FOLLOW US: facebook twitter

Lockdown: Σε τρεις φάσεις το άνοιγμα της αγοράς αρχές Δεκεμβρίου

Ημερομηνία: 19-11-2020 | Συντάκτης:
Το κυβερνητικό σχέδιο άρσης των περιορισμών

Με το δημόσιο σύστημα υγείας να έχει φτάσει στα όριά του και το επιδημιολογικό φορτίο να παραμένει υψηλό, η κυβέρνηση κάνει σχέδια για σταδιακό άνοιγμα της αγοράς από τις αρχές Δεκεμβρίου αναμένοντας τις επόμενες ημέρες «μια γρήγορη πτώση των κρουσμάτων».

Ο σχεδιασμός αναμένεται να εξελιχθεί σε φάσεις σύμφωνα με τα λεγόμενα του κυβερνητικού εκπροσώπου.

«Ο στόχος είναι σε πρώτη φάση να ανοίξουν τα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και το λιανεμπόριο, όπου δεν καταγράφεται αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο και υπερμετάδοση και στη συνέχεια καφετέριες κι εστιατόρια» σημείωσε (ΣΚΑΪ) ο Στέλιος Πέτσας σπεύδοντας να σημειώσει «ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσουν μπαρ και κέντρα διασκέδασης, λόγω του συγχρωτισμού που παρατηρείται σε αυτά».

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε πως χθες φάνηκε μια επιπέδωση της καμπύλης εκτιμώντας πως αν αυτό συμβεί και τις επόμενες δύο ημέρες «περιμένουμε μια γρήγορη πτώση των κρουσμάτων». Πρόσθεσε δε ότι μετά το Σαββατοκύριακο αναμένεται μια κάθετη πτώση στα κρούσματα από τα επίπεδα που βρισκόμαστε σήμερα και στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα αξιολογήσει σύντομα την κατάσταση ώστε να αναπτύξει το σχέδιο άρσης των περιορισμών που έχουν επιβληθεί, «σταδιακό αν αυτό είναι απαραίτητο».

Αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν κι άλλα lockdown, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι αυτό που έχει σημασία είναι πως θα ανοίξει η αγορά από την 1η Δεκεμβρίου. «Τα σχολεία έχουν ένα χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο και θα είναι στο πρώτο κύμα των δραστηριοτήτων που θα ανοίξουν, καθώς και το λιανεμπόριο που δεν έχει δείξει να σχετίζεται πολύ με αυξημένη υπερμετάδοση, ενώ η εστίαση και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα είναι προς το τέλος. Αν αυτό είναι σταδιακό και πόσο θα μεσολαβεί από τη μια φάση στην άλλη, θα το δούμε και θα το ανακοινώσουμε έγκαιρα», δήλωσε, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο οριζόντιου ανοίγματος.

Ειδικότερα, για την εστίαση ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι «τα εστιατόρια και τα καφέ είναι στον σχεδιασμό μας να ανοίξουν τα Χριστούγεννα με κανόνες και ωράριο. Όπου υπάρχουν όρθιοι και συγχρωτισμός, μπαρ και κέντρα διασκέδασης, είναι δύσκολο να ανοίξουν».

Πηγή: news247.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος