FOLLOW US: facebook twitter

Η ευζωνική στολή διηγείται την ιστορία της: Άνοιξε τις πύλες της η σπουδαία έκθεση στον Πολυχώρο Ξυστρή

Ημερομηνία: 28-02-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός
Διοργανώνεται από το Στρατιωτικό γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας σε συνεργασία με τη ΔΕΠ Α.Ε. ΟΤΑ και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Η ιστορία της ευζωνικής στολής ξετυλίγεται σε μία ξεχωριστή έκθεση στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή στον Πύργο. Η περίφημη ένδοξη ενδυμασία που συνόδευσε τους Έλληνες για εκατοντάδες χρόνια διηγείται τη δική της ιστορία μέσα από 40

έγχρωμες αναπαραστάσεις της ευζωνικής στολής από τον ζωγράφο και ενδυματολόγο Γιάννη Μυλωνά και τη συλλογή Χαΐτογλου, ξεδιπλώνοντας χρονικά και ενδυματολογικά την ιστορική διαδρομή της «εθνικής μας φορεσιάς» από το 1821 έως τις μέρες μας.

Μια σημαντική έκθεση, που διοργανώθηκε από το Στρατιωτικό Γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας σε συνεργασία με το Δήμο Πύργου και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΕΠ Α.Ε. ΟΤΑ και το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας, που άνοιξε τις πύλες της χθες και υποδέχτηκε ήδη δεκάδες μαθητές Δημοτικών Σχολείων, Συλλόγους και πολίτες που θαύμασαν από κοντά Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς αλλά και τα έργα με τις μοναδικές στολές, σύμβολο της λεβεντιάς, της γενναιότητας και της αντίστασης που είναι ταυτισμένες με τον «πολιτισμό της ανταρσίας», της νεότερης Ελλάδας.

Ο Λοχαγός, Κωνσταντίνος Κουτσουμπίδης από την Προεδρία της Δημοκρατίας μίλησε για την ιστορική διαδρομή της στολής από το 1821 έως και σήμερα, τονίζοντας ότι μέσα σε αυτό το διάστημα βλέπει κανείς κάποια σημεία καμπής, αλλαγές πολιτεύματος και κάποιες αλλαγές στην ονομασία της Προεδρικής Φρουράς που έχει ιστορία 15 χρόνων και είναι συνυφασμένη με την νεότερη Ελληνική ιστορία.

«Επομένως μέσα από τις αλλαγές των στολών και της ονομασίας της Προεδρικής Φρουράς και τις αλλαγές του οπλισμού βλέπουμε και τα σημεία καμπής της νεότερης ελληνικής μας ιστορίας. Η έκθεση πλαισιώνεται από μια παρουσίαση της προεδρικής φρουράς και υπάρχουν και 4 Εύζωνες που έχουν στατική παρουσία. Τα παιδιά και οι μεγαλύτεροι, έχουν την ευκαιρία να δουν αυτό που λέμε «σύμβολο», να πάρουν τα μηνύματα και τη  σωστή κατεύθυνση που βγάζει ο Εύζωνας για να τα έχουν σα παράδειγμα προς μίμηση, και να δουν και τους αγώνες του έθνους και το τι συμβολίζει το κάθε μέρος της στολής τους».

Ο πρόεδρος της ΔΕΠ Α.Ε. Νίκος Χιώνης, επισήμανε ότι είναι ιδιαίτερη στιγμή και τιμή για την πόλη να φιλοξενεί μια τέτοιου είδους εκδήλωση για τη διαδρομή της φουστανέλας, της στολής των Ευζώνων από την Επανάσταση έως σήμερα, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις δυνατότητες του Πολυχώρου του Θεματικού Πάρκου ενώ ο Καλλιτεχνικός Δ/ντής του Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας που επιμελήθηκε και την σπουδαία αυτή έκθεση Βασίλης Καψής τόνισε ότι μέσα από την έκθεση οι επισκέπτες μπορούν να δουν όλα τα μεγάλα γεγονότα της ελληνικής ιστορίας και να τα κατανοήσουν με βιωματικό τρόπο οι νεότεροι μέσα από τα εργαστήρια.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην εξωστρέφεια του Διεθνούς Φεστιβάλ που επιχειρείται τα τελευταία τρία χρόνια  τονίζοντας ότι πέρα από τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων τους και στις εικαστικές τέχνες διευρύνουν τους ορίζοντες τους και γεωγραφικά με δράσεις και εκτός του Δήμου Ολυμπίας.

Σαράντα έγχρωμες αναπαραστάσεις της ευζωνικής στολής λοιπόν, σε μια έκθεση που κανείς δεν πρέπει να χάσει! Μέχρι την Τρίτη 5 Μαρτίου λοιπόν στο Πάρκο Ξυστρή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος