FOLLOW US: facebook twitter

«Μόνιμοι Αναπληρωτές, ένα κοινωνικό πρόβλημα» γραμμένο με νότες..

Ημερομηνία: 26-11-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Εκπαίδευση, Νέα

Το πρόβλημα της μόνιμης αναπλήρωσης πρόβαλλε η εκδήλωση στον Πύργο του Συλλόγου Δασκάλων και της ΕΛΜΕ Ηλείας

 

Με έναν μελωδικό τρόπο, μέσα από ένα τραγούδι γραμμένο από τον αναπληρωτή Γιάννη Λιόλιο που αποτυπώνει το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Εκπαιδευτικών Περιφερειών Πύργου σε συνεργασία με την ΕΛΜΕ Ηλείας, το απόγευμα του Σαββάτου διοργάνωσαν  εκδήλωση με στόχο να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη, αναδεικνύοντας τις κοινωνικές συνέπειες του φαινομένου της αναπλήρωσης και της αδιοριστίας.  Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα της ΠΕΔ Ηλείας στον Πύργο και ήταν αφιερωμένη στον εν ζωή αναπληρωτή Φυσικής Αγωγής Επαμεινώνδα Θώμου, που αν και υπηρέτησε για πολλά χρόνια την εκπαίδευση, «έφυγε» δυστυχώς ως αναπληρωτής, ξεκίνησε μουσικά με τον Γιάννη Λιόλιο στο τραγούδι και τον Γιώργο Γκιντζίρη στο πιάνο που ανέλαβαν και την μουσική επιμέλεια της βραδιάς.   Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας κ. Θανάσης Κινινής και ο Γ.Γ κ. Γιώργος Λιόλιος, ενώ η αναπληρώτρια εκπαιδευτικός Ελένη Αργυροπούλου παρουσίασε το βιβλίο της « Η μαμά μου είναι αναπληρώτρια», όπου μέσα από τα μάτια ενός παιδιού που αναγκάζεται κάθε χρόνο μαζί με την μητέρα του να αλλάζουν τόπο διαμονής και  ο μικρός σχολικό περιβάλλον και φίλους, αποτυπώνεται το τεράστιο αυτό κοινωνικό πρόβλημα πού όπως και η ίδια μας είπε, δεν ευνοεί τη δημιουργία οικογένειας.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Θανάσης Κινινής  χαιρετίζοντας την εκδήλωση τόνισε ότι στόχος είναι μέσα από έναν πολύ όμορφο και μουσικό τρόπο, προβάλλεται το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα της αδιοριστίας και της αναπλήρωσης.

«Το ότι στην Ελλάδα των 70.000 εκπαιδευτικών οι 16.000 κάθε χρόνο είναι αναπληρωτές λέει κάτι, αναπληρώνουν τους ίδιους τους, τους εαυτούς, μέχρι και 18 χρόνια στην Ειδική Αγωγή. Οι ίδιοι άνθρωποι κάθε χρόνο απολύονται και μένουν άνεργοι και ξαναπροσλαμβάνονται σταδιακά την επόμενη χρονιά. Το φαινόμενο αυτό είναι πολύ ανησυχητικό, έχουμε πάνω από 13.000 συνταξιοδοτήσεις και οι αναπληρωτές δουλεύουν πάνω σε σταθερά κενά τα οποία θα έπρεπε να καλυφθούν με μόνιμους. Πέρυσι επισκεφθήκαμε την Ε.Ε και ανακαλύψαμε ότι είναι ψέμα ότι λόγω μνημονίου οι εντολές δίνονται από την Ευρώπη για την περιστολή των προσλήψεων στην εκπαίδευση. Ακούμε συνεχώς για μόνιμες προσλήψεις και πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. Υπάρχει μπροστά μας η προοπτική για μόνιμες προσλήψεις 4500 εκπαιδευτικών στην Ειδική αγωγή που είναι σταγόνα στον ωκεανό και η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει πόσοι θα είναι πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια ετοιμαζόμενη παράλληλα να κλέψει προϋπηρεσίες, όταν λέει ότι θα μπει ένα πλαφόν 84 μηνών, όταν ο άλλος δουλεύει 15-16 χρόνια. Θέλουμε λοιπόν με έναν πολιτιστικό τρόπο να βάλουμε ξανά ένα φλέγον θέμα όπως αυτό των αναπληρωτών».

Οργώνουν την Ελλάδα, ζουν, συνταξιοδοτούνται και πεθαίνουν αναπληρωτές

Από την πλευρά του ο  πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και νηπιαγωγών Πύργου κ. Θανάσης Κατσίμπελης τόνισε ότι « Στην Ελλάδα έχουμε το θεσμό των μόνιμων αναπληρωτών οι οποίοι δεν αναπληρώνουν κανέναν και είναι όμηροι των εκάστοτε κυβερνήσεων και αποτελούν το 25% στα σχολεία. Έχουμε φτάσει πολλοί να συνταξιοδοτούνται ως αναπληρωτές αν και έχουν πάνω από 10 και 15 χρόνια οργώσει την Ελλάδα υπηρετώντας ως αναπληρωτές ελπίζοντας σε έναν μόνιμο διορισμό και στο τέλος της περιπλάνησης εμπαίζονται από τους κυβερνώντες. Δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους μόνιμους συναδέλφους τους, βαρύ το τίμημα για εκείνους, όπως του συνάδελφό μας Επαμεινώνδα Θώμου που χάσαμε πρόσφατα και που στην μνήμη του γίνεται αυτή η εκδήλωση. Βαρύ είναι και το κόστος για τους μαθητές καθώς δεν μπορεί να γίνει σωστός προγραμματισμός του εκπαιδευτικού έργου. Δεν είναι λίγες οι οικογένειες των εκπαιδευτικών που ζουν χωριστά καθώς η συνυπηρέτηση δεν τους περιλαμβάνει. Οι μνημονικές κυβερνήσεις έχουν μηδενικούς μόνιμους διορισμούς και η παρούσα κυβέρνηση που είχε υποσχεθεί μόνιμους διορισμούς υπόσχεται προς τους αναπληρωτές ότι θα τους μονιμοποιήσει η επόμενη κυβέρνηση σε βάθος τριετίας, ενώ η πολιτεία δεν δέχεται ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Το φαινόμενο αποκτά μεγάλες κοινωνικές διαστάσεις και ξεπερνά το αίτημα μιας συνδικαλιστικής διεκδίκησης.»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας κ. Τρύφωνας Αθανασόπουλος επισήμανε ότι «Σαφώς και ως ΕΛΜΕ είμαστε αντίθετοι με αυτό το καθεστώς της ομηρίας σε αυτά τα παιδιά, στηλιτεύουμε την πολιτική της κυβέρνησης που δεν διαφέρει από τις προηγούμενες και μάλιστα προεκλογικά κάνει κι ένα εμπόριο ελπίδας. Στόχος μας να αναδειχθούν αυτά τα προβλήματα και ταυτόχρονα με το ψήφισμα που θα εκδοθεί θα απαιτούμε να διοριστούν άμεσα οι συνάδελφοί μας αναπληρωτές.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος