FOLLOW US: facebook twitter

Νέα ακίνητα ηλειακών επιχειρήσεων στο «σφυρί»

Ημερομηνία: 14-06-2023 | Συντάκτης:

– Αθροιστικής αξίας πάνω 4 εκατ. ευρώ

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Περιουσιακά στοιχεία άλλοτε κραταιών επιχειρήσεων της Ηλείας εξακολουθούν να βγαίνουν στο ηλεκτρονικό «σφυρί», εξέλιξη που δείχνει ότι ενδεχομένως να αλλάξει σταδιακά ο επιχειρηματικός χάρτης του νομού.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η δημοσίευση ηλεκτρονικού πλειστηριασμού βιομηχανικού συγκροτήματος το οποίο έχει ανεγερθεί στην Ανδραβίδα έναντι τιμήματος που φτάνει το 1,89 εκατ. ευρώ, σε περιοχή εντός  αναδασμού και εντός Ζ.Ο.Ε., σε περιοχή κατά βάση αγροτική αλλά λόγω της γειτνίασής της με το λιμάνι της Κυλλήνης και με την Εθνική οδό Πατρών – Πύργου έχουν αναπτυχθεί και εμπορικές χρήσεις.

Το βιομηχανικό συγκρότημα περιλαμβάνει μονάδα παραγωγής μικτών και σύνθετων λιπασμάτων με ανάμειξη ξηραντήρα αραβοσίτου, σιλό αποθήκευσης δημητριακών και ζωοτροφών, ισόγεια μεταλλική αποθήκη επιφάνειας ενός στρέμματος, και μονάδα παραγωγής μικτών και σύνθετων λιπασμάτων επιφάνειας και τρία σιλό αποθήκευσης δημητριακών.

Ο πλειστηριασμός είναι προγραμματισμένος για τις 5 Ιουλίου και τον διενεργεί η Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια & Οφειλές με την επωνυμία Intrum.

Το δεύτερο ακίνητο που βγαίνει στο «σφυρί», αποτελεί περιουσία της υπό εκκαθάριση Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας-Ολυμπίας, και εκπλειστηριάζεται έναντι 600.799 ευρώ. Βρίσκεται σε αγροτική οδό στη θέση ‘’Κοντούνα’’ ή ‘’Κοντούπο’’, της Δημοτικής Κοινότητα, σε περιοχή εκτός σχεδίου πόλεως, εκτός Γ.Π.Σ., εκτός ορίων οικισμού, εκτός ζώνης οικισμού, σε απόσταση μικρότερη των 300μ. από τον άξονα της Εθνικής οδού Πύργου-Κυπαρισσίας. Πρόκειται για περιοχή στην είσοδο της πόλης της Ζαχάρως με πρόσωπο σε αγροτική οδό σε πολύ κοντινή απόσταση από την Εθνική οδό Πύργου-Κυπαρισσίας, όπου λειτουργούν κατά μήκος εμπορικά πολυκαταστήματα, εκθέσεις διαφόρων ειδών, πρατήρια υγρών καυσίμων, fast food, super market. Τον πλειστηριασμό διενεργεί η  Eagle Issuer  για λογαριασμό της Dovalue στις 20 Δεκεμβρίου του 2023.

Το τρίτο ακίνητο είναι επίσης βιομηχανικό συγκρότημα το οποίο αποτελείται από βιομηχανικά κτίρια και υπόστεγα και έχει ανεγερθεί στην περιοχή «Καμίνια» της Τ.Κ. Αλποχωρίου, στη Δημοτική Ενότητα Ιάρδανου του Δήμου Πύργου. Βγαίνει σε πλειστηριασμό για 543.000 ευρώ στις 21 Ιουνίου του 2023 από την Intrum. Πρόκειται για ακίνητο με τμήμα εκτός ορίων οικισμού και τμήμα εντός ορίων οικισμού της Τ.Κ., στα όρια του οικισμού Χανάκια της Τ.Κ. Αλποχωρίου, εντός ΖΟΕ Ηλείας και επί της Παλαιάς Εθνικής οδού Πατρών-Πύργου.

Στη συγκεκριμένη έκταση έχει ανεγερθεί βιομηχανικό συγκρότημα, πιθανότατα τη δεκαετία του ΄80, το οποίο περιλαμβάνει κτίρια διαφόρων χρήσεων, διαφορετικής ποιότητας και υλικών κατασκευής και διαφορετικών χρονολογιών κατασκευής. Πρόκειται για ένα σύνολο κτιρίων μεγάλου ύψους μέτριας ποιότητας κατασκευής, κακό βαθμό συντήρησης, κατασκευασμένο από οπλισμένο σκυρόδεμα, οπτοπλινθοδομές και μεταλλικά στοιχεία, Το κεντρικό κτίριο έχει χρήση αποθήκης και έχει εμφανή σημάδια εγκατάλειψης. Σε επαφή με το κεντρικό κτίριο υπάρχει μικρότερο κτίριο, καλύτερης ποιότητας κατασκευής και κατάστασης το οποίο στεγάζει τα γραφεία της επιχείρησης. Η συνολική επιφάνεια των κτιρίων είναι 3853,73μ2 ενώ των υποστέγων 2304,00μ2.

Η εικόνα στην αγορά ακινήτων

Σύμφωνα με τις εκθέσεις που έχει συντάξει ο εκτιμητής Ηλίας Παπανδρέου, η εξέλιξη της αξίας ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή των ακινήτων έχει περάσει από διάφορες διακυμάνσεις. Από την άνοδο πέρασε στην πτώση και τώρα είναι σε φάση στασιμότητας, καθώς η αγορά έχει γενικά παγώσει και πράξεις αγοραπωλησίας δεν γίνονται ή γίνονται ελάχιστες.

Επιπροσθέτως, η δεδομένη οικονομική συγκυρία, έχει οδηγήσει πιθανούς πωλητές αλλά και πιθανούς αγοραστές να κρατούν στάση αναμονής, με αποτέλεσμα η ζήτηση να είναι μικρή. Η προσφορά προς πώληση ακινήτων στην περιοχή είναι μεγαλύτερη από την ζήτηση η οποία παρουσιάζεται μέτρια ως μικρή, με αποτέλεσμα να υφίστανται πτωτικές πιέσεις στις Αγοραίες Αξίες τους.

Η διακύμανση των αξιών εξαρτάται από την ακριβή θέση, το μέγεθός, την ηλικία, την ποιότητα και κατάσταση των κτιρίων και το μέγεθος των γηπέδων. Οι ζητούμενες εμπορικές αξίες θα μπορούσαν να είναι υψηλότερες, αλλά οι πραγματικές τιμές στις οποίες λαμβάνουν χώρα οι δικαιοπραξίες, είναι χαμηλότερες κατά 10%-20% από τις ζητούμενες στις περισσότερες περιπτώσεις.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia