FOLLOW US: facebook twitter

Ο Εμπαιγμός της κυβέρνησης στον Έλληνα αγρότη συνεχίζεται

Ημερομηνία: 03-11-2023 | Συντάκτης:

Του Μισέλ Αμπού – Χάντμπα, Δικηγόρος, υπ. Βουλευτής ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Ηλείας


Για ακόμη μια φορά παρακολουθήσαμε την κυβερνητική αναλγησία αλλά και ανικανότητα σχετικά με την πληρωμή προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Παρά τα περσινά λάθη με τις «αστοχίες» στην κατανομή των επιδοτήσεων, τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην έναρξη υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ, η προχειρότητα συνεχίστηκε και στην πληρωμή του 2023.

Είναι γνωστό πως καθε έτος εντός του Οκτωβρίου καταβάλλεται η βασική ενίσχυση. Το εγκεκριμένο κεφάλαιο για το 2023 ηταν μειωμένο κατα 239εκ.€ σε σχέση με το 2022.Η χώρα μας δικαιούται να πληρώσει ως προκαταβολή στους αγρότες το 70% της βασικής ενίσχυσης. Δηλαδή €580εκ. Πλην όμως πιστώθηκαν σε 538.768 δικαιούχους €488εκ. Δηλαδή € 92εκ. λιγότερα, από τα χρήματα που προέβλεπε για το 2023 ως προκαταβολή η ΚΑΠ και συνολικά 331εκ.€ σε σχέση με το 2022.

Το ποσό της προκαταβολής που καταβλήθηκε στις 27/10/2023, είναι το μικρότερο ποσό που έχει πληρωθεί ιστορικά από την εφαρμογή της βασικής ενίσχυσης στη χώρα μας.Μάλιστα υφίστανται δικαιούχοι της Βασικής Ενίσχυσης για το 2023 που δεν έχουν πληρωθεί την προκαταβολή!

Η κυβερνητική υποκρισία προσωποποιημένη στο πρόσωπο του Υπιυργου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος ζήτησε την παραίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ, προσπαθώντας να μετακυλίσει τις κυβερνητικές ευθύνες αλλού, συνήθης τακτική των Κυβερνήσεων Μητσοτάκη.

Ο πρωτογενής τομέας ταλαιπωρείται τα τελευταία χρόνια από τις αυξήσεις τους κόστους παραγωγής, της ηλεκτρικής ενέργειας, των καυσίμων, από την έλλειψη σε εργατικά χέρια και η ανάγκη για χάραξη εθνικής στρατηγικής για την πρωτογενή παραγωγή είναι αυτονόητη αλλά δεν αποτελεί προτεραιότητα της σημερινής Κυβέρνησης.

Η μειωμένη προκαταβολή είναι η κορυφή του παγόβουνου δυστυχώς.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot