FOLLOW US: facebook twitter

«Να αποζημιώνουν τις ζημιές στις καλλιέργειες από το πρώτο ευρώ»

Ημερομηνία: 19-06-2023 | Συντάκτης:

– Συγκέντρωση διαμαρτυρίας χθες στην Π.Ε. Ηλείας από την ΟΑΣΗ

Γράφει η Κική Κολοβέρου- [email protected]

Αποζημίωση των ζημιών στις καλλιέργειες από το πρώτο ευρώαπαίτησαν για ακόμα μία φορά χθες οι αγρότες μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, στη διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας στον Πύργο.

Οι Ηλείοι αγρότες ζήτησαν αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε οι παραγωγοί να ασφαλίζονται και να αποζημιώνονται στο 100% για όλα τα ζημιογόνα φυσικά αίτια και νόσους στην παραγωγή και στο κεφάλαιο, ενώ εξέφρασαν και την έντονη δυσαρέσκειά τους για τον εμπαιγμό -όπως είπαν- της κυβέρνησης που παρότι δεσμεύθηκε για τις αποζημιώσεις των ζημιών στα πυρόπληκτα του 2021 με προκαταβολές 50%, έλαβαν πολύ μικρότερες και συγκεκριμένα από 8% έως 25% φέρνοντάς τους σε πολύ δυσχερή θέση.

«Διαμαρτυρόμαστε για ακόμα μια φορά για την κοροϊδία που υπάρχει απέναντι στους αγρότες και ειδικά σε αυτούς του Χελιδονίου στους οποίους εκκρεμούν αποζημιώσεις από το 2020 και τους ήρθαν μηδενικές εκτιμήσεις βγάζοντας τους την ζημιά κάτω από το 3% που έχει ως αποτέλεσμα να μην τους αποζημιώνουν» ανέφερε ο κ. Χρήστος Γιαννόπουλος και πρόσθεσε πως Περιφέρεια και κυβέρνηση συνεχίζουν τον εμπαιγμό απέναντι στους αγρότες.

«Παρά τις δεσμεύσεις και της Περιφέρειας και της κυβέρνησης ότι μέχρι τον προηγούμενο Μάρτιο, πριν τις πρώτες εκλογές, θα είχαν δοθεί αποζημιώσεις  για τις ζημιές του ‘21 στις πυρόπληκτες περιοχές, οι συνάδελφοι δεν πήραν τις προκαταβολές του 50% αλλά πολύ μικρότερες, οι οποίες ξεκινάνε από 8-9% μέχρι 20-25% το ανώτερο. Αποτέλεσμα είναι να βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση. Δε μπορούν να μας κοροϊδεύουν έτσι. Εμείς αυτό που απαιτούμε είναι να αλλάξουν οι αντί αγροτικοί κανονισμοί και του ΕΛΓΑ καιτων Κοινωνικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) τα παλιά ΠΣΕΑ και να αποζημιώνουν από το πρώτο ευρώ τη ζημιά που έχουμε υποστεί στις καλλιέργειες μας ώστε να μπορέσουμε να μείνουμε και να παράγουμε τα προϊόντα μας» σημείωσε.

Την απόγνωση των αγροτών εξέφρασε και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χελιδονίου κ. Κώστας Βουρλούμης, επισημαίνοντας πως παρότι οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ είχαν βγάλει ζημιές στις καλλιέργειες τους, οι καταστάσεις που έλαβαν είναι μηδενικές! «Αυτό πρέπει να αλλάξει. Είναι όλα μηδενικά, δεν έχουν βάλει σε κανέναν τίποτα. Πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός γιατί ακόμα και ένα δέντρο να έχει καεί κάποιου θα πρέπει να αποζημιώνεται!».

Στη συνέχεια, συναντήθηκαν με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλο, και τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδ. Βασιλόπουλο, με τους οποίους συζήτησαν αναλυτικά τα προβλήματα και το διεκδικητικό τους πλαίσιο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia