FOLLOW US: facebook twitter

Με το ζόρι 15.000 τόνοι στην Ηλεία

Ημερομηνία: 25-01-2024 | Συντάκτης:

-Χαμηλότερα κι από τις αρχικές απαισιόδοξες προβλέψεις η φετινή ελαιοπαραγωγή

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Κοντά στο 50% με 60% θα φτάσει εντέλει η μείωση της φετινής παραγωγής ελαιολάδου στην Ηλεία, αφού σύμφωνα με τα πρώτα συγκεντρωτικά στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της ΠΕ Ηλείας, οι αρχικές εκτιμήσεις για 17.000-18.000 τόνους είναι ανέφικτες και μάλλον θα αναθεωρηθούν προς τα κάτω, δηλαδή κοντά στους 14.000 με 15.000 τόνους. Υπενθυμίζεται ότι την περσινή ελαιοκομική περίοδο, η παραγωγή έφτασε τους 28.000 τόνους περίπου.

Όπως τόνισε στην «Πρωινή» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της ΠΕ Ηλείας, Γιώργος Μικέογλου, αποδείχθηκε ότι οι καιρικές συνθήκες της περασμένης άνοιξης επηρέασαν την καρπόδεση, ενώ και οι δακοπροσβολές του φθινοπώρου, παρότι καταπολεμήθηκαν επιτυχώς στην πορεία, μείωσαν τη φετινή ελαιοπαραγωγή.        

«Η καλή ανθοφορία φέτος δεν συνοδεύτηκε κι από ανάλογη καρπόδεση, εξαιτίας των βροχοπτώσεων του Απριλίου και του Μαΐου, και σε συνδυασμό με τον ήπιο χειμώνα, φαίνεται πως αυτό επέδρασε στη φετινή παραγωγή. Είχαμε άνθη, τα οποία λόγω βροχοπτώσεων δεν έδεσαν όπως θα έπρεπε, ενώ η αυξημένη θερμοκρασία και η υψηλή υγρασία το φθινόπωρο, επηρέασαν την καλλιέργεια και έκαναν πιο ευάλωτη την ελιά στις εντομολογικές και στις μυκητολογικές ασθένειες, για αυτό και πολλοί παραγωγοί ξεκίνησαν πιο νωρίς τη φετινή συγκομιδή, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να περιορίσουν στο μέγιστο δυνατό την προσβολή από τους εχθρούς και τις ασθένειες», τόνισε και επισήμανε πως το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι η καλή ποιότητα στην έστω μικρότερη φετινή ελαιοπαραγωγή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος