FOLLOW US: facebook twitter

Μανωλάδα: Απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης για τους εργάτες γης

Ημερομηνία: 02-07-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”114917″ img_size=”full”][vc_column_text]Όσα βιώνουν οι περίπου 7.000 άνδρες που ζουν στη Μανωλάδα, στη συντριπτική πλειονότητά τους από το Μπαγκλαντές (αλλά και οι πολύ λίγοι εργάτες γης Πακιστανικής και Αιγυπτιακής καταγωγής), καταγράφει τo «Manolada Watch», μια πρωτοβουλία του οργανισμού «Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity» για την παρακολούθηση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των μεταναστών εργατών γης στην περιοχή.

Το «Manolada Watch» επισκέφθηκε εκ νέου την περιοχή στις 15 Ιουνίου και διαπίστωσε ότι οι συνθήκες διαβίωσης στους δύο καταυλισμούς παραμένουν ιδιαιτέρως δυσχερείς και επικίνδυνες για την υγεία των εργατών γης. Στον έναν καταυλισμό παραμένουν οι αυτοσχέδιες παράγκες από καλάμια, σίδερα και νάιλον θερμοκηπίου σε καθεμιά από τις οποίες μένουν μαζί από 10 έως 20 άνθρωποι.

Για τη διαμονή τους εκεί πληρώνουν ένα μηνιαίο αντίτιμο ύψους 15-20 ευρώ ανά άτομο. Δεν υπάρχει παροχή νερού, παρά κάποιες μικρές πλαστικές δεξαμενές, καθώς και καμία πρόβλεψη υγειονομικής προστασίας των ανθρώπων αυτών για τη συλλογή των απορριμμάτων τους και των λυμάτων από τις αυτοσχέδιες τουαλέτες που βρίσκονται εντός του καταυλισμού.

Τα απορρίμματα μπροστά από τις αυτοσχέδιες τουαλέτες και ντουζιέρες | Φωτογραφία Generation 2.0 RED

Στον άλλον καταυλισμό, ο οποίος δημιουργήθηκε μετά την πυρκαγιά του 2018, έχουν πλέον στηθεί 14 υποτυπώδη καταλύματα, κατασκευασμένα από κόντρα-πλακέ, τα οποία κατοικούνται τους τελευταίους 4 μήνες από εργάτες γης. Σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων των μεταναστών, σε κάθε σπιτάκι διαμένουν γύρω στα 8 άτομα, για το οποίο πληρώνουν αντίτιμο 220 ευρώ τον μήνα.

Οι εργοδότες τους στοιβάζουν σε μικρά φορτηγά

Σύμφωνα με όσα είπαν στους ανθρώπους του «Manolada Watch» οι εργάτες γης, η συγκομιδή της φράουλας πραγματοποιήθηκε κανονικά. Βέβαια, από τον Μάρτιο μέχρι τις αρχές Μαΐου, οι εργασίες στα χωράφια ήταν μειωμένες λόγω των περιοριστικών μέτρων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αναγκάστηκαν να πετάξουν τη φράουλα, λόγω της δυσκολίας εξαγωγών σε άλλα κράτη, εξαιτίας του COVID-19. Οι εργασίες στα χωράφια επανήλθαν σε φυσιολογικούς ρυθμούς από τον Μάιο, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Τέλος, υπάρχουν μαρτυρίες ότι οι εργάτες γης, για να μεταφερθούν στα χωράφια, στοιβάζονται πολυάριθμοι μέσα σε μικρά φορτηγά από τους εργοδότες τους, ενώ υπήρξαν επίσης παράπονα ότι δεν τους παρέχεται επαρκής ποσότητα νερού και φαγητού κατά την εργασία τους.

Τα νέα καταλύματα στον καταυλισμό, που δημιουργήθηκε μετά την πυρκαγιά του 2018 | Φωτογραφία Generation 2.0 RED

Παραμένουν χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα

Οι περισσότεροι από τους εργάτες γης παραμένουν χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, μόλις το 1/10 αυτών έχει λάβει βεβαίωση αναβολής απομάκρυνσης λόγω απασχόλησης στην αγροτική οικονομία με εργόσημο (βάσει του άρθρου 13Α του Ν. 4251/2014), ενώ κάποιοι από τους μετανάστες διαθέτουν άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους λόγω της πυρκαγιάς του 2018. Συγκεκριμένα μέχρι σήμερα έχουν δοθεί συνολικά 336 τέτοιες άδειες, σύμφωνα με την αστυνομία.

Πέραν τούτων, την ημέρα της επίσκεψής του «Manolada Watch» στην περιοχή είχε μεταβεί κλιμάκιο της Πρεσβείας του Μπαγκλαντές. Σκοπός του κλιμακίου ήταν η παραλαβή αιτήσεων για έκδοση νέων διαβατηρίων. Η ανάγκη αυτή προκύπτει λόγω του μεγάλου αριθμού εργατών γης στην περιοχή και της αδυναμίας μαζικής μετάβασής τους στην Πρεσβεία.

Πηγή: tvxs.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia