FOLLOW US: facebook twitter

Μια Γυναίκα, χίλια πρόσωπα!

Ημερομηνία: 08-03-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

Αφιέρωμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

8 Μαρτίου. Γιορτή της γυναίκας! Μια ημέρα που σηματοδοτεί τις θυσίες και τα επιτεύγματα των γυναικών όλου του κόσμου για πάνω από έναν αιώνα.

Μια ημέρα αφιερωμένη στην γυναίκα με τα χίλια πρόσωπα, την γυναίκα εργαζόμενη, μητέρα, σύντροφο, αδερφή, φίλη, γυναίκα, ισότιμο μέλος της κοινωνίας. Άνθρωπο με αξίες, χαρίσματα κι αδυναμίες.

Η γυναίκα λοιπόν γιορτάζει, όχι όμως μόνο στις 8 Μαρτίου, αλλά κάθε ημέρα. Επειδή αγωνίστηκε και αγωνίζεται, γιατί έχει άποψη και πολεμά για αυτή, γιατί δεν συμβιβάστηκε με την ταυτότητα που της απέδωσε η κοινωνία…

Σε μια χρονική στιγμή, που η γυναίκα εξακολουθεί να βάλλεται, να κακοποιείται και να δολοφονείται περισσότερο ίσως από ποτέ, έχει έρθει η ώρα, να υψώσουμε τείχος προστασίας, να σπάσουμε τη σιωπή, να υπερασπίσουμε και να τιμήσουμε όλα τα πλάσματα αυτού του κόσμου που φέρνουν μέσα τους ζωή και που γεννούν την ελπίδα στην ανθρωπότητα!

Κατερίνα Παρασκευοπούλου, πρόεδρος Λυκείου Ελληνίδων Πύργου

«Οι γυναίκες με μια φωνή απαιτούν, διεκδικούν και αγωνίζονται»

H 8 του Μάρτη, Ημέρα αφιερωμένη στη γυναίκα, είναι ημέρα τιμής και μνήμης για τον αγώνα των γυναικών για ίσα δικαιώματα με τους άνδρες στο χώρο της εργασίας, της κοινωνίας, της οικογένειας.

Η μέρα αυτή μας φέρνει χρόνια πίσω, στις αρχές του 20ου αι. όταν στην Αμερική και στην Ευρώπη οι γυναίκες πάλεψαν για ίσα δικαιώματα και καλύτερες συνθήκες εργασίας αλλά και για το δικαίωμα της μόρφωσης και της ψήφου. Είναι παράλληλα και μέρα επαναδιεκδίκησης όλων όσων το φεμινιστικό κίνημα οραματίστηκε. Γιατί οι ανισότητες παραμένουν και η ανεργία, η εκμετάλλευση και ο αναλφαβητισμός πλήττουν κυρίως τις γυναίκες.

Κυρίως είναι μέρα αναφοράς στα τόσα προβλήματα που γέννησε η οικονομική κρίση καθώς και η φοβερή πανδημία που ενέσκηψε τα τελευταία χρόνια. Μαζί με αυτά και ένα φαινόμενο που όλο και διογκώνεται και μας τρομάζει με το βιαιότητά του. Γυναικοκτονίες, ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία, σεξουαλική κακοποίηση, βιασμοί, παρενοχλήσεις σε δημόσιους χώρους, κακοποίηση κοριτσιών ακόμα και στα σχολεία.

Από την άλλη  η παράνοια των πολέμων μας φέρνουν αντιμέτωπους με ατέλειωτα καραβάνια εξαθλιωμένων γυναικών με μωρά στην αγκαλιά ή γυναικών που παλεύουν να ξεφύγουν από βάρβαρα έθιμα όπως λιθοβολισμούς, ακρωτηριασμούς, γάμους σε παιδική ηλικία.

Γενικά η βία ως έκφανση εξουσίας και ελέγχου χαρακτηρίζει τις κοινωνίες μας και η πολιτεία με τους θεσμούς και τους μηχανισμούς της οφείλει να υποστηρίζει τα θύματα της βίας. Δεν είναι όμως μόνο υπόθεση του κράτους αλλά κοινωνία, οικογένεια και σχολείο πρέπει με κάθε τρόπο να ενισχύσουν την ισότητα των φύλων.

Έτσι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας έχει την αξία της, αφού πέρα από επιμέρους βελτιώσεις σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο η κατάσταση των γυναικών συνεχίζει να είναι δυσχερής. Γι΄αυτό τη μέρα αυτή οι γυναίκες με μια φωνή απαιτούν, διεκδικούν και αγωνίζονται. Και για να μη μείνει η Ημέρα μόνο σε ευχολόγια ας αγωνιστούμε όλοι – ανεξαρτήτως φύλου- στην κοινή προσπάθεια για πραγματική ισότητα των φύλων.

Το Λύκειον των Ελληνίδων, τιμά την Ημέρα αυτή στο πρόσωπο της πρώτης Ελληνίδας φεμινίστριας και ιδρύτριας του Καλλιρρόης Σιγανού Παρρέν που εξέφρασε τις πιο ριζοσπαστικές για την εποχή της ιδέες και αγωνίστηκε για την Ελληνίδα γυναίκα σε καιρούς χαλεπούς διεκδικώντας το δικαίωμά της για μόρφωση, έξοδο στην εργασία και ψήφο. Τιμά και τη σύγχρονη γυναίκα μέσα στην πολυπλοκότητα των ρόλων της, στον αγώνα της να ανταποκριθεί σε όλους και να τους ισορροπήσει σε αντίξοες συνθήκες.

Χρόνια πολλά δυναμικά και επιτυχημένα σε όλες τις γυναίκες.

Φιλιώ Νιάρχου – πρώην πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλίδονας

Η γυναίκα του σήμερα δεν ανήκει στο… ασθενές φύλο!

Το γυναικείο κίνημα πέτυχε τη μεγαλύτερη νίκη του, όταν  στο Σύνταγμα  του 1975 καθιερώθηκε η αρχή της ισότητας των δύο φίλων. Στις  2 Μαρτίου 1982 υπογράφτηκε από την Ελλάδα η Διεθνής Σύμβαση του ΟΗΕ για  την εξάλειψη  όλων των μορφών  διάκρισης κατά των Γυναικών και κυρώθηκε  νομοθετικά από τη Βουλή χωρίς  καμία επιφύλαξη και έγινε νόμος  του κράτους στις 30 Απρίλιου 1983.

Δυστυχώς στη χώρα μας όμως  δεν λείπουν τα περιστατικά της  βίας,  της εκμετάλλευσης,  των διακρίσεων, ακόμη και δολοφονιών, και καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες  παρομοίων περιστατικών με θύματα γυναίκες. Γιατί θέλουν τη γυναίκα υποδεέστερη, αμελητέα, πάντοτε υπόλογη, αντικείμενο εκμετάλλευσης και με λίγα λόγια  πολίτη δεύτερης κατηγορίας

Η γυναίκα του σήμερα είναι έξυπνη, τολμηρή, μορφωμένη, αποφασιστική, και δεν σταματάει να δίνει καθημερινά μία μάχη σε οποιοδήποτε επίπεδο χρειαστεί.  Μπορεί τα  προβλήματα πολλές φορές να μην  είναι τα ίδια, οι διεκδικήσεις εκ μέρους των γυναικών  πρέπει να είναι κοινές και δυναμικές για να μπει τέλος στις διακρίσεις , στις ανισότητες  στη βία και  στις δολοφονίες. Οι αντοχές της είναι απεριόριστες και άπειρες οι δυνατότητες που έχει,  γιατί από τη φύση της έχει μάθει να  ανταπεξέρχεται σε πολύ δύσκολες καταστάσεις.

Με αφορμή που αρκετές φορές ακούμε σε σχόλια το <<ασθενές φύλλο>,επιθυμώ να στείλω ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνσή  ότι πλήθος από  αξιόλογες γυναίκες κυνηγάνε τα όνειρά τους και αφήνουν το στίγμα τους μέσα από σκληρή  δουλειά , ταλέντο  και εξειδίκευση  απαλλαγμένο από διακρίσεις, αποδεικνύοντας ότι η γυναίκα του σήμερα δεν ανήκει στο… ασθενές φύλο.

Αγαπητές μου φίλες συνεχίστε να αγωνίζεστε χωρίς να υπολογίζετε κόστος, να έχετε θάρρος και υπομονή και ο στόχος σας   δεν είναι να ανταγωνιστείτε τον άνδρα αλλά να συμπληρώνεται ο ένας τον άλλον.  Ο αγώνας μας  θα συνεχίζεται  μέσα από τις επιστήμες, τις τέχνες, την τεχνολογία, την εκπαίδευση και την πολιτική. Είμαστε γυναίκες , έχουμε αξίες και πρέπει να το δείχνουμε.

Χρόνια Πολλά σε όλες τις γυναίκες που ανάμεσα σε ένα δάκρυ και ένα χαμόγελο  βρίσκουν πάντα δύναμη να συνεχίσουν να αγωνίζονται.!!

Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου

«Επενδύστε στις γυναίκες: Επιταχύνετε την πρόοδο»

«Η Ημέρα της Γυναίκας είναι μια μέρα τιμής για τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο και αναγνώρισης της καθημερινής τους προσπάθειας για ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο αύριο και σηματοδοτεί ένα κάλεσμα σε έναν κόσμο ισότητας των φύλων, χωρίς προκαταλήψεις, στερεότυπα και διακρίσεις, σε έναν κόσμο διαφορετικό, δίκαιο και χωρίς αποκλεισμούς.

Η Ημέρα της Γυναίκας για το 2024 είναι αφιερωμένη στο κάλεσμα «Επενδύστε στις γυναίκες: Επιταχύνετε την πρόοδο». Η κοινή μας προσπάθεια είναι να διασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες δεν θα μείνουν πίσω. Η επένδυση στις γυναίκες μέσα από την εκπαίδευση, τις επαγγελματικές ευκαιρίες καριέρας, η  αρχή της ίσης μεταχείρισης και ευκαιριών ανδρών και γυναικών στην εργασία, το δικαίωμα στην ίση αμοιβή γυναικών και ανδρών για ίση εργασία ή εργασία ίσης αξίας, που αποτελεί θεμελιώδη αρχή της ΕΕ, η στήριξη στην οικογένεια, για να έχουν διαθέσιμο χρόνο ώστε να επενδύσουν στον εαυτό τους, είναι οι άξονες της πολιτικής της Κυβέρνησης της Ν.Δ, καθώς αποτελούν ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακρογωνιαίο λίθο για την οικοδόμηση κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς.

Το εθνικό νομοθετικό μας πλαίσιο, θέτοντας έτσι τις βάσεις για ένα ισότιμο και συμπεριληπτικό εργασιακό περιβάλλον, είναι πλήρως εναρμονισμένο με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, που αφορά στην αρχή της ισότητας ευκαιριών και μεταχείρισης ανδρών και γυναικών στην εργασία και απασχόληση, αλλά και την προστασία της μητρότητας και των διακρίσεων λόγω οικογενειακής κατάστασης.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψουμε  τη δύναμη της επένδυσης στις γυναίκες και να προωθήσουμε θετικές αλλαγές. Επενδύοντας στις γυναίκες, μπορούμε να πυροδοτήσουμε αλλαγές και να επιταχύνουμε τη μετάβαση προς έναν πιο υγιή, ασφαλέστερο και πιο ίσο κόσμο.

Ας ενωθούμε για να μετατρέψουμε τις προκλήσεις σε ευκαιρίες και να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους!»

Θεώνη Γεωργοπούλου, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας

 «Κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου τιμούμε τους αγώνες για τα δικαιώματα της γυναίκας»

 «Από το 1910, που τηρήθηκε για πρώτη φορά η συγκεκριμένη ημέρα, έως σήμερα, έχουν γίνει πολλά βήματα που εξασφαλίζουν την ισότιμη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία.

Η ισότητα των δύο φύλων θεωρείται αυτονόητη θεσμικά, όμως, -δυστυχώς- η καθημερινότητα πολλές φορές αποδεικνύει ότι οφείλουν να γίνουν πολλά ακόμη για την εμπέδωσή της.

Τα καθημερινά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών, οι γυναικοκτονίες, οι διακρίσεις στο εργασιακό περιβάλλον, η περιορισμένη συμμετοχή, άρα και εκπροσώπηση των γυναικών, στα κοινά θα πρέπει να μας προβληματίζουν και να μας κινητοποιούν.

Κάθε ημέρα θα έπρεπε να είναι η ημέρα της γυναίκας. Γιατί κάθε ημέρα κάθε γυναίκα αγωνίζεται σε μια κοινωνία ανταγωνισμού και υψηλών απαιτήσεων, για να καταφέρνει να ανταποκρίνεται στους πολλαπλούς της ρόλους, της εργαζόμενης, της μητέρας, της συζύγου και σε ό,τι άλλο η ίδια επιλέγει να είναι.

Στη σύγχρονη εποχή της ενσυναίσθησης, της συναντίληψης και της αποδοχής, ας είμαστε όλοι άνθρωποι με ίσα δικαιώματα, κοινά οράματα και ισότιμες ευκαιρίες».

Αθηνά Ηλιοπούλου, αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας

«Ο ρόλος των Γυναικών, καθοριστικός για την κοινωνία και τον πολιτισμό μας»

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που εορτάζεται στις 8 Μαρτίου, μας θυμίζει τα κοινωνικά, πολιτικά, πολιτισμικά και οικονομικά επιτεύγματα που κατακτήθηκαν για όλες τις γυναίκες του κόσμου, μέσα από σκληρούς αγώνες.

Οι γυναίκες τόλμησαν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, μπήκαν σε ανδροκρατούμενες κοινωνίες και απόρθητα συντηρητικά κάστρα, αφιέρωσαν τη ζωή τους στην οικογένεια (σύντροφος, παιδιά, σπίτι), στις σπουδές τους, στην καριέρα τους, στην εμφάνισή τους. Ο Σεβασμός που οφείλουμε να δείξουμε στις γυναίκες είναι -και οφείλει να είναι!- ανεξάρτητος από την οικονομική θέση, το χρώμα, τον σωματότυπο, την σεξουαλικότητα, την θρησκεία‧ ανεξάρτητος από κάθε μορφής στερεότυπο που δυστυχώς υπάρχει και συντηρείται ακόμα στις σύγχρονες κοινωνίες.

Η άνεργη γυναίκα, η γυναίκα Ρομά, η γυναίκα ΑμεΑ, η Ελληνίδα γυναίκα, η καθεμιά από εμάς συμβάλλει τα μέγιστα στον οικογενειακό και εγχώριο προϋπολογισμό, με όσα μέσα και δύναμη διαθέτει και αυτός ο ρόλος της είναι καθοριστικός για την κοινωνία και τον πολιτισμό μας. Κάθε γυναίκα έχει το αναφαίρετο δικαίωμα στην εργασία, την ίση αντιμετώπιση και μεταχείριση, καθώς και στην αναγνώριση για όσα με τόσο σθένος προσφέρει.

Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες του κόσμου!

Βάσω Σωτηροπούλου, πρ. Δημοτικού Συμβουλίου Ανδραβίδας Κυλλήνης

«Η γυναίκα αξίζει να είναι ψηλά, να προοδεύει, να μάχεται, να νικά»

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αδήριτη ανάγκη να προστατέψουμε τη γυναίκα από την έξαρση της βίας και της εγκληματικότητας των τελευταίων ετών.

Η πολιτεία και η κοινωνία οφείλει να έχει μάτια κι αυτιά ανοιχτά, καθώς και αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να εκλείψουν οι ειδεχθείς γυναικοκτονίες που μας συγκλονίζουν. Η γυναίκα με τους πολλαπλούς της ρόλους και την σημαντική της προσφορά αξίζει να είναι ψηλά, να προοδεύει, να πρωτοστατεί, να μάχεται, να νικά.

Χρόνια Πολλά σε όλες μας με χαμόγελο, δυναμισμό και αυτοπεποίθηση.

Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 8 Μαρτίου

«Στις γυναίκες που κουβαλούν στους ώμους τους, αγώνες»

Επίσημη ως παγκόσμια ημέρα της γυναίκας ορίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως τιμή για την μνήμη των γυναικών που έχασαν τη ζωή τους στην απεργία των μοδιστρών της Νέας Υόρκης το 1908.

Οι γυναίκες αγωνίστηκαν για τα δικαιώματα τους, όπως για δικαίωμα ψήφου, μείωση ωραρίου, καλύτερες συνθήκες στον εργασιακό χώρο, καλύτερη μισθοδοσία.

Η γυναίκα στη πάροδο των χρόνων παλεύει καθημερινά για τις ανάγκες “καταξίωσης” όχι μόνο στο εργασιακό περιβάλλον, όχι μόνο στο οικογενειακό περιβάλλον ως μάνα, ως σύζυγος, ως γιαγιά, ως αδερφή, ως φίλη.

Δεν θέλω η τοποθέτηση μου να έχει πολλά λόγια για την γυναίκα αόριστα.

Θέλω αυτή την χρονιά να “υποκλιθώ” με σεβασμό στις γυναίκες-μάνες που χάσανε τα παιδιά τους στο έγκλημα των Τεμπών. 

Στις γυναίκες-μάνες που έχασαν και χάνουν τα παιδιά τους στη Γάζα.

Στις γυναίκες-μάνες που έρχονται από άλλες χώρες με τα παιδιά τους αγκαλιά για να τους προσφέρουν καλύτερη ζωή και τα βλέπουμε να πνίγονται μαζί με τα παιδιά τους.

Στις γυναίκες-μάνες που δέχονται κακοποίηση μέχρι θανάτου.

Στις γυναίκες-μάνες που έχουν αφιερώσει όλη τους τη ζωή δίπλα στα παιδιά τους που πάσχουν από κάποια αρρώστια.

Οι γυναίκες της ανθρωπότητας πέραν του “ωραίου φύλου” κουβαλούν στους ώμους τους, αγώνες.

Σε όλες τις αγωνίστριες γυναίκες, ως γυναίκα, θέλω να εκφράσω την ελπίδα ότι κάποια στιγμή η γυναίκα θα έχει τη θέση που της αναλογεί από την πολιτεία.

Υπάρχει μεγάλος δρόμος μπροστά που μας το επιβάλλει το αγωνιστικό παρελθόν.

Ζούπη Χρύσα

Αντιπρόεδρος Εργατικού Κέντρου Πύργου

Πρόεδρος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πύργου

Αντιπρόεδρος Νομαρχιακού Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων Ν. Ηλείας “ΗΛΙΣ”


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

olympia