FOLLOW US: facebook twitter

Μιχάλης Κατρίνης: Για ποια ανάπτυξη μιλάνε με ένα τέτοιο φορολογικό νομοσχέδιο;

Ημερομηνία: 06-12-2019 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”96182″ img_size=”full”][vc_column_text]Αυξάνουν κατά 84 εκ. ευρώτη φορολογία των ακινήτων, μέσω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών

Μιλώντας κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής κ. Μιχάλης Κατρίνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το προτεινόμενο νομοθέτημά της δεν έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, δεν αποτελεί ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση και δεν εξυπηρετεί τις τωρινές και μελλοντικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, αφού δεν συμβάλλει στην προσέλκυση επενδύσεων, στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο βουλευτής επισήμανε, μεταξύ άλλων,  ότι η μεσαία τάξη θα κληθεί να στηρίξει τελικά τα υπερβολικά πλεονάσματα των 7 δις ευρώ, την αύξηση κατά 979 εκατ. ευρώ των φόρων επί των αγαθών και υπηρεσιών και την αύξηση κατά 264 εκατ. ευρώ του φόρου εισοδήματος.

Ο κ. Κατρίνης επέκρινε ιδιαίτερα την κυβέρνηση της ΝΔ, επειδή, παρά τις εξαγγελίες για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, έρχεται τελικά να επιβάλει 84 εκατ. επιπλέον φόρους στα ακίνητα, μέσω της αύξησης στις αντικειμενικές αξίες που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μία αύξηση που μηδενίζει στην πράξη την ψηφισμένη μείωση του ΕΝΦΙΑ, επιβαρύνει τα εκτός σχεδίου ακίνητα και τα αγροτεμάχια (κάτι που αφορά ιδιαίτερα την Ηλεία), στα οποία οι διαφορές θα είναι μεγάλες και, ουσιαστικά, δείχνει ότι όλο το αφήγημα για τη στήριξη της μεσαίας τάξης καταρρέει.

Συγκεκριμένες προτάσεις για την ελάφρυνση των αγροτών από τους φόρους.

Ο βουλευτής κ. Μ. Κατρίνηςαναφέρθηκεσε προτάσεις για την φορολογική ελάφρυνση των αγροτικών εισοδημάτων, την ενίσχυση των Συλλογικών Οργανώσεων Αγροτών και την εξαίρεση των αγροτεμαχίων από το συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

Πιο συγκεκριμένα,πρότεινε να ισχύσει το 9% ως συντελεστής φορολόγησης των εισοδημάτων ως 10.000 ευρώ και το 13% για το υπερβάλλον μέρος του εισοδήματος, να καθιερωθεί αφορολόγητο καθεστώς για τις ενισχύσεις και τις αποζημιώσεις που παίρνουν οι αγρότες μέχρι 20.000 ευρώ, ενώ οι φόροι για τα παραπάνω ποσά να πηγαίνουν στην ενίσχυση των ομάδων και οργανώσεων παραγωγών. Ιδιαίτερα, για τους αγρότες που παραδίδουν τα προϊόντα τους σε ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς να λογίζονται κατά 35% μειωμένα τα έσοδα από αυτές τις παραδόσεις, εάν πρόκειται για επαγγελματίες αγρότες και να επιστρέφεται το επιπλέον ποσοστό του αναλογούντος ΦΠΑ, εάν πρόκειται για αγρότες του ειδικού καθεστώτος του ΦΠΑ του άρθρου 41 του ν. 2859/2000.

Οι πυρόπληκτοι δανειολήπτες κινδυνεύουν να γίνουν μεγαλο-οφειλέτες του δημοσίου

Ιδιαίτερη βαρύτητα στην ομιλία του έδωσε στην τροπολογία που κατέθεσε, ώστε να μην μετατραπούν οι πυρόπληκτοι δανειολήπτες του 2007 σε οφειλέτες του δημοσίου.

Οι τράπεζες ζητούν να καταβληθούν οι εγγυήσεις από το δημόσιο με ό,τι αυτό σημαίνει για τις οφειλές που θα καταλογιστούν στους πολίτες και τους επαγγελματίες της Ηλείας. Απευθυνόμενος χαρακτηριστικά στην κυβέρνηση τόνισε: «Θα πρέπει επιτέλους να αποφασίσετε και αυτό να το κάνετε άμεσα. Είστε με τους δανειολήπτες ή με τους τραπεζίτες;»[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia