FOLLOW US: facebook twitter

«Λίφτινγκ» στην εθνική μας καρμανιόλα! – Η Ηλεία δεν συμβιβάζεται με…πασαλείμματα!

Ημερομηνία: 27-08-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

Την ίδια στιγμή που δεν υπάρχει κανένα νεότερο από την Κομισιόν για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου της Πατρών- Πύργου και εναγωνίως περιμένουμε τα καλά νέα που δεν έρχονται, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, προγραμματίζει επεμβάσεις διορθωτικού χαρακτήρα στον υπάρχοντα δρόμο καρμανιόλα, θέλοντας να βελτιώσει τα επίπεδα οδικής ασφάλειας!

Μάλιστα εντάσσει τις εργασίες στην κατηγορία των παρεμβάσεων επείγουσας σημασίας και στον προγραμματισμό των έργων εθνικού επιπέδου της Γενικής Γραμματείας Υποδομών.

Την ώρα που η πορεία της κατασκευής του έργου εξαρτάται από την στάση που θα κρατήσει η Κομισιόν στην κυβερνητική πρόταση για την ένταξή του στην σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής υπέγραψε την απόφαση για τα νέα έργα που όπως έχει δηλώσει, θα κοστίσoυν περί τα 30 εκ. ευρώ για να βελτιωθεί το οδικό δίκτυο.

Η ουσία ωστόσο, είναι τα έργα “διορθωτικού χαρακτήρα” στην Πατρών- Πύργου να μην αποτελέσουν ένα καλό πρόσχημα εκ μέρους της κυβέρνησης για την ματαίωση του έργου, καθώς η κατάσταση δεν σώζεται με… πασαλείμματα στον δρόμο- νεκροταφείο,  που μετρά πάνω από 200 νεκρούς την τελευταία δεκαπενταετία και εκατοντάδες τραυματίες και ανθρώπους που έμειναν ανάπηροι από την εγκληματική αμέλεια της Πολιτείας! Ας φροντίσει λοιπόν ο κ. Καραμανλής πέρα από την υλοποίηση των συγκεκριμένων παρεμβάσεων να προχωρήσει τάχιστα τις διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου της Πατρών- Πύργου, καθώς η Ηλεία δεν συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο από έναν καινούργιο και σύγχρονο αυτοκινητόδρομο!

Τι αναφέρει η απόφαση Καραμανλή

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων, στην σχετική απόφαση που αναρτήθηκε στην Διαύγεια, η “Νέα Εθνική Οδός Πατρών –Πύργου από το Μυντιλόγλι (το πέρας της Ευρείας Παράκαμψης Πάτρας) μέχρι τον κόμβο σύνδεσης με την Περιμετρική Οδό Πύργου μήκους 85 χιλιομέτρων και διατομής πλάτους 11,50 μέτρων, μία κύρια λωρίδα κυκλοφορίας και μία λωρίδα πολλαπλών χρήσεων ανά κατεύθυνση κυκλοφορίας και χωρίς διαχωρισμένο οδόστρωμα, παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα οδικής ασφάλειας”.

Οι βασικότεροι λόγοι που επικαλείται ο κ. Καραμανλής για την υλοποίηση των συγκεκριμένων παρεμβάσεων  είναι “η ανάπτυξη υψηλών ταχυτήτων πάνω από το όριο των 110 χλμ την ώρα αλλά και ο υπερβολικά υψηλός αριθμός ισόπεδων κόμβων (50 κόμβοι) εκ των οποίων σηματοδοτούμενοι είναι μόνο οι 11 ενώ οι υπόλοιποι 39 λειτουργούν με κατακόρυφη σήμανση. Την οδική ασφάλεια δυσχεραίνουν επίσης η χαμηλή ποιότητα οδοστρώματος, οι ανεξέλεγκτες προσπεράσεις με είσοδο στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, ο υπερβολικά υψηλός αριθμός παράνομων και ανεξέλεγκτων προσβάσεων, η δυνατότητα για αριστερές στροφές αλλά και η διέλευση από οικισμούς σε συνολικό μήκος 9 χλμ.” Με λίγα λόγια και το Υπουργείο με τα παραπάνω παραδέχεται ότι ο συγκεκριμένος δρόμος είναι… σκοτώστρα, αφού αν είχαμε έναν κλειστό αυτοκινητόδρομο, οι υψηλές ταχύτητες δεν θα αποτελούσαν σίγουρα πρόβλημα!

Καταλήγοντας, στην απόφαση αναφέρεται ότι οι διορθωτικές παραμβάσεις κρίνονται απαραίτητες αν συνυπολογίσουμε  γεγονός ότι “σύμφωνα με το εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα η ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα –Πύργος, προβλέπεται στα τέλη του 2023.” Κρατάμε λοιπόν την τελευταία παράγραφο ως δέσμευση του κ. Καραμανλή για την υλοποίηση του μεγάλου έργου του δρόμου, ακόμα κι αν το χρονοδια΄ραμμα μετατοπίζεται συνεχώς, ακόμα κι αν χρειαστεί να τελειώσει σε τρία χρόνια!

Που στοχεύουν οι παρεμβάσεις στην Πατρών- Πύργου

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Υπόδομών οι παρεμβάσεις στοχεύουν σε:

“-Διαχωρισμό των κατευθύνσεων κυκλοφορίας με διαμόρφωση διατομής και ενδιάμεση εναλλασσόμενη λωρίδα μήκους 800 μ. έως 1.500 μ. κατά τη διεθνή πρακτική για ασφαλείς προσπεράσεις.

-Διευθέτηση και περιορισμό των ανεξέλεγκτων, αντικανονικών προσβάσεων με διαμόρφωση εισόδων–εξόδων όπου αυτό είναι εφικτό.

-Ειδική σήμανση, ηλεκτροφωτισμό και σηματοδότηση των ισόπεδων κόμβων.

-Ηλεκτροφωτισμό και φωτεινή σηματοδότηση και προειδοποιητική φωτεινή σηματοδότηση στις εισόδους των οικισμών καθώς και των οικιστικών πυκνώσεων κατά μήκος της Ν.Ε.Ο.

-Κατασκευή αντιολισθηρής στρώσης.

Η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Κατασκευής και Συντήρησης Συγκοινωνιακών Υποδομών, θα αναλάβει την μελέτη και κατασκευή των παρεμβάσεων οδικής ασφάλειας.”

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο έχει δύο κυρίως ζητήματα ανοικτά με την Κομισιόν για το Πάτρα -Πύργος. Το πρώτο είναι να εγκριθεί από την ΕΕ ότι το έργο μπορεί να ενταχθεί στην υφιστάμενη σύμβαση παραχώρησης και το δεύτερο να αποφανθεί ότι η απόφαση αυτή δεν συνιστά κρατική ενίσχυση.

Οψόμεθα λοιπόν για την συνέχεια του θρίλερ της Πατρών- Πύργου!!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος