FOLLOW US: facebook twitter

Μ. Κατρίνης: «SOS εκπέμπουν οι πατατοπαραγωγοί της Ηλείας, ενώ οι καταναλωτές αγοράζουν πανάκριβα»

Ημερομηνία: 18-03-2023 | Συντάκτης:

Σε απόγνωση βρίσκονται και φέτος οι παραγωγοί πατάτας της Ηλείας, αφού η αύξηση του κόστους παραγωγής φτάνει το 22%, λόγω της κατακόρυφης αύξησης της τιμής λιπασμάτων, αγροτικών εφοδίων, ενέργειας και καυσίμων.

Την ίδια στιγμή που η τιμή πώλησης της πατάτας είναι κάτω από 50 λεπτά/κιλό, οι αθρόες εισαγωγές και οι ‘’ελληνοποιήσεις’’ οδηγούν σε αθέμιτο ανταγωνισμό και  αυξάνουν τον όγκο της αδιάθετης ελληνικής πατάτας. Οι αθέμιτες αυτές πρακτικές προκαλούν στρεβλώσεις στην αγορά, αλλά και παραπλάνηση των καταναλωτών που φτάνουν να αγοράζουν την πατάτα στο ράφι ως και 1,10 ευρώ/κιλό!

Παράλληλα, υπενθυμίζεται πως τόσο ο Μιχάλης Κατρίνης όσο και ο τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, έχουν προτείνει σειρά μέτρων ανακούφισης των εγχώριων παραγωγών πατάτας, όπως:

  • Εντατικοποίηση των ελέγχων στα σημεία εισόδου της χώρας, στα συσκευαστήρια, στους χώρους αποθήκευσης, στις λαχαναγορές στα σημεία λιανικής πώλησης για την αντιμετώπιση των παράνομων ‘’ελληνοποιήσεων’’
  • Πραγματοποίηση αυστηρών φυτοϋγειονομικών ελέγχων, μακροσκοπικά και εργαστηριακά, για κάθε εισαγόμενο φορτίο πατάτας
  • Αύξηση των ελέγχων στα σημεία χονδρικής και λιανικής πώλησης για ψευδείς και παραπλανητικές ενδείξεις όσον αφορά τη χώρα προέλευσης.
  • Αυστηροποίηση του πλαισίου των διοικητικών κυρώσεων και προστίμων σε όσους επιχειρούν «ελληνοποιήσεις» προϊόντων και παραβιάζουν τη νομοθεσία περί ΠΟΠ και ΠΓΕ.
  • Αξιοποίηση των αδιάθετων ποσοτήτων εγχώριας πατάτας από την πολιτεία για επισιτιστική βοήθεια.
  • Καταγραφή των εκτάσεων καλλιέργειας και των παραγόμενων ποσοτήτων πατάτας, ώστε να είναι γνωστές κάθε έτος οι διαθέσιμες ποσότητες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ηλείος βουλευτής δήλωσε:

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί πατάτας στην Ηλεία, έχουν ως αποτέλεσμα ένας κομβικός κλάδος του πρωτογενούς τομέα της χώρας να βρίσκεται στα όρια της καταστροφής. Η τιμή του προϊόντος δέχεται ισχυρές πιέσεις πριν την ανοιξιάτικη συγκομιδή, όχι μόνο εξαιτίας σειράς αρνητικών εξελίξεων στην αγορά, αλλά και λόγω της αδράνειας και της απουσίας μέτρων στήριξης από πλευράς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.Εδώ και αρκετά χρόνια οι Ηλείοι παραγωγοί πατάτας δίκαια διαμαρτύρονται, αφού η τιμή πώλησης της ανοιξιάτικης πατάτας στο χωράφι δεν επαρκεί για να καλύψει το κόστος παραγωγής της. Η αδράνεια της κυβέρνησης οδηγεί μεγάλο αριθμό παραγωγών στην απόσυρση από την γεωργία, ενώ και οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό –παρά τις ‘’τυμπανοκρουσίες’’ ότι το πρόβλημα λύθηκε- ‘’συμπιέζουν’’ ακόμη περισσότερο τους αγρότες. Απαιτούνται εντατικοί και ουσιαστικοί έλεγχοι ώστε να παταχθούν οι ‘’ελληνοποιήσεις’’, αλλά και μέτρα στήριξης των πατατοπαραγωγών που για τρίτη συνεχόμενη χρονιά αντιμετωπίζουν υπέρμετρα κόστη, αθέμιτο ανταγωνισμό και χαμηλές τιμές πώλησης του προϊόντος τους ».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος