FOLLOW US: facebook twitter

Το δικό μου «καλάθι» δεν… γέμισε!

Ημερομηνία: 03-11-2022 | Συντάκτης:

Γιατί δεν χαμογέλασα όπως ο Άδωνις μπροστά από τις κάμερες περιδιαβαίνοντας τα ράφια των σούπερ μάρκετ

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Λίγο πριν το μεσημέρι  πήρα  χθες τους δρόμους που οδηγούν στα μεγάλα σούπερ μάρκετ του Πύργου  που συμμετέχουν στην πολυδιαφημισμένη καμπάνια του Υπουργείου Ανάπτυξης  υποτίθεται κατά της ακρίβειας, για να δω από κοντά, ως δημοσιογράφος αλλά και ως καταναλωτής,  πως ξεκίνησε στην πρεμιέρα του το «καλάθι του νοικοκυριού» και κυρίως πως εφαρμόστηκε.  Βεβαίως πριν την γύρα για το «καλάθι».  έκανα μια απεγνωσμένη προσπάθεια να μπω στην ψηφιακή πλατφόρμα του e-katanalotis.gov.gr, η οποία όμως με το… καλημέρα «έπεσε», προφανώς κι άλλοι χιλιάδες προσπάθησαν να κάνουν το ίδιο, άλλοι από περιέργεια και άλλοι από πραγματικό ενδιαφέρον να συγκρίνουν τιμές μεταξύ των προϊόντων ανά σούπερ μάρκετ . Οπότε το μικρό οδοιπορικό μου ήταν χωρίς ενημερωτικά… «όπλα»!

Με την είσοδο μου στο πρώτο σούπερ μάρκετ, ρώτησα αν υπάρχει αναρτημένο κάπου το συνολικό «καλάθι» των προϊόντων αλλά η απάντηση που πήρα είναι ότι θα πρέπει να αναζητήσω στα ράφια την ειδική σήμανση που ξεχωρίζει ποιο από τα επιλεγμένα προϊόντα συμμετέχει.  Αυτομάτως, αυτό σημαίνει ότι ο καταναλωτής πρέπει να γυρνοβολάει μια ώρα σε όλα τα ράφια του σούπερ μάρκετ να ψάχνει ανά προϊόν  ποιο είναι εκείνο με την σήμανση, το οποίο ήταν ανακατεμένο με όλα τα υπόλοιπα της κατηγορίας του!  Βρήκα λοιπόν κάποια στιγμή στα ζυμαρικά  το πακέτο μακαρόνια Νο6- ιδιωτικής ετικέτας- στο οποίο η σήμανση ήταν σαν… γραμματόσημο, ασπρόμαυρη και ούτε καν έγχρωμη! Κατά τον ίδιο τρόπο έπρεπε να αναζητήσω και όλα τα υπόλοιπα προϊόντα που ήταν ανακατεμένα στα ράφια!!  Μιά ώρα αναζήτησης και βάλε για να εντοπίσω  το «καλάθι», άσε που αν δεν έχεις γυαλιά μαζί σου ή… αρκετή υπομονή, ούτε καν διακρίνεις το σηματάκι! Το αποτέλεσμα πάντως ήταν οι καταναλωτές να βολοδέρνουν πάνω – κάτω ψάχνοντας όπως κι εγώ!

Σε άλλο σούπερ μάρκετ, η κατάσταση ήταν λίγο πιο οργανωμένη , υπήρχαν πράγματι ράφια με ταξινονομημένα προϊόντα που συμμετείχαν στο «καλάθι», με πιο σαφή ένδειξη και σήμανση και άρα η ταλαιπωρία ήταν μικρότερη. Βεβαίως η βασική μου απορία ήταν γιατί να μην υπάρχει- τουλάχιστον χθες στον Πύργο δεν υπήρχε ίσως βελτιωθεί τις επόμενες ημέρες το σύστημα εφαρμογής- ένας μεγάλος πίνακας αναρτημένος σε κεντρικό σημείο των σούπερ μάρκετ, οπότε να μην χρειάζεται να ψάχνεις και να μπορείς ευκολότερα να κάνεις την σύγκριση μεταξύ τιμών ίδιων προϊόντων ανά σούπερ μάρκετ. Με λίγα λόγια ο καταναλωτής θα πρέπει να έχει την δυνατότητα  διαδικτυακής εξερεύνησης  στο e-katanalotis εφόσον έχει τις γνώσεις να το κάνει, γιατί ένας ηλικιωμένος ή λιγότερο εκπαιδευμένος στην ψηφιακή πραγματικότητα, δεν μπορεί. Τώρα πως ο Άδωνις κατάφερε να κάνει το επικοινωνιακό του σόου και να τα βρει όλα τέλεια, είναι νομίζω εύκολο να το καταλάβει κανείς, αφού και εγώ αν ήμουνα υπουργός με μια κάμερα πίσω μου που ήθελα να διαφημίσω το success story για το «προϊόν» μου, το ίδιο τέλεια θα τα έδειχνα όλα!

Και για να περάσουμε και στην ουσία, όλο αυτό το σόου με το «καλάθι του νοικοκυριού», είναι ένα πλήρως αποτυχημένο κολπάκι της κυβέρνησης για να δείξει ότι κάνει… αγώνα κατά της ακρίβειας , μόνο που κάτι τέτοιο δεν υφίσταται, αφού οι τιμές των προϊόντων που είχε μέσα το «καλάθι», καρατσεκαρισμένα, ήταν ακριβώς οι ίδιες με τις περασμένες μέρες και για κάποια από αυτά, επρόκειτο απλώς για μία μετονομασία των πάγιων προσφορών που κάνουν οι λιανέμποροι στα προϊόντα τους, επώνυμα και ιδιωτικής ετικέτας!  Το ζητούμενο δηλαδή είναι να πούμε «ευχαριστώ», στους κυβερνώντας που μπορεί να μην έχουμε την άλλη εβδομάδα ραγδαίες αυξήσεις στα προϊόντα σήμανσης!  Το αποτέλεσμα αυτής της κοροϊδίας θα φανεί σύντομα και μάλλον θα έχει επιτευχθεί και ο απώτερος στόχος της κυβέρνησης, που είναι τελικά να μετατεθεί η δυσφορία των πολιτών για την ακρίβεια από την πολιτική ηγεσία στις διοικήσεις των αλυσίδων σούπερ μάρκετ!

Εν ολίγοις , το  φιάσκο με το περιβόητο «καλάθι του νοικοκυριού» με τα 51  προϊόντα, θα το καταλάβουν τις επόμενες ημέρες οι καταναλωτές αφού θα διαπιστώσουν  ότι τελικώς καμία ωφέλεια δεν θα έχουν. Άλλωστε μετά τις ραγδαίες ανατιμήσεις, ο κόσμος ψώνιζε μόνο βάσει των  πάγιων προσφορών,  πάντα έψαχνε την φτηνότερη τιμή στο γάλα, στο μακαρόνι ή στο κοτόπουλο – σε συνδυασμό με την ποιότητα πάντα που τώρα δεν είναι και απόλυτα διασφαλισμένη λόγω της επιλογής της ετικέτας των  προϊόντων που μπαίνουν στο καλάθι- οπότε δεν αλλάζει και κάτι!  Το ότι οι τιμές σε 51 από τα χιλιάδες προϊόντα δεν ανεβαίνουν ή ανεβαίνουν ελεγχόμενα, δεν θα σώσει καμία κατάσταση και με τον τρόπο αυτό, δεν αντιμετωπίζεται η ήδη καλπάζουσα ακρίβεια και η αισχροκέρδεια. Ένα χαρτί υγείας δεκάρι που πριν από λίγους μήνες κόστιζε 3,20, χθες το αγόρασα… 5,64 και όχι από το «καλάθι»! Καλό θα ήταν  λοιπόν να ακολουθήσουν μια πιο σοβαρή πολιτική, γιατί οι έλληνες έπαψαν πλέον να λειτουργούν ως «ιθαγενείς» που τους πουλάνε καθρεφτάκια!  

Πάντως το δικό μου «καλάθι» χθες δεν γέμισε και αν κρίνω και από τις συζητήσεις που είχα με άλλους καταναλωτές, ούτε το δικό τους γέμισε!!  Παραπέμπω στον παππού που έγινε viral όταν ρωτήθηκε από τον ρεπόρτερ πως βλεπει την κυβερνητική πρωτοβουλία για το καλάθι και απάντησε με την αφοπλιστική ατάκα… @ρχιδι@ καπαμά!!!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος