FOLLOW US: facebook twitter

Καμία ρύθμιση και τα λεφτά σας πίσω!: Με υπογραφή Σταϊκούρα η «θηλιά» στα πυροδάνεια, επιβεβαιώνοντας πλήρως τη χθεσινή αποκάλυψη της «Πρωινής»

Ημερομηνία: 05-12-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Το… φτυάρι από τον Καραμανλή τον Γ’ και την Κεραμέως παίρνει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος ΣταΪκούρας, για να συνεχιστεί η «ταφή» της Ηλείας και των πολιτών της. Μία μέρα μετά την αποκάλυψη της «Πρωινής» για τον προϋπολογισμό που προδιαγράφει την τύχη των «πυροδανείων», ο κ. Σταϊκούρας επιβεβαιώνει με σαφήνεια και καθαρότητα σε επίσημο έγγραφό του ότι είναι ανέφικτη οποιαδήποτε δυνατότητα θέσπισης ειδικής νομοθετικής ρύθμισης για τα δάνεια που χορηγήθηκαν στους πυρόπληκτους της Ηλείας με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου μετά την καταστροφή του 2007.

«Θέσπιση ειδικής νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία θα προβλέπονται ειδικοί όροι αποπληρωμής των δανείων που χορηγήθηκαν για την επανόρθωση ζημιών από θεομηνίες (συμπεριλαμβανομένων και των πυρόπληκτων δανείων), δεν είναι δυνατή, δεδομένου ότι αυτό θα συνιστούσε καταρχήν παρέμβαση του ΕΔ και κατ’ επέκταση κρατική ενίσχυση. Όμως, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ρυθμίσεις των εγγυημένων δανείων πρέπει να πραγματοποιούνται μεταξύ των ΠΙ και των δανειοληπτών, χωρίς την παρέμβαση του ΕΔ (σχετικό το με αρ.πρ. 00251ΕΞ2019/05.09.2018 έγγραφο της Κεντρικής Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων – υπό στοιχείο 6 στην αριθμ. 2/94253/0025/21.12.2018 υα)» αναφέρεται στο έγγραφο που έχει στα χέρια της η «Πρωινή».

Στο ίδιο έγγραφο ο υπουργός αναφέρει ότι όχι μόνο δεν μπορεί να γίνει ρύθμιση, αλλά και ότι είναι πιθανό να χρειαστεί να επιστρέψουμε χρήματα, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με απόφασή της στις 7 Οκτωβρίου του 2019 έκρινε ότι η εγγύηση που χορήγησε το Ελληνικό Δημόσιο στα δάνεια που αφορούν δραστηριότητες που σχετίζονται με την παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων, συνιστά κρατική ενίσχυση, απορρίπτοντας το επιχείρημα του ελληνικού κράτους ότι οι εγγυήσεις ήταν ενισχύσεις για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους.

«Σε κάθε περίπτωση, κατά την υλοποίηση αποφάσεων της ΕΕ για ανάκτηση, οι ελληνικές αρχές προβαίνουν, σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, σε κάθε δυνατή ενέργεια και βρίσκονται σε συνεχή διαβούλευση με την ΕΕ, ώστε να εξασφαλίζεται – στο μέτρο του δυνατού – η βέλτιστη διευθέτηση για το κράτος και τις επιχειρήσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Φυσικά, ο κ. Σταϊκούρας δεν παραλείπει να μας ενημερώσει ότι «το Υπουργείο Οικονομικών ενθαρρύνει τα Πιστωτικά Ιδρύματα, με τραπεζικά κριτήρια, να επιδιώκουν ρυθμίσεις που θα μειώνουν τις πιθανότητες κατάπτωσης. Επίσης, σκοπεύει να διερευνήσει την πιθανότητα – σε περίπτωση κατάπτωσης – να υπάρχει ειδική μακροχρόνια ρύθμιση των σχετικών οφειλών που θα προκύψουν προς το Ελληνικό Δημόσιο, ώστε να διευκολύνει την αποπληρωμή τους», ζητώντας ουσιαστικά εφαρμογή του νόμου Χουλιαράκη, τον οποίο επί της ουσίας αποδυναμώνει.

Υπενθυμίζεται ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τζαβάρας, έχει εκφράσει επανειλημμένως την ανάγκη να βρεθεί λύση, τόσο με άρθρα στον Τύπο όσο και με ερωτήσεις στη Βουλή, λέγοντας χαρακτηριστικά στην τελευταία παρέμβασή του πως θα πρέπει όλοι να επιδείξουν τον ελάχιστο σεβασμό σε όσους έχασαν ανθρώπους και περιουσίες στον εφιάλτη που βίωσε η Ηλεία το 2007. «Οφείλουμε να σεβαστούμε την αξιοπρέπεια των πολιτών που δεινοπαθούν από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, να τιμήσουμε τις κρατικές αποφάσεις προστασίας των πυροπλήκτων και να μετριάσουμε τα προνόμια των τραπεζών, που με αχαλίνωτο τρόπο στρέφονται ήδη εναντίον της», είχε τονίσει χαρακτηριστικά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος