FOLLOW US: facebook twitter

«Ο καλός στρατιώτης Σβέικ» από την Παρασκευή 1 Μαρτίου στον Απόλλωνα

Ημερομηνία: 28-02-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτισμός
Αυστηρά για δέκα παραστάσεις έως και 10 Μαρτίου

Την Παρασκευή το βράδυ, 1η Μάρτη, στο θέατρο Απόλλων,  κάνει τελικώς πρεμιέρα μετά την αναβολή της προγραμματισμένης για την περασμένη εβδομάδα θεατρικής παράστασής της λόγω του αιφνίδιου καρδιακού επεισοδίου που λίγο έλειψε να στοιχίσει τη ζωή της σκηνοθέτιδας Ευανθίας Στιβανάκη, η Θεατρική Ομάδα Πύργου με την μαύρη κωμωδία και γνωστή αντιπολεμική σάτιρα του Γιάροσλαβ Χάσεκ «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ».  Τα νέα είναι καλά και αισιόδοξα για την Ευανθία Στιβανάκη που αν και εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, η υγεία της εξελίσσεται θετικά και έτσι η Ομάδα ανανεώνει το ραντεβού της με το θεατρόφιλο κοινό για αύριο το βράδυ στις 9.15. Οι παραστάσεις θα είναι καθημερινές και θα διαρκέσουν αυστηρώς 10 μέρες, δηλαδή από 1 έως και 10 Μαρτίου και δεν θα υπάρξει παράταση, γι αυτό και όλοι όσοι θέλουν να δουν την παράσταση πρέπει να σπεύσουν να την παρακολουθήσουν μέσα σε αυτό το δεκαήμερο.

Η διασκευή του έργου είναι του Σωτήρη Πατατζή και η σκηνοθεσία της Ευανθίας Στιβανάκη. Η Θεατρική Ομάδα Πύργου είναι… ετοιμοπόλεμη, νέα και παλαιά μέλη της Ομάδας πρωταγωνιστούν  και έχουν  ετοιμάσει μια εξαιρετική παράσταση  με όπλο τη σάτιρα και το σαρκασμό,  καθώς το έργο χτυπάει τη μιλιταριστική εξουσία στρατιωτικών και πολιτικών, τον παραλογισμό και τη βαρβαρότητα του πολέμου.

Ο καλός στρατιώτης Σβέικ» θεωρείται ένα από τα κλασικά αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και από τα σημαντικότερα αντιπολεμικά έργα όλων των εποχών. Kαλοσυνάτος, πρόσχαρος και αφελής, ο Σβέικ γίνεται ο πιο πιστός Τσέχος στρατιώτης του αυστριακού στρατού. Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου πολέμου, καλείται να υπερασπιστεί την Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία. Οι σπαρταριστές περιπέ­τειες του πιο πιστού Τσέχου στο στράτευμα, καθώς και οι κωμικοτραγικές καταστάσεις όπου εμπλέκεται, μάταια, για να φτάσει στην πρώτη γραμμή του μετώπου, προκαλούν το γέλιο – ένα γέλιο που κρύβει τον αγώνα και τη λαχτάρα για την ελευθερία. Ο «αντιήρωας» Σβέικ, μέσα από το ανατρεπτικό του χιούμορ και τις κωμικοτραγικές καταστάσεις όπου εμπλέκεται, αποδεικνύει τη ματαιότητα της ανθρώπινης φιλοδοξίας και τον παραλογισμό του πολέμου.

Το έργο, εκτός του γέλιου που προσφέρει, κινεί τη σκέψη και τη συνείδηση του θεατή. Ο κωμικοτραγικός Σβέικ είναι ανιδιοτελής πατριώτης, ένας λαϊκός άνθρωπος, που με την άδολη «πανουργία» του αντιστέκεται στον παραλογισμό και την αγριότητα του πολέμου. Αναμένουμε λοιπόν με αγωνία τον «Καλό στρατιώτη Σβέικ» και το νέο θεατρικό βήμα της Θεατρικής Ομάδας Πύργου που όλα αυτά τα χρόνια με την παρουσία της στο σανίδι διαμορφώνει την θεατρική και πολιτιστική ταυτότητα του τόπου μας.

Πρεμιέρα, Παρασκευή 1η Μάρτη, ώρα 21.15. Για κρατήσεις θέσεων στο τηλέφωνο του θεάτρου Απόλλων 2621036521.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος