FOLLOW US: facebook twitter

«Ο Γιάννης άφησε πίσω του δρόμους ανοιχτούς για να τους διαβούμε…»

Ημερομηνία: 22-04-2024 | Συντάκτης:

Πολιτική εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Γιάννη Σεφερλή από το ΝΑΡ στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα της ΠΕΔ στον Πύργο

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Με την μορφή του Γιάννη Σεφερλή  να μας θωρεί από την απέναντι οθόνη και την αύρα του διάχυτη μέσα στην αίθουσα, με ένα γέλιο κι ένα δάκρυ, σύντροφοι, συναγωνιστές, πολιτικοί «αντίπαλοι», συνάδελφοι  αλλά και απλοί άνθρωποι που είχαν κάτι να του θυμηθούν, μαζί με την οικογένειά του,  τη συντρόφισσα του Ελευθερία και τις κόρες του γέμισαν ασφυκτικά το συνεδριακό  χώρο  της ΠΕΔ στον Πύργο το απόγευμα του Σαββάτο.

Ήταν όλοι εκεί, στην εκδήλωση τιμής και μνήμης στον άνθρωπο Γιάννη, τον ασυμβίβαστο, τον ονειροπόλο, τον αγνό λαϊκό αγωνιστή, τον επιστήμονα, τον άνθρωπο της προσφοράς. Το πολιτικό μνημόσυνο στον Γιάννη Σεφερλή που έφυγε από κοντά μας στις 14 Δεκεμβρίου του 2023,  διοργάνωσε  η οργάνωση Ηλείας του ΝΑΡ και μίλησαν για Εκείνον, σύντροφοι και φίλοι με περίσσια συγκίνηση  

Με δυο στίχους από την «Ρωμιοσύνη» του Γιάννη Ρίτσου «Κάθε λουλούδι έχει τη θέση του στον ήλιο, κάθε άνθρωπος έχει ένα όνειρο… κι ένα μικρό παράνομο σημείωμα της άνοιξης στην τσέπη του… » η φιλόλογος και συναγωνίστριά του Ελευθερία Σαμαρά με λόγια συγκινητικά και από καρδιάς, προσπάθησε να  σκιαγραφήσει τον άνθρωπο Γιάννη Σεφερλή.

«Αυτός ήταν για μένα ο Γιάννης. Ένας άνθρωπος που είχε πάντα το όνειρο, τον ήλιο και την άνοιξη στην ψυχή του. Πληθωρική παρουσία με δυο πελώρια χέρια που σχημάτιζαν την αγκαλιά που χωρούσε όλον τον κόσμο. Για όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από κοινωνική θέση, επάγγελμα, ιδιότητα, ήταν ο Γιάννης, ο φίλος, ο άνθρωπος, που θα ενδιαφερόταν πραγματικά να βοηθήσει, που θα χαιρόταν σαν μικρό παιδί την παρέα σου και θα ήταν πάντα εκεί για σένα. Μιλούσε πάντα με ιδιαίτερη αγάπη για την οικογένειά του, αιώνιος έφηβος αντιδρούσε με πηγαίο αυθορμητισμό κάθε φορά που παρακολουθούσε την αγαπημένη του ομάδα, τον Ολυμπιακό».

Συνεχίζοντας η κα Σαμαρά τόνισε ότι ο Γιάννης Σεφερλής ήταν πιστός στη δύναμη του λαϊκού κινήματος, πάλεψε για όλα τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα και μέσα από το ΤΕΕ και μέσα από την Αυτοδιοίκηση, υπηρετούσε τις ιδέες του μακριά από κάθε προσωπικό συμφέρον για έναν κόσμο δίκαιο, αλλιώτικο από το σημερινό, πάντα με λόγο τεκμηριωμένο, προσιτός σε όλους, αποδεκτός ακόμα και από τους πολιτικούς του αντιπάλους.

«Ποτέ δεν ήταν ο κ. Σεφερλής, Ήταν ο Γιάννης για όλους! Ένας εμβληματικός άνθρωπος συνδεδεμένος με τους αγώνες και τις αγωνίες αυτού του τόπου τον οποίο αγαπούσε βαθιά και γι’ αυτό πληγωνόταν και βαθιά για την πορεία του, τους πολιτικαντισμούς και τις σκοπιμότητες που τον κρατούσαν πίσω. Η κοινωνία έχασε ένα τίμιο μέλος της, έναν γνήσιο αριστερό αγωνιστή που είχε μέσα του άσβεστη τη φλόγα της νιότης , πίστευε στους νέους και στο νέο αίμα της αριστεράς. Δεν θα μιλήσω για παρακαταθήκες, αλλά για δρόμους ανοιχτούς που άφησε πίσω του για να τους διαβούμε…»

Από την πλευρά του ο Χρήστος Κοσίνας,. ερευνητής, διδάκτορας, μέλος της Π.Ε του ΝΑΡ αναφέρθηκε κυρίως στην ιδεολογική και πολιτική δράση του Γιάννη Σεφερλή, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «Ο Γιάννης πορεύτηκε ως παράδειγμα μαχόμενου αγωνιστή χωρίς ιδιοτέλεια και εμείς η νέα γενιά εμπνεόμαστε από το ήθος του . Έφυγε ως ένας αγνός, λαϊκός αγωνιστής που μαχόταν από το 1990 στην αριστερά, παλεύοντας ως το τέλος για την σύγχρονη Κομμουνιστική Απελευθέρωση. Ως μέλος του ΝΑΡ στην άλλη όχθη, ήταν το πρότυπο αγωνιστή και κομμουνιστή που το αποδείκνυε με τη στάση ζωής του, την οποία αφιέρωσε στα ευγενή ιδανικά».

 «Με το Γιάννη βρεθήκαμε μαζί στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου, εγώ ως πρόεδρος του ΔΣ και εκείνος ως εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ» ανέφερε ο Δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής.

«Συγκρουστήκαμε πολλές φορές, αγρίευε μάλιστα κι εκεί που υπήρχε αντιπαράθεση, γαλήνευε και γινόταν πάλι ο Γιάννης. Μαχητικός, πάλευε μόνος μέσα στο Δ.Σ γιατί ήταν μια παράταξη μικρή, όμως ήταν ο άνθρωπος εκείνος που σεβόταν όλοι οι Πυργιώτες και τους σεβόταν και εκείνος. Αγαπούσε πολύ τον τόπο του, ήταν άνθρωπος της προσφοράς  και με την μαχητικότητά του πήγε την πόλη μας ένα βήμα παραπέρα. Η οικογένειά του πρέπει να είναι πολύ περήφανη για εκείνον…».

Όμορφα λόγια για τον Γιάννη Σεφερλή, είχε να πει και ο Παναγιώτης Μαυροειδής, μεταλλειολόγος του ΕΜΠ και μέλος του ΝΑΡ, διηγούμενος πολλές ιστορίες από την κοινή τους συμπόρευση, αναφερόμενος στην μεγάλη συμβολή του στην ανασυγκρότηση του Πύργου από τους σεισμούς του 93 και στην ανακατασκευή πολλών σπιτιών στα χωριά από τις φωτιές του 2007, εστιάζοντας πρωτίστως στην ανιδιοτέλειά του. Γιάννης Σεφερλής και χρήματα, ήταν… τσακωμένοι!

Ο κ. Μαυροειδής ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την ανακατασκευή σπιτιού της οικογένειάς του στο Λιβαδάκι μετά τις πυρκαγιές, που ενώ πήγαινε συνέχεια για να επιβλέψει όλο το διάστημα της ανακατασκευής,  όταν ήρθε η ώρα της πληρωμής… εξαφανίστηκε και τον αναζητούσαν να τον πληρώσουν αλλά εκείνος είχε ως προτεραιότητα του να πάει στα παρακάτω σπίτια να συνεχίσει τη δουλειά. «Αυτός ήταν ο Γιάννης, ο άνθρωπος της προσφοράς, ανιδιοτελής και ιδεολόγος!»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia