FOLLOW US: facebook twitter

Ο χαρταετός

Ημερομηνία: 19-04-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Ένα  από τα διάσημα  ρητά του Βενιαμίν  Φραγκλίνου είναι το «Όσοι θυσιάζουν στοιχειώδεις ελευθερίες για λίγη ασφάλεια δεν αξίζουν ούτε ελευθερία ούτε ασφάλεια».

 Ξέρουμε επίσης ότι ο Φραγκλίνος ανακάλυψε την ηλεκτρική φύση του κεραυνού στο γνωστό πείραμα με τον χαρταετό και το κλειδί: πετώντας ο χαρταετός μια μανιασμένη μέρα καταιγίδας μεταδίδει μέσα από το βρεγμένο σχοινί τον ηλεκτρισμό στο μεταλλικό κλειδί, το οποίο κεραυνοβολεί το χέρι που το αγγίζει. Κάπως έτσι δεν είναι και η ελευθερία σε σχέση με την ασφάλεια; Αν την αφήνεις να πετάει χωρίς να είναι δεμένη συνταγματικά με τους κατάλληλους σπάγκους θα κεραυνοβολήσει στην πρώτη μεγάλη κακοκαιρία που θα ζητά περισσότερη ασφάλεια.

Θα ακουστεί κουραστικό να επαναλάβω το τροπάριο της αστυνομικής αυθαιρεσίας, αλλά πόσα περιστατικά χρειαζόμαστε ακόμα για να καταλάβουμε ότι η ασφάλεια, όταν συνδυαστεί με την υποβάθμιση της ελευθερίας, προκαλεί ηλεκτροσόκ; Από τα βροχερά λιβάδια των ελεύθερων αμερικανικών πολιτειών ο Βενιαμίν Φραγκλίνος μάς χαμογελά με τον χαρταετό του…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia