FOLLOW US: facebook twitter

«Να σταματήσουν τα παιχνίδια με την τιμή της σταφίδας» – Προβληματισμός στους αγρότες για την τύχη της φετινής παραγωγής

Ημερομηνία: 23-06-2021 | Συντάκτης:
-Τι επισημαίνει στην «Πρωινή» ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ, Θαν. Βομπίρης

Διάχυτη είναι η ανησυχία στις τάξεις των σταφιδοπαραγωγών της Ηλείας για την τιμή που φαίνεται να διαμορφώνεται φέτος στο προϊόν, καθώς διολισθαίνει διαρκώς σε επίπεδα μη βιώσιμα για αυτούς και τις οικογένειές τους. Παράλληλα, η έντονη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ των εμπόρων-εξαγωγέων δημιουργεί αρνητικό κλίμα, με την κυβέρνηση προς το παρόν να τηρεί στάση αναμονής και να… ανιχνεύει προθέσεις.

Ο σταφιδοπαραγωγός και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Θανάσης Βομπίρης, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι η διαρκής και μεθοδευμένη συμπίεση της τιμής οδηγεί στα όρια της επιβίωσης τους παραγωγούς, σημειώνοντας ότι θα πρέπει το κράτος να παρέμβει για να δώσει λύση δίκαιη και βιώσιμη, ώστε να συνεχίσουν οι αγρότες να καλλιεργούν τη σταφίδα.

«Η τιμή ήταν στο 1,55€ και τώρα έχει πάει στο 1,40 με 1,45 ευρώ. Η διαρκής πτώση θα μας αναγκάσει να εγκαταλείψουμε την καλλιέργεια. Εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι με τιμή κάτω από 1,60 ευρώ δεν μπορούμε να επιβιώσουμε και θεωρούμε ότι για να μπορέσει να ζήσει αξιοπρεπώς ο αγρότης και να έχει κίνητρο να παράγει κάθε χρόνο, η τιμή πρέπει να είναι στα δύο ευρώ. Για αυτό ζητάμε από το κράτος να ορίσει κατώτερη εγγυημένη τιμή, διότι με 1,45 ευρώ μπαίνουμε μέσα και ωφελούνται άλλοι», εξήγησε και πρόσθεσε πως το κόστος παραγωγής παραμένει υψηλό και δυσβάσταχτο παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις για μείωσή του.

«Μας είπε ο πρωθυπουργός προεκλογικά από τη Λάρισα για αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, αλλά μάλλον το ξέχασε. Επωμιζόμαστε πολύ υψηλό κόστος παραγωγής και δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε όταν βλέπουμε διάφορά παιχνίδια στην αγορά να συμπιέζουν προς τα κάτω την τιμή. Δυστυχώς, η μάχη για τη σταφίδα υπάρχει από το 1870 μέχρι και σήμερα», ανέφερε.

Χωρίς αναμπέλωση θα μειωθεί η παραγωγή

Η φετινή παραγωγή σταφίδας στην Ηλεία αναμένεται αισθητά μειωμένη, αφού ο παγετός πριν από μερικούς μήνες κατέστρεψε σημαντικό μέρος των καλλιεργειών, δημιουργώντας έντονο προβληματισμό στον αγροτικό κόσμο, σε μια περίοδο που η πανδημία έχει διογκώσει την έλλειψη ρευστότητας.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Βομπίρη, η μείωση της παραγωγής μπορεί να φτάσει και στο 40%, καθότι στον Κάμπο διαπιστώθηκε σοβαρή ζημιά. Το πρόβλημα της καχεκτικής βλάστησης δεν είναι έντονο φέτος, ωστόσο οι επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί με αυτό, υπογραμμίζουν την ανάγκη να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα αναμπέλωσης με κρατική χρηματοδότηση, προκειμένου να επιλυθεί οριστικά το ζήτημα.

«Μας έχουν πει οι επιστήμονες που έχουν εκδώσει το σχετικό πόρισμα ότι θα πρέπει να γίνει μια σωστή αναμπέλωση, με μελέτες, διότι η καχεκτική βλάστηση θα παρουσιάζεται ανά περιόδους», ανέφερε σχετικά.

Σύσκεψη και συναντήσεις

Την περασμένη Κυριακή οι αγροτικοί σύλλογοι της Ηλείας πραγματοποίησαν σύσκεψη στο Χειμαδιό, κατά τη διάρκεια της οποίας αναλύθηκαν όλα τα προβλήματα σχετικά με τη σταφίδα, και το προσεχές χρονικό διάστημα θα συναντηθεί αντιπροσωπεία με την Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών.

«Εμείς κάναμε μια πρώτη σύσκεψη, έχουμε ολοκληρωμένες προτάσεις και θέλουμε να μας ακούσουν όλοι, γιατί μέχρι τώρα δεν μας ακούνε. Αν συνεχιστεί η τωρινή κατάσταση, δεν είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσουν όλοι οι σταφιδοπαραγωγοί να καλλιεργούν. Εμείς απαιτούμε να δοθεί λύση που θα σέβεται τον κόπο και τον ιδρώτα μας και που δεν θα μειώνει το αγροτικό εισόδημα επειδή ορισμένοι κάνουν παιχνίδια για να ρίξουν την τιμή», σχολίασε ο Θανάσης Βομπίρης.

kalamatianos-dionusis

Ερώτηση από Καλαματιανό στη Βουλή

Για το θέμα κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής Ηλείας, Διονύσης Καλαματιανός, επισημαίνοντας ότι η δραματική μείωση των εξαγωγών, καθώς και το κλείσιμο κάθε εμπορικής δραστηριότητας στη χώρα μας για 7 σχεδόν μήνες, έπληξαν και την αγορά της σταφίδας, με αποτέλεσμα ένα στρατηγικής σημασίας προϊόν για την ελληνική οικονομία να παραμένει σε μεγάλο ποσοστό αδιάθετο.

«Η κυβέρνηση δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για την αποτελεσματική διαχείριση της δύσκολης κατάστασης. Λαμβάνοντας υπόψη ότι έρχεται και η νέα παραγωγή, θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, που θα περιλαμβάνουν στοχευμένες παρεμβάσεις στήριξης από το Κράτος, αλλά και πρωτοβουλίες για διοχέτευση του προϊόντος σε κοινωνικές δομές και δίκτυα όπως σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία, στρατός, δομές φιλοξενίας, κ.ά. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με ισχυρές παρεμβάσεις και πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, πέτυχε να προστατέψει σε σημαντικό βαθμό το προϊόν. Παράλληλα, ενίσχυσε καθοριστικά τους παραγωγούς με την χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης για την κορινθιακή σταφίδα. Δυστυχώς, όμως, με την πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση της ΝΔ και στον πρωτογενή τομέα, στοχεύει στην εξυπηρέτηση των λίγων και ισχυρών του αγροτικού κλάδου», επισήμανε ζητώντας τη λήψη μέτρων για να στηριχθεί το προϊόν της σταφίδας και να πληροφορηθεί αν εξετάζεται η απόσυρση των ποσοτήτων που είναι στις αποθήκες στην τιμή που πουλήθηκε πέρσι η σταφίδα, ώστε να μην επιτραπούν παιχνίδια εμπόρων σε βάρος των αγροτών, με δικαιολογία τις αδιάθετες ποσότητες.

«Η σταφίδα είναι ένα παραδοσιακό προϊόν για την ελληνική γεωργία, με τεράστιες δυνατότητες. Εάν η Κυβέρνηση δε μεριμνήσει, ώστε να αποφευχθεί η οικονομική κατάρρευση του προϊόντος, τότε η καλλιέργεια θα οδηγηθεί στον αφανισμό και θα χαθεί ένα εξαιρετικά σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν για τη Χώρα. Επίσης, πολλοί σταφιδοπαραγωγοί, μεταξύ αυτών και νέοι αγρότες που ασχολούνται με την καλλιέργεια της σταφίδας, δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν οικονομικά. Το αποτέλεσμα θα είναι οι ίδιοι και οι οικογένειές τους να αντιμετωπίσουν προβλήματα επιβίωσης, ενώ και οι τοπικές κοινωνίες θα πληγούν σημαντικά. Οι παραγωγοί μας έχουν ανάγκη από μέτρα στήριξης και δεν μπορούν να ανεχθούν την εγκατάλειψη και την αδιαφορία», ανέφερε ο κ. Καλαματιανός.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος