FOLLOW US: facebook twitter

«Μελανοχτυπημένη» – Επιστροφή στις ρίζες της…: Η Α. Αλεξανδροπούλου παρουσίασε στο Επαρχείο το νέο της λογοτεχνικό ιστορικό βιβλίο

Ημερομηνία: 31-07-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτισμός

Το νέο της λογοτεχνικό βιβλίο «Μελανοχτυπημένη» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις 24 Γράμματα, παρουσίασε  την Τετάρτη το βράδυ στην γενέτειρά της στον Πύργο,  η εκπαιδευτικός, ποιήτρια,  συγγραφέας και εικαστικός Αρχοντούλα Αλεξανδροπούλου, στο καφέ ΕΠΑΡΧΕΙΟΝ. Η συγγραφέας, ιδιαίτερα συγκινημένη αφενός γιατί αυτή ήταν η πρώτη παρουσίαση του νέου λογοτεχνικού της έργου και αφετέρου γιατί αυτή έγινε εδώ, στον Πύργο, ανάμεσα σε δικούς της ανθρώπους, φίλους, γνωστούς και συντοπίτες που την γνωρίζουν από μικρό κοριτσάκι, ευχαρίστησε όλους όσους βρέθηκαν κοντά της αυτήν βραδιά σε μια ξεχωριστή και σημαντική στιγμή για την ίδια. Στην παρουσίαση ενός ιστορικού θα λέγαμε λογοτεχνικού βιβλίου όπου η ηρωίδα της, η Αρετή, μας ταξιδεύει στους αρχαιολογικούς χώρους, στα κάστρα- με επίκεντρο το Χλεμούτσι- και τους θρύλους της Ηλείας, παρουσιάζοντες μια διαφορετική εξιστόρηση του Βασιλιά Ανήλιαγου.

Την συγγραφέα παρουσίασε η δημοσιογράφος Βίκυ Γκουγκουστάμου που αναφέρθηκε στην πολυσχιδή προσωπικότητα της Αρχοντούλας Αλεξανδροπούλου και στο συγγραφικό και ποιητικό της έργο καθώς και στην ΜΕΛΑΝΟΧΤΥΠΗΜΕΝΗ, ένα βιβλίο για το οποίο έκανε έρευνα και μελέτησε πολύ,  χρειάστηκε μάλιστα 4,5 χρόνια γα να τα ολοκληρώσει ώστε να είναι πλήρως τεκμηριωμένο και να την εκφράζει όπως επιθυμούσε και όπως εκείνη το είχε φανταστεί.

Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασαν τα μέλη της Ομάδας Τέχνης “Δούρειος Ίππος”, ο σκηνοθέτης Παρασκευάς Παπαπετρόπουλος και η ηθοποιός και ποιήτρια  Παναγιώτα Ιωάννου, καθώς η Αρχοντούλα υπήρξε μελος του Δούρειου Ίππου, έχει παίξει σε δύο παραστάσεις και διατηρεί δεσμούς αγάπης και φιλίας με την Ομάδα. Για το βιβλίο μίλησε ο συγγραφέας/ εκπαιδευτικός Βασίλης Κομπορόζος που είναι και σύζυγός της.

Η Αρχοντούλα σε μια αγαπησιάρικη στιγμή με την κόρη της στο Επαρχείο

Η συγγραφέας εμφανώς συγκινημένη αναφέρθηκε στην διαδρομή που διάνυσε μέχρι να ολοκληρώσει το βιβλίο της, στην έρευνα και την ιστορική μελέτη που έκανε, στις εμπειρίες που βίωσε μέσα από αυτό το υπέροχο  «ταξίδι» σε κάστρα και αρχαιολογικούς χώρους, στο κάστρο Χλεμούτσι, στην Ήλιδα, την Παλαιόπολη, στην μεσαιωνική εποχή,  για να εξιστορήσει  με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο τον μύθο του βασιλιά Ανήλιαγου, που ήταν υποχρεωμένος να ζει στο σκοτάδι γιατί οι ακτίνες του ήλιου θα έφερναν το θάνατό του. Τόνισε δε αναφερόμενη στο μύθο του βασιλιά Ανήλιαγου  και για το πόσο «πλαστές» είναι απαρχές των θρύλων, ότι «όλοι οι μύθοι γεννήθηκαν από υπαρκτά πρόσωπα».

Η ηρωϊδα του βιβλίου της είναι η Αρετή, μια δημοσιογράφος σε τοπική εφημερίδα της Ηλείας, που έχει αναλάβει ένα αφιέρωμα για τους αρχαιολογικούς χώρους, τα κάστρα και τους θρύλους τους. Από προσωπική επιλογή, ζει σε έναν δικό της κόσμο, συνεπαρμένη από την αγάπη της για τα βιβλία. Όταν πέφτει στα χέρια της ένα σπάνιο μεσαιωνικό χειρόγραφο, η Αρετή βιώνει τις συνέπειες μιας ανατροπής που ενδόμυχα έχουν ποθήσει αμέτρητοι αναγνώστες ανά τους αιώνες: Ο ήρωας από μελάνι ερωτεύεται την αναγνώστρια…

Η Αρετή στο Επαρχείο…

Σε ένα απόσπασμα του βιβλίου της που το ονομάζει «Η Αρετή στο Επαρχείο» η συγγραφέας αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Αδύνατον να γράψει έστω και μια σοβαρή λέξη πέρα από την εισαγωγή.

Δεύτερη απόπειρα: Σηκώθηκε, μάζεψε τα απαραίτητα, μπήκε στο αμάξι και πήγε στον Πύργο, στο Επαρχείο. Στο ψηλότερο σημείο της πλατείας απ’ όπου φαίνεται καθαρά η θάλασσα. Ανοιχτός ορίζοντας. Χαλάλι τα 47 χιλιόμετρα από την Κυλλήνη ως τον Πύργο.

Ήταν νωρίς. Βρήκε την ιδανική θέση στον εξώστη του cafè, στην άκρη του λόφου, όπου φυσούσε ένας δροσερός δυτικός άνεμος, φορτωμένος όλες τις ευωδιές της θάλασσας απέναντί της, στον ποδόγυρο του Πυργιώτικου κάμπου.

Στρώθηκε στη δουλειά.

«Τα ευρήματα….»

Ήθελε να την ξεχάσει εκείνη την εμπειρία. Να ακυρώσει τα πάντα όπως έκανε με τα κείμενα στον υπολογιστή της και να προϋπαντήσει τον επόμενο έρωτά της αγνή και άθικτη, όπως είχε μείνει και η ψυχή της.

Δύσκολο.

[…]

Ετούτες οι ακτές της Ηλείας είναι φτιαγμένες για έρωτα. Ειδικά στο ξύπνημα της Ανατολής και μια ανάσα πριν από τη Δύση. Κάθε βουτιά στο αλμυρό νερό μοιάζει με μέθεξη ερωτική. Καταπραΰνει τη μοναξιά. Είναι ό,τι κοντινότερο στο χάδι.”


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος