FOLLOW US: facebook twitter

«Μυστικά» και «παγίδες» των γονικών παροχών

Ημερομηνία: 01-10-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”147816″ img_size=”full”][vc_column_text]Οι αλλαγές που ενεργοποιούνται από 1η Οκτωβρίου


Αναγκαίο το «πόθεν έσχες» για δωρεές χρημάτων από τους γονείς στα παιδιά για την απαλλαγή φόρου


Μυστικά και παγίδες φόρου κρύβουν οι αφορολόγητες μεταβιβάσεις ακινήτων, μετρητών και μετοχών μέχρι του ποσού των 800.000 ευρώ που ενεργοποιούνται από την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου.
Οι γονείς που θα δωρίζουν χρήματα στα παιδιά τους μπορεί να απαλλάσσονται από την πληρωμή φόρου αλλά θα πρέπει να δικαιολογούν το «πόθεν έσχες».
Θα πρέπει δηλαδή να είναι σε θέση να αποδείξουν στην Εφορία τον νόμιμο τρόπο απόκτησης των χρημάτων τα οποία δίνουν στα παιδιά τους, ενώ οι φορολογούμενοι που αποκτούν ακίνητη περιουσία από τους γονείς, τους συζύγους ή τους παππούδες τους θα πρέπει να διαθέτουν τα εισοδήματα για να καλύψουν το τεκμήριο διαβίωσης.
Όσοι δεν καταφέρουν να δικαιολογήσουν το «πόθεν έσχες» και όσοι δεν καταφέρουν να καλύψουν το τεκμήριο διαβίωσης για τις κατοικίες (πρώτη ή και δευτερεύουσες) που τους έγραψαν οι γονείς, οι σύζυγοι ή οι παππούδες και γιαγιάδες θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή έξτρα φόρου και με συντελεστές που φθάνουν ακόμα και το 44%.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο που κατατίθεται εντός της εβδομάδας για ψήφιση στη Βουλή μαζί με τα μέτρα (μεγαλύτερο «κούρεμα» στις επιστρεπτέες προκαταβολές, μείωση ΦΠΑ για γυμναστήρια, σχολές χορού, ζωοτροφές, μείωση 50% του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου, αύξηση του επιδόματος θέρμανσης) θα προβλέπει:
Την αύξηση του αφορολόγητου ορίου των γονικών παροχών και των δωρεών σε συγγενείς της πρώτης κατηγορίας (συζύγους, πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, παιδιά, εγγόνια και γονείς) από 150.000 ευρώ σε 800.000 ευρώ.
Το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ αφορά τόσο ακίνητη περιουσία όσο και κινητή (μετοχές, ομόλογα, επιχειρήσεις, μετρητά).

Τα τεκμήρια

Οι φορολογούμενοι που θα δωρίζουν μετρητά ή ακίνητη περιουσία στα παιδιά τους, τους συζύγους, τους γονείς ή στα εγγόνια τους θα υποβάλλουν τη σχετική δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ.
Με την υποβολή της δήλωσης η Εφορία θα ελέγχει εάν αυτός που δωρίζει μπορεί να αποδείξει τον νόμιμο τρόπο απόκτησης των χρημάτων.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ μέχρι το τέλος του έτους οι δηλώσεις γονικών παροχών και δωρεών θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Με την υποβολή της δήλωσης δηλώνεται ο ΑΦΜ αυτού που δωρίζει και φυσικά αυτού που αποδέχεται τη δωρεά.
Ο τελευταίος θα μπορεί να επικαλείται το ποσό για να δικαιολογεί τα δικά του τεκμήρια και ο πρώτος θα ελέγχεται για την προέλευση των χρημάτων.
Στην Ελλάδα έχουμε και πάρα πολλές μικρές επιχειρήσεις. Παράλληλα η γονική παροχή αφορά κινητά, ομόλογα, μετοχές κ.λπ., καθώς και 130 δισ. ευρώ καταθέσεις των νοικοκυριών στις τράπεζες, για τις οποίες μέχρι σήμερα ίσχυε φορολογία 10% για τη γονική παροχή από το πρώτο ευρώ».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot