FOLLOW US: facebook twitter

Ο γυμνός «Αθλητής» για τα επόμενα 5 χρόνια θα κατοικεί στην Ολυμπία

Ημερομηνία: 18-12-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Μαρμάρινη επιτύμβια στήλη μεταφέρθηκε από το Μουσεία της Αθήνας στο Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας

 

Ήταν δύσκολο να ξεχωρίσεις από το βλέμμα του αν χαιρόταν ή αν νοσταλγούσε ήδη το παλιό του σπίτι, το μεγάλο και ιστορικό Μουσείο της Αθήνας.

Έχοντας μόλις φτάσει στην Ολυμπία, όσο δεχόταν την φροντίδα του προσωπικού της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, διατηρούσε υπομονετικά την στάση των τριών τετάρτων, έτσι όπως αριστοτεχνικά τον είχε απαθανατίσει ο δημιουργός του πίσω στον μακρινό 4ο αιώνα, εκπέμποντας ήθος, ομορφιά και αλκή, όπως αρμόζει σε έναν αθλητή!

Πρόκειται για μια μαρμάρινη αετωματική επιτύμβια στήλη με παράσταση γυμνού αθλητή που κρατά στλεγγίδα στο δεξί χέρι και πιθανόν πουλί στο αριστερό (ΕΑΜ 893) και φέρει την  επιγραφή: Φιλόδημος Φιλοδήμου Ευωνυμεύς. Από το Πυρνάρι, βορειοδυτικά της Βάρης Αττικής. Το ύψος του είναι 1,06 μ.  με πλάτος 0,48 μ. και χρονολογικά τοποθετείται στο 350/340 π.Χ.

Ο «Αθλητής», ήθελε να κερδίσει οπωσδήποτε την εκτίμηση των νέων του επιμελητών. Θα τον αγαπούσαν άραγε και θα τον φρόντιζαν οι ντόπιοι όπως είχε συνηθίσει και του άξιζε; Θα κατάφερνε να αντικαταστήσει επάξια τα δάνεια αρχαία έργα που επιστρέφουν έπειτα από 15 χρόνια στο σπίτι τους στην Αθήνα και να συνυπάρξει αρμονικά ανάμεσα στα άλλα εκθέματα; Ένα ήταν το σίγουρο: για τα επόμενα τουλάχιστον πέντε χρόνια τα μεγάλα αφεντικά, οι αρχαιολόγοι, αποφάσισαν ότι μετακομίζει και πλέον θα ζει στην Ολυμπία στο Μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας για να αφηγείται στους επισκέπτες την ένδοξη ιστορία τους.

Πήρε μια μεγάλη ανάσα και σκέφτηκε:

«Με περιμένουν ημέρες δόξας: είμαι αθλητής και ήρθα στην ιδεατή πατρίδα μου, την Ολυμπία». Τότε ήταν που άκουσε τον αρχαιολόγο να του λέει «Καλωσόρισες φίλε. Σε ευχαριστούμε που δέχθηκες να έρθεις». «Όλα θα πάνε καλά, σκέφτηκε και αμέσως σα να σάλεψε λιγάκι από ανακούφιση».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος