FOLLOW US: facebook twitter

Με οικονομική καταστροφή απειλούνται οι τοματοπαραγωγοί λόγω έλλειψης νερού!

Ημερομηνία: 10-06-2024 | Συντάκτης:

Επιστολή απόγνωσης από τις Ο.Π  βιομηχανικής τομάτας Αμαλιάδας και Γαστούνης

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Την απόγνωση όλων των τοματοπαραγωγών της Αμαλιάδας και του Κάμπου,  σχετικά με την ανακοίνωση του ΓΟΕΒ ότι δεν θα είναι συνεχής η ροή αρδευτικού νερού, εξέφρασαν μέσω επιστολής τους προς τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Ανδρέα Νικολακόπουλο, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέα Φίλια, τους βουλευτές του νομού και τον πρόεδρο του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού Παναγιώτη Παρασκευόπουλο, η Ο.Π  Βιομηχανικής Τομάτας και Κορινθιακής Σταφίδας Αμαλιάδας και η  Ο.Π Βιομηχανικής Τομάτας Γαστούνης. Δύο από τις ομάδες παραγωγών που έχουν υπογράψει συμβόλαια με τα εργοστάσια τομάτας της Ηλείας για παράδοση μεγάλων ποσοτήτων προϊόντος με ανάλογα μεγάλες οικονομικές  δεσμεύσεις και που έχουν το φόβο ότι οι καλλιέργειές τους χωρίς  επαρκείς ποσότητες νερού θα ξεραθούν με ότι αυτό συνεπάγεται!

Ειδικότερα, η επιστολή των δυο Ο.Π  ανέφερε τα εξής: «Σε απόγνωση βρίσκονται οι τοματοπαραγωγοί μέλη μας μετά την ανακοίνωση του ΓΟΕΒ για τη μη συνεχή χορήγηση αρδευτικού νερού. Εμείς θέλουμε να κάνουμε κάποιες επισημάνσεις. Η διάρκεια διακοπής είναι μεγάλη και τα φυτά δεν αντέχουν. Αυτό σημαίνει ότι τα φυτά θα έχουν αναστολή στη βλάστηση και άμεση ζημιά στους ήδη σχηματισμένους καρπούς.

Άρα σημαίνει υποβάθμιση της ποιότητας. Δεδομένου και των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν αυτή τη στιγμή και την πρόγνωση του καιρού για την επόμενη εβδομάδα, ειδικά σε αυτές δεν μπορεί να επιβιώσει το φυτό αν δεν ποτιστεί μέσα σε 48 ώρες. Επισημαίνουμε ότι τη Δευτέρα που θα χορηγηθεί το νερό όλοι οι αγρότες θα ανοίξουν τις βάνες. Αυτό σημαίνει ότι δεν ξέρουμε αν θα έχει πίεση το νερό και η παραγωγή που μοιράζονται την ίδια βάνα θα έχουν σοβαρές διαμάχες.

Εμείς σας τονίζουμε ότι έχουμε υπογράψει συμφωνητικά 80.000 τόνους με τα εργοστάσια Κύκνος-Μινέρβα, που έχουν αξία 12.000.000 ευρώ. Θέλουμε τη δέσμευσή σας ότι θα ολοκληρωθεί η συγκομιδή της βιομηχανικής ντομάτας και δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα».

Ο πρόεδρος της Ο.Π Αμαλιάδας  κ. Χρήστος Βαλιανάτος  σχολιάζοντας στην Πρωινή όλα τα παραπάνω, τονίζει ότι οι τοματοπαραγωγοί της Ηλείας έχοντας υπογράψει υπέρογκα συμβόλαια εάν δεν τα τηρήσουν, οικονομικά θα είναι τελειωμένοι από όλες τις απόψεις! “

“Κατανοούμε τη δυσκολία του ζητήματος με το νερό, ωστόσο η βιομηχανική τομάτα χρειάζεται συνεχώς νερό, ειδικά τώρα που είναι υψηλές οι θερμοκρασίες .  Εάν υπάρξει πρόβλημα θα προχωρήσουμε με εξώδικα. Οι συμφωνίες που έχουμε υπογράψει μαζί με τις απολαβές των τοματοπαραγωγών ξεπερνούν τα 18.000.000 ευρώ! «Ζητάμε από την Πολιτεία να διασφαλίσει με κάθε τρόπο το προϊόν της βιομηχανικής τομάτας και να μη επιτρέψει την οικονομική μας καταστροφή!”


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia