FOLLOW US: facebook twitter

«Έκοψαν» 14 ολιγομελή τμήματα ΓΕΛ και στέλνουν τους μαθητές χιλιόμετρα μακριά!

Ημερομηνία: 27-08-2020 | Συντάκτης:
Άμεση αντίδραση από την ΕΛΜΕ Ηλείας που ζητά την έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων

Πολλά χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια τους, για να πάνε σχολείο οδηγούνται δεκάδες Ηλείοι μαθητές Λυκείου μετά την κατάργηση 14 ολιγομελών τμημάτων των ΓΕΛ Ανδρίτσαινας, Καλλιθέας, Λαμπείας, Νέας Φιγαλείας και Σιμόπουλου. Η νέα αυτή απόφαση, ήρθε να προστεθεί στην αντίστοιχη περσινή όπου είχαν καταργηθεί ολιγομελή τμήματα στα ΓΕΛ Βουνάργου και Καράτουλα.

Οι συνέπειες για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη λόγω της πανδημίας του κορονοϊου σχολικής χρονιάς είναι πολλές ενώ μεγάλη θα είναι και η επιβάρυνση των σχολικών μονάδων των αστικών κέντρων απο τις μετακινήσεις…

Με ανακοίνωση της, η ΕΛΜΕ Ηλείας, ζητά την άμεση έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι συνεχίζει τις καταργήσεις που ξεκίνησε το σχολικό έτος 2019-2020 προσθέτοντας στον κατάλογο για το σχολικό έτος 2020-21 την κατάργηση ακόμα 14 τμημάτων.

“Επαληθεύεται η άποψή μας που έχει διατυπωθεί στις σχετικές ανακοινώσεις της ΕΛΜΕ Ηλείας  τα τελευταία χρόνια ότι, όλες οι κυβερνήσεις έχουν αποδεχτεί τα κριτήρια αξιολόγησης του ΟΟΣΑ – Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία μεταξύ άλλων προβλέπουν τη μείωση των μαθητών που φοιτούν στα ΓΕΛ καθώς και τη μείωση του αριθμού των σχολικών μονάδων τη συγκέντρωση και τις συγχωνεύσεις τους.

Ποιες είναι οι συνέπειες αυτής της πολιτικής στους μαθητές γονείς και εκπαιδευτικούς.

  • Οι μαθητές καλούνται την τελευταία στιγμή να αλλάξουν σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον, να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες χάνοντας πολύτιμο χρόνο στην πιο κρίσιμη χρονιά για τη φοίτησή τους στο Λύκειο. Φοιτώντας για 5 συνεχή χρόνια στο Γυμνάσιο – Λύκειο με τους περισσότερους καθηγητές κοινούς, αφ’ ενός έχουν δημιουργηθεί σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των μαθητών και των καθηγητών αλλά και μεταξύ τους, αφ’ ετέρου είναι διαπιστωμένες οι εκπαιδευτικές ανάγκες τους από τους καθηγητές τους, κάτι που θα βοηθήσει ιδιαίτερα τον κάθε μαθητή να πετύχει τον στόχο του.
  • Τα παιδιά θα αναγκαστούν να κάνουν διαδρομές δεκάδων χιλιομέτρων, (σε κάποια περίπτωση πάνω από 85 χιλιόμετρα καθημερινά), για να πάνε στο σχολείο, τη χρονιά μάλιστα που θα πρέπει να είναι ήρεμα και προσηλωμένα στους στόχους τους.
  • Χωρίζονται βίαια τα αδέλφια που φοιτούν στην ίδια βαθμίδα. Θυμίζουμε, ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις, η ΔΔΕ Ηλείας δεν επέτρεπε σε παιδιά της περιοχής που τα μεγαλύτερα αδέλφια τους φοιτούσαν ήδη πχ. στον Πύργο (από σκόπιμο ή μη λάθος), να φοιτήσουν στα περιφερειακά σχολεία, για παιδαγωγικούς λόγους.
  • Δημιουργείται ρεύμα απομάκρυνσης των παιδιών από τα περιφερειακά σχολεία από μικρότερες τάξεις ακόμα, αφού γονείς και μαθητές αντιλαμβάνονται ότι η πολιτεία δεν αφήνει τους μαθητές συγκεκριμένων ομάδων προσανατολισμού να ολοκληρώσουν το σχολείο.
  • Επιβαρύνονται οι Σχολικές Μονάδες των αστικών κέντρων ειδικά τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, που λόγω του covid 19 και των μέτρων για την προστασία των μαθητών, με επιπλέον αριθμό μαθητών, που μάλιστα θα αναγκάζονται καθημερινά να μετακινούνται με λεωφορεία, με όποιους κινδύνους συνεπάγεται αυτό για την υγεία τους  αλλά και την υγεία των οικογενειών τους.(Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επαρχία λειτουργεί κατά κύριο λόγο ο θεσμός της διευρυμένης οικογένειας – συγκατοικούν τα παιδιά με τους παππούδες και τις γιαγιάδες).
  • Δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων με την ουσιαστική αποδυνάμωση των Συλλόγων Διδασκόντων. (Οι ελάχιστοι οι καθηγητές που θα απασχολούνται με πλήρες ωράριο, δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν ούτε οι βασικές γραφειοκρατικές υποχρεώσεις της σχολικής μονάδας.)

Έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη, ότι οι διατάξεις που θέτουν περιορισμούς στη συγκρότηση τμημάτων είναι προβληματικές και πρέπει να καταργηθούν. Ιδιαίτερα στις ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές είναι αυτονόητο ότι πρέπει να λειτουργήσουν τα παραπάνω τμήματα και με τον ελάχιστο αριθμό μαθητών.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος