FOLLOW US: facebook twitter

Μελωδική διαμαρτυρία στο Βαρθολομιό για τις αλλαγές στα Μουσικά Σχολεία

Ημερομηνία: 26-11-2018 | Συντάκτης:

Οι μεγάλες αντιδράσεις των μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων για τα μουσικά σχολεία συνεχίζονται σε όλη την Ελλάδα. Στην Ηλεία στο μοναδικό μουσικό σχολείο, αυτό του Βαρθολομιού, επικρατεί αναβρασμός καθώς οι αλλαγές που σχεδιάζονται μέσα απο το νέο νομοσχέδιο που κατάθεσε το υπουργείο Παιδείας, οδηγεί  όπως λένε μαθητές και εκπαιδευτικοί στην υποβάθμιση του θεσμού.

Την Παρασκευή οι μαθητές, οι καθηγητές και οι γονείς του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού, συμμετείχαν σε μια μελωδική διαμαρτυρία στο κέντρο της πόλης για να στείλουν το μήνυμα πως δεν γίνονται αποδεκτές αυτές οι αλλαγές.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου αλλά και καθηγητής μαθηματικών,  Χρήστος Αντωνόπουλος τόνισε σε δηλώσεις του ότι «… το Μουσικό είναι ένα ζωντανό κομμάτι του Πολιτισμού μας της περιοχής μας και ολόκληρου του νομού. Εκείνο το οποίο μας ανάγκασε σήμερα να αφήσουμε τα μαθήματα και να έρθουμε στις πλατείες  και να κάνουμε μια διαμαρτυρία με τον τρόπο που ξέρουμε τη μουσική, είναι περισσότερο για το νέο νομοσχέδιο που προωθείται για τον χαρακτήρα που θα έχει πλέον αυτός ο θεσμός των Καλλιτεχνικών και Μουσικών Σχολείων Αισθητικής Αγωγής. Στην ουσία τα αποστεώνουν, τα  υποβαθμίζουν όσον αφορά το συμπληρωματικό πολιτιστικό τους κομμάτι. Δηλαδή ενώ τα μαθήματα γενικής παιδείας είναι ισότιμα και ισάξια των άλλων σχολείων, πλέον περνάνε σε μια δεύτερη προαιρετική συμμετοχή των παιδιών, άρα και στην ουσία υποβαθμίζεται ότι είχαμε χτίσει σε μια ισότιμη βάση με τα γενικά μαθήματα. Αυτό φέρνει να μουσικά σχολεία ίσως και σε μια φθίνουσα πορεία, καθώς όπως καταλαβαίνεται οι γονείς που θα εμπιστεύονται τα μουσικά σχολεία θα πρέπει να έχουν και κάποιες εγγυήσεις ότι τα παιδιά τους φοιτούν σε ένα σχολείο που θα τους δώσει κάποια εχέγγυα μουσικά. Εμείς καλούμε τους παράγοντες να το ξανασκεφτούν. Αν είναι μνημονιακοί οι λόγοι και θέλουν να εξοικονομήσουν πόρους θυσιάζοντας ότι καλύτερο πρωτοποριακό είχανε φτιάξει μέχρι τώρα στο χώρο της Παιδείας , αυτό είναι κρίμα για την χώρα και το λαό.».

Ο καθηγητής του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού, Κώστας Κοτσιλιάνος, σημείωσε ότι «…ως εκπαιδευτικοί του μουσικού σχολείου Βαρθολομιού  είμαστε εδώ για να συμπαρασταθούμε στην κινητοποίηση των μαθητών. Άλλωστε η εξέλιξη με το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση είναι κάτι που αφορά και τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων όλης της χώρας. Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η κυβέρνηση δίνει ένα ακόμα χτύπημα στην υποβάθμιση των μουσικών σχολείων. Εμείς ζητάμε να πάρει πίσω η κυβέρνηση το συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου που έχει καταθέσει, να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν στο σχολείο μας και να γίνουν μαζικοί διορισμοί «.

Η πρόεδρος του 15μελούς Λυκείου του Μουσικού σχολείου Βαρθολομιού, Φωτεινή Αλεξοπούλου ανέφερε σε δήλωσή της πως «… επί της ουσίας σήμερα κάνουμε μια κινητοποίηση η οποία γίνεται πανελλαδικά σήμερα και Δευτέρα. Στόχος μας είναι η κινητοποίηση να είναι διαφορετική  από τα Γενικά σχολεία και να μην αφήσουμε να περάσει το νέο νομοσχέδιο που μιλά για την υποβάθμιση των μουσικών σχολείων και που εμείς δεν θέλουμε να γίνει.

Υπουργείο Παιδείας: Με προσθήκες η τελική μορφή του άρθρου 40 για τα Μουσικά Σχολεία

Σχετικά με τις έντονες ανησυχίες που εκφράστηκαν τις τελευταίες μέρες για δήθεν υποβάθμιση ή ακόμα και κατάργηση των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων, το Υπουργείο Παιδείας, διευκρινίζει  συνοπτικά ότι:

1. Σκοπός των σχεδιαζόμενων αλλαγών στον ιδρυτικό νόμο για τα σχολεία αυτά δεν είναι άλλος από τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας τους και το ΥΠΠΕΘ λαμβάνει σοβαρά  υπόψιν τις παρατηρήσεις που εκφράστηκαν και οι οποίες θα φανούν ενσωματωμένες και στο τελικό προς ψήφιση άρθρο 40.

2. Δεδομένου του ειδικού χαρακτήρα των σχολείων αυτών, προβλέπεται η σύσταση επιτροπής ειδικών σε θέματα μουσικών και καλλιτεχνικών σπουδών η οποία, απαλλαγμένη από θέματα αρμοδιότητας των υπηρεσιών Σπουδών και Προσωπικού, θα έχει ως αποκλειστικό έργο να εισηγείται για θέματα της μουσικής και των τεχνών, από σκοπιά τόσο επιστημονική όσο και παιδαγωγική (βιβλία μουσικών και καλλιτεχνικών γυμνασίων και λυκείων, επιμορφώσεις, συνέδρια, εκδηλώσεις).

3. Σε ό,τι αφορά στην κάλυψη των αναγκών των σχολείων αυτών σε εξοπλισμό, προωθείται άμεσα η ανάληψη της δαπάνης από κονδύλι του ΥΠΠΕΘ, δεδομένου ότι το ΚΣΥΜΕ έχει προ πολλού πάψει να υφίσταται


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος