FOLLOW US: facebook twitter

Εγκαίνια στο ΣΔΕ Βάρδας: Καταφύγιο γνώσης, εφόδιο ζωής

Ημερομηνία: 26-11-2018 | Συντάκτης:

Παρουσία των 57 μαθητών του, των τοπικών φορέων που προσπάθησαν για τη δημιουργία του και πλήθους κόσμου, τελέστηκαν το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής τα εγκαίνια του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Βάρδας.

Ο Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος που τέλεσε τον αγιασμό του νέο σχολείο, συνεχάρη τους φορείς που συνέβαλαν στο να δημιουργηθεί το σχολείο αυτό, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους αυτούς που λόγω των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων ή άλλους λόγους, δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν ένα απολυτήριο. Χαρακτήρισε το ΣΔΕ Βάρδας ως μια ευκαιρία για την καλλιέργεια του πνεύματος, ευχόμενος να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα και συμμετοχή των πολιτών, για μια καλύτερη κοινωνία στο μέλλον.

Ο διευθυντής του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Βάρδας Ανδρέας Ζέρβας αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του πως η παιδεία και η γνώση, ιδιαίτερα την περίοδο που διανύουμε είναι το φως για την έξοδο από το τούνελ. Συνεχάρη το δήμαρχο Ναμπίλ Μοράντ και τους συνεργάτες του για την πρωτοβουλία που έλαβαν για τη δημιουργία του ΣΔΕ Βάρδας, τον βουλευτή Ηλείας Μάκη Μπαλαούρα για τις πιέσεις που άσκησε για την υλοποίηση του έργου, τον βουλευτή Ηλείας Δημήτρη Μπαξεβανάκη για την υπογραφή της λειτουργίας του σχολείου, τον διευθυντή, τον υποδιευθυντή και τους εκπαιδευτικούς του γυμνασίου Βάρδας που βοηθούν έμπρακτα στο ΣΔΕ Βάρδας. Στη συνέχεια μίλησε για τις δυνατότητες που δίνουν τα ΣΔΕ για το μέλλον των ανθρώπων που φοιτούν εκεί, με την κοινωνική, οικονομική αποκατάσταση, ή άνοδο του βιοτικού επιπέδου. Τέλος αναφέρθηκε στους μαθητές του ΣΔΕ Βάρδας, λέγοντας μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά “… πως θέλουμε να μάθετε να χειρίζεστε αποτελεσματικά το όνειρο και να το μετουσιώνετε σε στόχο”.

Ο βουλευτής Ηλείας Μάκης Μπαλαούρας στάθηκε στην φράση που έχει επικρατήσει για τα σχολεία πως “όταν ανοίγει ένα σχολείο κλείνει μια φυλακή”. Έκανε μια μικρή αναδρομή για την πρώτη του γνωριμία με το θεσμό των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας, όπου προσκεκλημένος για να μιλήσει για την επέτειο του Πολυτεχνείου, εκεί γνώρισε εξαιρετικούς ανθρώπους και ιδιαίτερους χαρακτήρες. Μιλώντας για την επιλογή της δημιουργίας του ΣΔΕ Βάρδας, σχολίασε πως έγινε λόγω των αναγκών της τοπικής κοινωνίας, μιας περιοχής που αναπτύσσεται ραγδαία, παραγωγικά.

Ο βουλευτής Ηλείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης μίλησε για τις ιδιαιτερότητες των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας. “Δεν πουλάνε στην επικαιρότητα. Η φωνή των εκπαιδευόμενων δεν ακούγεται. Εμείς όμως την ακούσαμε” είπε και αναφέρθηκε στην πορεία του στο υπουργείο Παιδείας στον τομέα της Δια βίου μάθησης, λέγοντας πως ένα από όσα υλοποιήθηκαν είναι και το ΣΔΕ Βάρδας, όπως επίσης και τα ΣΔΕ Αμαλιάδας και Ζαχάρως, που ήρθαν να προστεθούν σε αυτό του Πύργου. τόνισε πως πλέον καλύπτεται ο νομός με σεβασμό στους ανθρώπους αυτούς που δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση. Στάθηκε ακόμα στη θέληση αυτών των ανθρώπων που έστω σε μεγαλύτερη ηλικία να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους και στην συμβολή των εκπαιδευτικών στην προσπάθεια αυτή. Μίλησε με θερμά λόγια για την επιμονή του Μάκη Μπαλαούρα στο να δημιουργηθεί το ΣΔΕ Βάρδας και τον διευθυντή Ανδρέα Ζέρβα, που επίσης λειτουργεί και το ΣΔΕ Πάτρας με μεγάλη επιτυχία. “Αν δεν υπήρχε ο Αντρέας ίσως να μην είμαστε εδώ να κάνουμε αυτά τα εγκαίνια” σχολίασε.

Ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ, στο χαιρετισμό του τόνισε πως η δημοτική αρχή, απο την πρώτη στιγμή έδωσε βαρύτητα στην εκπαίδευση, μια κατηγορία ξεχασμένη στο δήμο. Έτσι δόθηκε προτεραιότητα εκεί, όπως και στη δημιουργία του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας. “Είδαμε τα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία και τα νούμερα ήταν υψηλά για την παιδεία και ξεκινήσαμε τον αγώνα. Ο κ. Μπαλαούρας αγκάλιασε την προσπάθεια και πίεσε απο την αρχή, ετοιμάσαμε το φάκελο για το υπουργείο και να προχωρήσουμε. Είχαμε πολλά δεδομένα υπέρ μας. Είχαμε την τύχη να βρίσκεται ο κ. Μπαξεβανάκης στο υπουργείο και να προχωρήσει όλα τα θέματα για την Παιδεία στον δήμο, ενώ και ο κ. Ζέρβας είναι ευτύχημα που βρίσκεται εδώ για αυτό το σχολείο” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μοράντ.

Ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Βασίλης Δημητρέλλος, αναφέρθηκε στην αξία του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας και στάθηκε στο περιστατικό της καθαρίστριας που δεν είχε απολυτήριο Δημοτικού. Τόνισε δε, πως δίνει την δυνατότητα σε εκείνους που δεν μπόρεσαν να πάρουν το απολυτήριό τους και ευχήθηκε σε λίγα χρόνια να μην υπάρχει πολίτης στην Ηλεία που να μην έχει απολυτήριο Γυμνασίου, καθώς έχει αναπτυχθεί ο θεσμός με αρκετά Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας στο νομό.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος