FOLLOW US: facebook twitter

Με τον Σύλλογο Εστίασης Πύργου συναντήθηκε ο Νίκος Καλάκος

Ημερομηνία: 14-03-2023 | Συντάκτης:

-Τα σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου συζήτησε ο Ηλείος οικονομολόγος

Με τους εκπροσώπους του Σωματείου Εστίασης «Διόνυσος» Πύργου συναντήθηκε ο Ηλείος οικονομολόγος και τέως Γενικός Διευθυντής Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών, Νίκος Καλάκος, ο οποίος συζήτησε μαζί τους τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι επαγγελματίες της εστίασης για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της μετα-πανδημίας εποχής, όσον αφορά το υψηλό κόστος λειτουργίας, την εξεύρεση προσωπικού, τη ρύθμιση των συσσωρευμένων οφειλών και την επιστρεπτέα προκαταβολή, τα προβλήματα ως προς την διεκδίκηση ευρωπαϊκών πόρων, κλπ.

Αρχικά οι εκπρόσωποι του Σωματείου, Νίκος Τζαμαλής, Βασίλης Σιγούρος και Θανάσης Μπούκλης, αναφέρθηκαν στις προσπάθειες που έχουν κάνει για να αποκτήσει η εστίαση δική της φωνή στα κέντρα αποφάσεων, τονίζοντας ότι επιθυμία τους είναι η δημιουργία αυτόνομου τμήματος εντός Επιμελητηρίου ή η ίδρυση ανεξάρτητου Επιμελητηρίου Εστίασης, καθώς υπό αυτές τις συνθήκες θα πρέπει να συνομιλούν με δέκα διαφορετικά υπουργεία για να βρουν λύση στα προβλήματά τους.

Επίσης, εξέφρασαν την άποψη πως η προκαταβολή θα έπρεπε να είναι επιστρεπτέα μόνο για ποσά από 30.000 ευρώ και πάνω ή έστω μέχρι 10.000 ευρώ να είναι μη επιστρεπτέα, επικαλούμενοι ευρωπαϊκή οδηγία, και υποστήριξαν τη θέσπιση μακροχρόνιας ρύθμισης για τις οφειλές με ευνοϊκούς όρους. Επιπλέον, διατύπωσαν τη διαφωνία τους με το ότι είναι στον ίδιο κωδικό ενίσχυσης του ΕΣΠΑ με τον τουρισμό και επισήμαναν τη δυσκολία πρόσβασης στην τραπεζική χρηματοδότηση.

Όσον αφορά το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, σημείωσαν ότι οι ανατιμήσεις στην ενέργεια και στις πρώτες ύλες έχουν συμπιέσει υπερβολικά το ισοζύγιο εσόδων-εξόδων και υπογράμμισαν την ανάγκη λήψης αποτελεσματικών μέτρων όπως η επιδότηση της ενέργειας, έστω στο 70%, και της μείωσης του ΦΠΑ.

Παράλληλα, πρότειναν την επιδότηση της εργασίας αντί των διαφόρων επιδομάτων και τη μείωση των εισφορών, τονίζοντας ότι με το υπάρχον καθεστώς ενισχύεται η «μαύρη» εργασία, και εξέφρασαν επιφυλάξεις για τον τρόπο εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας, προτείνοντας ευελιξία ως προς τα ωράρια, χωρίς φυσικά να παραβιάζεται η εργατική νομοθεσία.

Από την πλευρά του ο Νίκος Καλάκος δήλωσε πως η εστίαση είναι κλάδος δυναμικός, που προσφέρει πολλές και καλές θέσεις εργασίας και ειδικά στον Πύργο προσφέρει εξωστρέφεια στην τοπική οικονομία, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας έλαβε μέτρα στήριξης και ενίσχυσης.

Ο Ηλείος οικονομολόγος εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη του για την επιδότηση εργασίας και την ανάγκη να καταπολεμηθεί η «μαύρη» εργασία και να μην έρχονται σε δύσκολη θέση οι επαγγελματίες, προσθέτοντας πως τα αιτήματά τους είναι λογικά και δίκαια, δεσμευόμενος ότι θα τα μεταφέρει σε υπουργικό επίπεδο και –εφόσον εκλεγεί– σε επίπεδο Βουλής.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος