FOLLOW US: facebook twitter

Κύμα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας προ των πυλών – Πάνω από 300.000 ακίνητα «στο σφυρί» την επόμενη διετία

Ημερομηνία: 31-07-2020 | Συντάκτης:

Κύμα πλειστηριασμών επίκειται από 1η Σεπτεμβρίου, οπότε και μένει ακάλυπτη η πρώτη κατοικία.

Σύμφωνα με τραπεζικούς παράγοντες, οι πλειστηριασμοί για το τελευταίο τετράμηνο του 2020 αναμένεται να αγγίξουν τις 50.000 μετά και την παύση της ισχύος προστασίας για την πρώτη κατοικία μετά την 31η Ιουλίου.

Κι αυτό διότι η κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει τους θεσμούς ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε παράταση του μέτρου, κάτι το οποίο σημαίνει ότι από τις αρχές φθινοπώρου θα εκκινήσουν χιλιάδες πλειστηριασμοί από την πλευρά των τραπεζών.

Μάλιστα, ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι κατά την επόμενη διετία ενδέχεται να πραγματοποιηθούν περί τις 300.000 πλειστηριασμοί εφόσον δεν αλλάξει κάτι δραματικά, προκαλώντας ιδιαίτερα μεγάλη ανησυχία στους πολίτες.

Η τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο αυτό τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας κατέθεσαν 69 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Με την προτεινόμενη τροπολογία διευρύνεται το πλαίσιο του νόμου, ενώ προσδιορίζεται ρητά η αυτοματοποιημένη διαδικασία υπολογισμού των δόσεων της ρύθμισης.

«Σήμερα, και ενώ η πανδημία του κορωνοϊού δεν έχει πλήρως αντιμετωπιστεί, με την ελληνική οικονομία να εισέρχεται σε μια περίοδο βαθιάς ύφεσης, που θα φέρει χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά στα πρόθυρα ‘ασφυξίας’, είναι απαραίτητο να υπάρξει διευρυμένο πλαίσιο για την προστασία της κύριας κατοικίας, το οποίο θα εκτείνεται χρονικά μέχρι το τέλος του 2020, ενώ θα περιλαμβάνει αυξημένη κρατική επιδότηση για τους δανειολήπτες εκείνους που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες» αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως εξάλλου υπογραμμίζουν, η προτεινόμενη τροπολογία καθίσταται κάτι παραπάνω από αναγκαία, αφού από τα μέχρι σήμερα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) 4.755 αιτήσεις έχουν υποβληθεί και διαβιβαστεί στις τράπεζες, από αυτές οι 2.449 έχουν μετατραπεί σε προτάσεις ρύθμισης χρέους και έχουν αποσταλεί σε δανειολήπτες, ενώ έχουν γίνει αποδεκτές μόνο 1.546 προτάσεις και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων 903.

Πηγή: tvxs.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος