Με προβλήματα και… παρατράγουδα η “πρεμιέρα” για το “καλάθι του νοικοκυριού”!
Οι καταναλωτές δεν έμειναν ικανοποιημένοι, ενώ η ψηφιακή πλατφόρμα έπεσε με το καλημέρα!
Πρεμιέρα με πολλά ευτράπελα αλλά και έντονη δυσαρέσκεια απο μια μεγάλη μερίδα των καταναλωτών που δεν βρήκαν ελκυστικές τις τιμές, έκανε χθες το “καλάθι του νοικοκυριού” με τα 51 προϊόντα των μεγάλων σούπερ μάρκετ, με το e–katanalotis να πέφτει για ώρες και με πολίτες να κάνουν λόγο για διάφορα τρικς των εταιριών για να βγάλουν μεγαλύτερο κέρδος. Θεωρητικά, στόχος του μέτρου, σύμφωνα με την ΚΥΑ που υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, είναι η διασφάλιση χαμηλών τιμών για μια ομάδα προϊόντων ευρείας κατανάλωσης. Η κυβέρνηση εδώ και βδομάδες έχει πολυδιαφημίσει το καλάθι του νοικοκυριού γνωρίζοντας ωστόσο πως η χρήση του είναι για να συγκρατήσει τις τιμές και όχι να τις μειώσει. Ήδη ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης πήρε… αμπάριζα χθες όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ για να δει με τα μάτια του πως λειτουργεί το καλάθι στα φυσικά καταστήματα και φυσικά όλα τα είδε… άψογα!
Να σημειώσουμε οτι οι 51 κατηγορίες προϊόντων καθορίστηκαν από το Υπουργείο ενώ κάθε επιχείρηση σούπερ μάρκετ θα επιλέγει αυτόνομα τους κωδικούς των προϊόντων που θα εντάσσονται στο καλάθι και τις τιμές τους.
Οι μεγάλοι “παίχτες” της αγοράς τροφίμων και το “καλάθι” τους
Μπαίνοντας στο e–katanalotis και πατώντας στο ειδικό πεδίο για το καλάθι του νοικοκυριού, οι καταναλωτές μπορούν να τσεκάρουν τις προσφορές σε 20 μεγάλα σουπερ μάρκετ. Ενδιαφέρον έχει να εξετάσουμε ποια αλυσίδα από τις τέσσερις μεγάλες (Σκλαβενίτης, Μy Market, LIDL και ΑΒ Βασιλόπουλος) είχε το πιο φθηνό καλάθι. Γνωρίζοντας πως κάθε αλυσίδα είχε το ελεύθερο να εισάγει μόνο 51 βασικά προϊόντα, ορισμένες εξ αυτών έχουν αναρτήσει ίδια προϊόντα αλλά με διαφορετικούς κωδικούς, έχει μεγάλο ενδιαφέρον έχει να εξετάσουμε ποιο σούπερ μάρκετ έχει το φθηνότερο καλάθι.
Όπως μπορείτε να δείτε και μόνοι σας μπαίνοντας στο e-katanalotis και επιλέγοντας το ειδικό πεδίο για το καλάθι του νοικοκυριού, ο Σκλαβενίτης έχει επιλέξει ιδιωτική ετικέτα στο γάλα, στο ρύζι, στο ψωμί για τοστ, στο ηλιέλαιο, στον αρακά (κατεψυγμένο) και στους χυμούς πορτοκάλι αλλά και κάποια επώνυμα προϊόντα, ο Βασιλόπουλος επέλεξε προϊόντα με ιδιωτική ετικέτα. Την ίδια στιγμή η αλυσίδα My Market έχει κάνει την ανατροπή επιλέγοντας κατά κύριο λόγο προϊόντα από πολλές διαφορετικές εταιρίες. Η εταιρία Lidl, όπως θα δείτε αναλυτικά, τα περισσότερα προϊόντα που επέλεξε ανήκουν σε είδη πρώτης ανάγκης.
Αναφορικά με το κόστος , ο ΑΒ Βασιλόπουλος έχει επιλέξει 74 προϊόντα με διαφορετικούς κωδικούς για το καλάθι του νοικοκυριού. Εφόσον ένας καταναλωτής αποφασίσει να ψωνίσει και τα 74 προϊόντα θα χρειαστεί 334,17 ευρώ.
Με τη σειρά του το My Market επέλεξε 52 κωδικούς προϊόντος ενώ για την αγορά όλων των προϊόντων θα χρειαστεί κάποιος 151,89 ευρώ.
Τα LIDL έχουν επιλέξει ένα κατάλογο με 134 διαφορετικούς κωδικούς προϊόντων με συνολικό κόστος 281,68 ευρώ.
Και τέλος ο Σκλαβενίτης έχει προσθέσει 68 διαφορετικούς κωδικούς προϊόντων με συνολικό κόστος 280,54 ευρώ.
Η ψηφιακή πλατφόρμα του e-katanalotis
Ο καταναλωτής θα μπορεί να μπει στην εφαρμογή και να κάνει κλικ σε κάθε αλυσίδα σουπερμάρκετ και να βλέπει τα προϊόντα του καλαθιού και τις τιμές τους ενώ θα μπορεί να φτιάχνει και το δικό του καλάθι βλέποντας σε ποια αλυσίδα το σύνολο της λίστας είναι φθηνότερη. Επίσης θα μπορεί να δει τα προϊόντα για κάθε σούπερ μάρκετ ξεχωριστά. Μπορεί ένα σουπερ μάρκετ να βάζει για παράδειγμα στα άλευρα ένα δύο ή όσα προϊόντα θέλει, είναι στην ευχέρεια της κάθε εταιρείας.
Ο καταναλωτής θα έχει την επιλογή να πληκτρολογεί ένα προϊόν (για παράδειγμα μακαρόνια) και να συγκρίνει τις τιμές στις 20 αλυσίδες σούπερ μάρκετ ή να βάλει στο δικό του «καλάθι» όσα προϊόντα επιθυμεί και τελικά να συγκρίνει το τελικό ποσό για να δει το συμφέρον του. Δεν χρειάζεται να κάνε αναζήτηση για κάθε προϊόν ή για κάθε σούπερμάρκετ ξεχωριστά.
Στο κάτω μέρος της εφαρμογής θα υπάρχει ξεχωριστό μπάνερ «Το Καλάθι του Νοικοκυριού», στο οποίο οι καταναλωτές θα βλέπουν όλες τις αλυσίδες και τα προϊόντα τους.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση το ΥΠΕΝ, “ο κατάλογος των καταναλωτικών προϊόντων πρέπει να αποστέλλεται σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Τετάρτη έως τις 9:00 π. μ..
Η ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού για τα προϊόντα που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «το καλάθι του νοικοκυριού» μπορεί να γίνεται και μέσω ειδικού σήματος που τοποθετείται επί των προϊόντων ή στο φυσικό ή στον ηλεκτρονικό χώρο πώλησής τους ή σε κάθε μέσο με το οποίο τα προϊόντα διαφημίζονται στον καταναλωτή.
Η σκληρή πραγματικότητα
Βεβαίως, άλλη η στόχευση και η θεωρία και άλλη η σκληρή πραγματικότητα της αγοράς, καθώς το μέτρο αυτό έρχεται τη στιγμή που δημοσκοπήσεις, όπως αυτή της Prorata, δείχνουν πως 8 στους 10 πολίτες περιμένουν μηδενική ώς ελάχιστη ανακούφιση στα οικονομικά τους από το «καλάθι του νοικοκυριού». Επίσης, στην ίδια δημοσκόπηση, η συντριπτική πλειοψηφία (το 95% των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα) τονίζουν ότι η αισχροκέρδεια στα βασικά προϊόντα έχει αυξηθεί μέσα σε διάστημα λίγων μηνών. Μάλιστα, οι 7 στους 10 (ποσοστό 72%) απαντούν πως η αισχροκέρδεια έχει αυξηθεί «πολύ», ενώ περίπου 1 στους πέντε (ποσοστό 19%) δηλώνει πως έχει αυξηθεί «αρκετά».
Παράλληλα, ούτε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών δείχνει να εναποθέτει ελπίδες για συγκράτηση του πληθωρισμού στο «καλάθι του νοικοκυριού», αφού δήλωσε ότι αναθεωρεί προς το χειρότερο τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό (στο 10% από 8,8%) στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Μέσα σε όλο αυτό κλίμα, ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης προέβη σε ακόμα ένα επικοινωνιακό σόου και σε «αυτοψία» μπροστά στις κάμερες, ενώ οπως πραναφέραμε, η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα… έπεσε με το καλημέρα, την πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου.