FOLLOW US: facebook twitter

Κυνήγι ξανά στα πυρόπληκτα Πύργου και Ολυμπίας  

Ημερομηνία: 04-03-2024 | Συντάκτης:

Προς άρση η απαγόρευση λόγω αγριόχοιρου και αναγέννησης

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Ταχύτερα από το αναμενόμενο εξελίσσεται η φυσική αναγέννηση στις πυρόπληκτες περιοχές από τη φωτιά του 2021, τόσο στον δήμο Πύργου όσο και στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας. Όπως τόνισε στην «Πρωινή» ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, η μελέτη που εκπονείται φέτος, με τη συμπλήρωση τριετίας βάσει νομοθεσίας, αποτυπώνει πλήρη ανάπτυξη της φυσικής αναγέννησης, τέτοια που καθιστά μη αναγκαία τη συνέχιση της αναδάσωσης.

«Είδαμε από τη μελέτη ότι η κάλυψη στο έδαφος είναι στο 100% και ότι πλέον δεν χρειάζεται πρόσθετες αναδασώσεις. Η φυσική αναγέννηση είναι πλήρης», ανέφερε και πρόσθεσε ότι εξετάζεται σοβαρά το αίτημα των κυνηγετικών συλλόγων της περιοχής για άρση της απαγόρευσης θήρας, κυρίως για να αντιμετωπιστεί ο πολύ αυξημένος πληθυσμός των αγριόχοιρων στη ζώνη Αρχαία Ολυμπία-Ερύμανθος και στη ζώνη Λάνθι-Κολίρι-Λαμπέτι στον δήμο Πύργου.

«Λόγω των ζητημάτων που υπάρχουν με τον αυξημένο αριθμό των αγριόχοιρων σε περιοχές προστατευόμενες λόγω της πυρκαγιάς του 2021, οι οποίοι προκαλούν προβλήματα σε καλλιέργειες, έχει υποβληθεί ένα αίτημα πολλούς ανθρώπους για την άρση της απαγόρευσης θήρας που είχε επιβληθεί εκ του νόμου. Παράλληλα, βλέπουμε ότι η φύση έχει αποκαταστήσει σε πολύ σημαντικό βαθμό τα οικοσυστήματα. Για αυτόν τον λόγο προσβλέπουμε μέχρι τέλος καλοκαιριού, αφού ολοκληρώσουμε τις αυτοψίες, να άρουμε τις απαγορεύσεις της θήρας στις καμένες περιοχές για όλα τα θηράματα. Με τη φυσική αναγέννηση στο 100% πλέον, το θήραμα έχει τη δυνατότητα να ζήσει μέσα εκεί και ζει, οπότε θα γίνει και εμπλουτισμός του θηραματικού πληθυσμού με βάση μελέτη που έχει η Κυνηγετική Ομοσπονδία και θα εξετάσουμε όλα τα δεδομένα ως το τέλος του καλοκαιριού και μέχρι να αρχίσει η επόμενη κυνηγετική περίοδος», δήλωσε ο κ. Λάττας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος