνισε ότι το Κτήμα Μερκούρη διοργάνωσε την εκδήλωση στα πλαίσια των καθιερωμένων δραστηριοτήτων του στους τομείς του Πολιτισμού, των Γραμμάτων και της εν γένει κοινωνικής προσφοράς του και ευχαρίστησε τον κ. Σωτηρόπουλο για την παρουσία του και την ενδιαφέρουσα ομιλία του μέσα από την οποία ξεδιπλώθηκε μια ενδιαφέρουσα ιστορική διαδρομή στην Δίβρη και την σχέση της με τον Πύργο. Επισήμανε ακόμα ότι η οικογένεια Μερκούρη κατάγεται από την ιστορική Δίβρη και γι αυτό η συγκίνηση τους είναι μεγάλη.
Ο κ. Σωτηρόπουλος στην ομιλία του ξεδίπλωσε μια ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή όπου έγιναν γνωστά και σημαντικά γεγονότα από τους πρώτους οικιστές του Πύργου και των γύρω περιοχών, όπως και οι κοινοί αγώνες Διβριωτών και Πυργιωτών στον Εθνικοαπελευθερωτικό ξεσηκωμό του 1821.
Η Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου διαβάζει κείμενο Περιηγητή για τη Δίβρη από το «Νεολόγο« Πατρών του 1911
Ακόμη έγινε αναφορά στις μεγάλες προσωπικότητες της Πολιτικής, των Γραμμάτων, του Πολιτισμού και του Εμπορείου που ναι μεν γεννήθηκαν, μορφώθηκαν ή μεγάλωσαν στη Δίβρη, αλλά έγιναν ιθύνουσα τάξη και καταύγασαν στον Πύργο και τις άλλες πόλεις ή κωμοπόλεις της Ηλείας και ευρύτερα σε πανελλαδικό ή παγκόσμιο επίπεδο. Και κατ΄ αντιστροφήν, πως αυτή η αιμοδότηση και η αρμονική συμβίωση στην πορεία των αιώνων επέδρασε ευεργετικά στην καθημερινή ζωή και την ανάπτυξη της ιστορικής κωμόπολης, που σταμάτησε την δεκαετία του 1960.
Ο Σωτήρης και η Μαρία Σωτηροπούλου μαζί με τον οικοδεσπότη του Κτήματος Μερκούρη Χρήστο Κανελλακόπουλο.
Την πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση παρακολούθησαν πολλοί Ηλείοι από τον Πύργο και την ευρύτερη περιοχή που έλκουν την καταγωγή τους από την Δίβρη ενώ το δήμο Ολυμπίας και τον δήμαρχο εκπροσώπησε η αντιδήμαρχος Ρόη Αντωνοπούλου. Τον βουλευτή Δ. Καλαματιανό εκπροσώπησε ο δημοτικός σύμβουλος Θοδωρής Ντοάς, ενώ μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της 117 ΠΜ καθώς και οι καθηγητές Πανεπιστημίου Πάτρας και Ιωαννίνων της Νεότερης Ιστορίας οι κκ Αθ. Φωτόπουλος και Νίκος Αναστασόπουλος .
Μετά το πέρας της εκδήλωση, οι πάντα φιλόξενοι οικοδεσπότες του Κτήματος Μερκούρη, παρέθεσαν μπουφέ συνοδεία των εκλεκτών κρασιών του Κτήματος.