FOLLOW US: facebook twitter

Ν. Φαρμάκης: «Για αυτό ακυρώσαμε την παρουσία μας στη Σμύρνη»

Ημερομηνία: 08-11-2022 | Συντάκτης:

Ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας εξηγεί στην «Πρωινή» το σκεπτικό της απόφασης μη συμμετοχής στην Ευρωμεσογειακή Συνέλευση

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Τους λόγους που η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ακύρωσε τη συμμετοχή της στην Ευρωμεσογειακή Περιφερειακή & Τοπική Συνέλευση (ΑRLEM) στη Σμύρνη, εξηγεί στην «Πρωινή» ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, υπογραμμίζοντας τη ανάγκη να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός και διαφύλαξη των αξιών που πρεσβεύουν οι ευρωπαϊκοί Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όπως εξηγεί, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα εκπροσωπούσε στην ARLEM τη Διαμεσογειακή Επιτροπή της Διάσκεψης των Παράκτιων Περιοχών (CRPM), της οποίας έχει την αντιπροεδρία διά του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Φωκίωνα Ζαΐμη.

«Η CRPM είναι ένα πολύ σημαντικό όργανο, στο οποίο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει την αντιπροεδρία, διότι εκεί οικοδομούμε επαφές και συνέργειες, διεκδικούμε και διαμορφώνουμε διακρατικά χρηματοδοτικά προγράμματα όπως π.χ. το Ιnterreg. Στηρίζουμε σφόδρα τον συγκεκριμένο θεσμό, διότι μέσα στο πλαίσιο της διπλωματίας μεταξύ των παράκτιων αυτοδιοικήσεων της Ευρώπης βελτιώνουμε την εξωστρέφεια και τη διεθνή μας θέση ως Περιφέρεια», εξήγησε αρχικά ο κ. Φαρμάκης και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην απόφαση της Δυτικής Ελλάδας να ακυρώσει τη συμμετοχή της στη 13η συνεδρίαση της ολομέλειας της ARLEM.

«Μας λυπεί που δεν θα συμμετέχουμε, διότι εκεί η Δυτική Ελλάδα θα εκπροσωπούσε την CRPM και θα ήταν μια ευκαιρία για να συμβάλουμε στη στενή και αγαστή συνεργασία μεταξύ των αυτοδιοικήσεων και γενικότερα των λαών της Μεσογείου. Επειδή όμως δεν λειτουργούμε αυτόνομα και δεν χαράσσουμε μόνοι μας την εξωτερική πολιτική, κατόπιν συνεννόησης με τον κ. Ζαΐμη ενημερώσαμε τα υπόλοιπα μέλη για την ακύρωση της συμμετοχής και προτείναμε την αναβολή της εκδήλωσης σε μεταγενέστερη ημερομηνία», δήλωσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδα, αναφερόμενος στα όσα διαδραματίστηκαν κατά την επίσκεψη του Αντιπροέδρου της ARLEM, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και προέδρου της Ένωσης Περιφερειών (ΕΝΠΕ), Απόστολου Τζιτζικώστα στη Σμύρνη, και την αδυναμία του να παραστεί στη συνεδρίαση εξαιτίας πρωτοφανών, αβάσιμων και αντισυμβατικών τοπικών περιορισμών

«Οι περιφερειακές αρχές έχουν αποδείξει ότι ξέρουν να συμβάλλουν στη διπλωματία των λαών. Δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Αντίθετα έχουν να μοιραστούν κοινές αγωνίες και δυσκολίες και κοινούς στόχους για την ευημερία των πολιτών. Τέτοια συμβάντα, όμως, όπως αυτό που έγινε στο πρόσωπο του συναδέλφου Απ. Τζιτζικώστα, που είναι και αντιπρόεδρος της ARLEM, δείχνουν ότι είναι καίριας σημασίας ο αμοιβαίος σεβασμός και η ισότιμη συνεργασία μεταξύ των λαών της Μεσογείου σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης και αυτή πρέπει να είναι η βάση για αυτές τις συναντήσεις. Η συμπεριφορά προς τον κ. Τζιτζικώστα είναι μη συμβατή με τις ευρωπαϊκές αξίες που πρεσβεύουν οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, τις οποίες εκπροσωπούμε στη CRPM, για αυτό και ακυρώσαμε τη συμμετοχή μας και προτείναμε την αναβολή της ολομέλειας. Επιθυμία μας είναι να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε με όλους τους ΟΤΑ της Μεσογείου, να διεθνοποιούμε τα προβλήματά μας και να συνδιαμορφώνουμε πολιτικές προς όφελος των πολιτών, αλλά σε συνθήκες πλήρους ελευθερίας, δημοκρατίας και αμοιβαίου σεβασμού», επισήμανε ο κ. Φαρμάκης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος