FOLLOW US: facebook twitter

Lockdown: «Γρίφος» το άνοιγμα της αγοράς

Ημερομηνία: 19-03-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Οικονομία

Μια ιδιαίτερα σύνθετη ισορροπία αποτελεί για την κυβέρνηση η χαρτογράφηση των πρώτων βημάτων εξόδου από τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας.

Και αυτό γιατί ενώ σχεδιάζονται, για τις προσεχείς ημέρες, οι πρώτες αλλαγές στο υπάρχον μίγμα μέτρων, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας (με το χθεσινό διπλό αρνητικό ρεκόρ) και η πίεση στο Σύστημα Υγείας όχι απλά δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού, αλλά εντείνουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης,

Σε κάθε περίπτωση, η αυριανή ημέρα αποτελεί ορόσημο αποφάσεων, με τη συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών να δίνει στο Μαξίμου τις κατευθύνσεις.

Όπως έχει προκύψει από τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών η κυβέρνηση αναζητεί ισορροπία μεταξύ της αντιμετώπισης της κόπωσης των πολιτών, αλλά και του κινδύνου, αφενός να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι επιδημιολογικοί δείκτες και αφετέρου να μην σταλεί οποιοδήποτε μήνυμα χαλάρωσης.

Γι αυτό και οι αλλαγές στις οποίες προσανατολίζεται, αναμένονται προσώρας μικρές και στοχευμένες.

Αλλαγές στον κωδικό «6», άνοιγμα κομμωτηρίων – Σκέψεις και για αρχαιολογικούς χώρους

Σε μικρές προσαρμογές στο υπάρχον πλαίσιο των μέτρων κατά της πανδημίας αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση τα προσεχή 24ωρα.

Σημερα, Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση των ειδικών, κατά την οποία θα γίνουν και οι σχετικές εισηγήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκεπτικό πίσω από τις αλλαγές έγκειται στο ότι παρόλο τα κρούσματα είναι υψηλά, καθώς η μέρα μεγαλώνει και ο καιρός βελτιώνεται οι πολίτες θα μπορούν να κινούνται σε ανοιχτούς χώρους για μεγαλύτερο διάστημα μέσα στην ημέρα.

Ποιες αλλαγές έρχονται

Σε αυτό το πλαίσιο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, το πιθανότερο σενάριο είναι να μετατοπιστεί η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7 στις 9 το βράδυ τα Σαββατοκύριακα, ενώ θα εξεταστεί το ωράριο για την υπόλοιπη εβδομάδα.

Επιπλέον, αναμένεται να υπάρξει εισήγηση να επιτραπεί η μετακίνηση με αυτοκίνητο για τον κωδικό 6 στο 13033. 

Παράλληλα, όσον αφορά τα καταστήματα, η πιθανότερη εκδοχή αφορά εισήγηση για άνοιγμα κομμωτηρίων και καταστημάτων περιποίησης νυχιών από την ερχόμενη Δευτέρα 22 Μαρτίου.

Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης και το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων, το οποίο, ωστόσο θεωρείται λιγότερο πιθανό σενάριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κυβερνητικά μέτρα κινούνται σε δυο άξονες. Αφενός, στην τήρηση των μέτρων που έχουν αποτέλεσμα, την ενίσχυση του ΕΣΥ και την αύξηση των τεστ, όπου υπάρχει μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο.

Αφετέρου, λαμβάνοντας υπόψη και την κόπωση των πολιτών, κατεύθυνση είναι η επανεκκίνηση δραστηριοτήτων με μικρή επίπτωση στην επιδημιολογική καμπύλη.

Το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης στο ΕΣΥ

Την ίδια ώρα πάντως, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο ενίσχυσης του Συστήματος Υγείας.

Από σήμερα όλη η Ελλάδα γίνεται ξανά μία υγειονομική περιφέρεια και όλο το σύστημα υγείας –δημόσιο και ιδιωτικό– ενιαίο. Θα γίνονται διακομιδές ασθενών σε όμορους νομούς και αεροδιακομιδές εφόσον χρειαστεί.

Άνοιγμα με πολλά rapid tests

Όσον αφορά την αγορά,  από το Μαξίμου προσανατολίζονται σε σταδιακό άνοιγμα–σε τέσσερις συνολικά φάσεις έως τα τέλη Απριλίου– αρχής γενομένης ήδη από την ερχόμενη Δευτέρα 22 του μηνός.

Προκειμένου το άνοιγμα να γίνει με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, η κυβέρνησης κινείται με άξονα την αγορά εκατομμυρίων rapid tests –οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 3 εκατ. τεστ– που ακολούθως θα διανεμηθούν από το υπ. Υγείας σε όλα τα βασικά υπουργεία που σχετίζονται με το άνοιγμα της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.

Τελικός αποδέκτης των τεστ, βάσει των αναγκών που θα κρίνει το κάθε υπουργείο, θα είναι εργαζόμενοι και πολίτες που σχετίζονται με τις επιμέρους κατηγορίες.

Δηλαδή οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, τα σχολεία, τα γηροκομεία, οι δομές που σχετίζονται με τον τουρισμό, οι μεγάλες βιομηχανίες και τα εργοστάσια, αλλά και δομές φιλοξενίας προσφύγων θα προμηθευτούν χιλιάδες τεστ, ώστε να μπορούν όλοι να ελεγχθούν τόσο κατά την επανέναρξη των δραστηριοτήτων όσο και ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να υπάρξουν στεγανοποιήσεις και όσο το δυνατόν μεγαλύτερος έλεγχος της πανδημίας. Αυτή τη στιγμή εξάλλου ο ΕΟΔΥ διενεργεί περίπου 60.000 τεστ ημερησίως, ένας αριθμός που ήδη τον έχει φέρει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.

Συνεπώς το σενάριο του self testing αποτελεί μονόδρομο για ένα πιο ασφαλές άνοιγμα της αγοράς. Το συγκεκριμένο σχέδιο συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», και στην πρόσφατη σύσκεψη που έγινε ανήμερα την Καθαρά Δευτέρα υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή των Κικίλια και Τσιόδρα που αμφότεροι είναι θετικοί στη συγκεκριμένη στρατηγική. Τα «αγκάθι» σε αυτή την περίπτωση είναι κατά πόσον αυτός που θα κάνει μόνος του το τεστ θα το δηλώνει ώστε να συμπεριλαμβάνεται στη γενική επιδημιολογική εικόνα. Μία λύση, η οποία εξετάζεται, είναι τα τεστ να γίνονται σε φαρμακεία, ώστε να δηλώνονται ακολούθως και τα θετικά κρούσματα.

Πηγή: kathimerini.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος