FOLLOW US: facebook twitter

«Μαρμολύκεια» τα σκιάχτρα που προστατεύουν τους κήπους των ονείρων μας – Έκθεση σκιάχτρων της Γ. Καραχάλιου στην Ολυμπία

Ημερομηνία: 31-07-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτισμός
Από 5 – 23 Αυγούστου στην γκαλερί ORFHEE

Μια πολύ ξεχωριστή εικαστική έκθεση που φέρει τον τίτλο «Μαρμολύκεια», ανοίγει την επόμενη Τετάρτη  5 Αυγούστου τις πύλες της στην Αρχαία Ολυμπία, στην γκαλερί ORFHEE, όπου η ζωγράφος και εικαστικός Γεωργία Καραχάλιου παρουσιάζει την νέα της δουλειά, που αυτή την φορά δεν είναι έργα ζωγραφικής, αλλά κατασκευές χειροποίητων σκιάχτρων!

Η εικόνα ίσως περιέχει: φυτό, δέντρο, λουλούδι, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

Τα σκιάχτρα της Γεωργίας Καραχάλιου είναι φτιαγμένα με απλά υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, βασισμένα στις τεχνικές των λαϊκών δημιουργών τους με μια διαφορετική βεβαίως καλλιτεχνική και εικαστική προσέγγιση και καθένα είναι μοναδικό!  Η καλλιτέχνης δημιουργεί τα σκάχτρα της με λινάτσα, σύρμα, χαρτόνι, εφημερίδες, γυψογάζα, πολύχρωμα ρούχα και καπέλα, με πολύ φαντασία, φτιαγμένα με μεράκι και αγάπη, καθένα μοναδικό, «μαρμολύκεια» που μπορούν να στολίσουν τους κήπους και τα μπαλκόνια μας.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, φυτό, λουλούδι και υπαίθριες δραστηριότητες

‘Όπως αναφέρει η  Γεωργία Καραχάλιου μιλώντας στην Πρωινή για την νέα της καλλιτεχνική δουλειά « τα σκιάχτρα είναι δημιουργήματα της λαϊκής φαντασίας. Οι ρίζες τους χάνονται στα βάθη των αιώνων και συνανώνται στα αρχαιοελληνικά κείμενα και πιο πολύ στις Αριστοφανικές κωμωδίες.  Μαρμολύκειον λένε το σχιάχτρο στην Αρχαία Ελλάδα. Τα σκιάχτρα είναι συνυφασμένα με  την προστασία και την γονιμότητα της γης. Στόχος είναι να αποτρέπουν, να «σκιάζουν» κάθε «εχθρό», επίγειο και επουράνιο.  Φτιαγμένα με απλά υλικά και στολισμένα ανάλογα με το τι θα επινοήσει ο λαϊκός δημιουργός.»

Μιλώντας με αγάπη για τα νέα της «παιδιά», τα δικά της σκάχτρα  μας λέει: «Οι ανθρωπόμορφες πάνινες φιγούρες χάνονται σιγά- σιγά. Δεν χάθηκαν όμως από τον κόσμο της έμπνευσης , τον δικό μου κόσμο. Κι έτσι εγώ, κάνοντας μια πιο καλλιτεχνική προσέγγιση, δημιούργησα το δικό μου σκιάχτρο για να στολίσουν τις βεράντες και τους κήπους μας. Με φαντασία, ευαισθησία, να γοητεύσουν και να προκαλέσουν συναισθήματα. Σκιαχτράκια να προστατεύουν τους κήπους των ονείρων μας και να «σκιάζουν» τους φόβους μας, διώχνοντάς τους μακριά…».

Αντί βιογραφικού

Η Γεωργία Καραχάλιου γεννήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία όπου ζει και εργάζεται. Αποφάσισε να εκθέσει έργα της για πρώτη φορά μετά τις καταστροφικές φωτιές στην Αρχαία Ολυμπία τον Αύγουστο του 2007 με τίτλο “Έρχεται Άνοιξη”.  Στην καλλιτεχνική της πορεία έχει διοργανώσει πολλές  ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής στην Αρχαία Ολυμπία, στην Πάτρα και στην Αθήνα, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στην Νάουσα, στην Τουρκία- Κωνσταντινούλη, στο Τσανάκαλε, στο Παρίσι κλπ. Το 2017 παρουσιάζει στην Αθήνα ατομική έκθεση με αντιπροσωπευτικά έργα της από την δεκαετία 2007-2017 ενώ οι πίνακες της για το προσφυγικό, είναι πραγματικά εντυπωσιακοί. Φέτος, δοκιμαζεται σε ένα διαφορετικό καλλιτεχνικό κομμάτι και με τα πινέλα και τα χρώματά της ζωγραφίζει τα σκιαχτρα της, φτιαγμένα από την αρχή με πολύ αγάπη και μεράκι. Τα εγκαίνια της έκθεσης της θα πραγματοποιηθούν την επόμενη Τετάρτη 5 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, στην γκαλερί ΟΡΦΕΥΣ στην Αρχαία Ολυμπία, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 23 Αυγούστου. Αξίζει πραγματικά να την επισκεφθείτε, αποτελεί μια νέα καλλιτεχνική πρόταση!!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος