Κυνική ομολογία Σκυλακάκη για τα «πυροδάνεια»
-Σχεδιάζει ρύθμιση μόνο μετά τη βεβαίωση των οφειλών στις ΔΟΥ
-Αποθεώνει…Χουλιαράκη και προβλέπει αύξηση των καταπτώσεων στις εγγυήσεις
Στην παροιμία «Να σε κάψω Γιάννη να σ’ αλείψω λάδι» παραπέμπει η κυβερνητική πολιτική σχετικά με τα «πυροδάνεια» της Ηλείας, αφού είναι ειλημμένη απόφαση να μετατραπούν οι δανειολήπτες σε μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου με την κατάπτωση των εγγυήσεων και τη βεβαίωση των οφειλών στις ΔΟΥ.
Σε έγγραφο που αποκαλύπτει σήμερα η «Πρωινή», ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης τονίζει ότι σχεδιάζεται ειδική νομοθετική ρύθμιση μόνο αφού τα χρέη περάσουν στο Δημόσιο και -με κάμποση κυνικότητα- προβλέπει αύξηση των καταπτώσεων των εγγυήσεων.
«Στο προσεχές μέλλον, καθώς η σχετική ροή καταπτώσεων αναμένεται να αυξηθεί, σχεδιάζεται η νομοθέτηση ειδικής μακροχρόνιας ρύθμισης των σχετικών οφειλών προς το Δημόσιο ειδικά για τους δανειολήπτες αυτούς» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Μάλιστα ο υφυπουργός σημειώνει ρητά ότι σε περίπτωση υποβολής αιτήματος κατάπτωσης της κρατικής εγγύησης από τις τράπεζες, το Δημόσιο θα καταβάλει τις εγγυημένες απαιτήσεις «αφού πρώτα έχει βεβαιώσει “εν ευρεία έννοια” το δανειολήπτη στη ΔΟΥ είτε είτε ελευθερώνεται από την παρασχεθείσα εγγύησή του».
Aξίζει να αναφερθεί ότι στο ίδιο έγγραφο, ο κ. Σκυλακάκης… αποθεώνει εμμέσως πλην σαφώς την προηγούμενη κυβέρνηση και συγκεκριμένα τον νόμο Χουλιαράκη (ΦΕΚ 5960/τ.Β/31.12.2018), με τον οποίο καθορίστηκαν οι όροι διατήρησης της ισχύος της κρατικής εγγύησης στις περιπτώσεις ρυθμίσεων εγγυημένων δανείων
«Τονίζεται ότι, βάσει των διατάξεων της αρ. 2/94253/0025/21.12.2018 υπουργικής απόφασης, τα πιστωτικά ιδρύματα και οι δανειολήπτες δύναται να ρυθμίζουν εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο δάνεια, στο πλαίσιο του άρθρου 103 του ν.4549/2018, χωρίς την παρέμβαση του Ελληνικού Δημοσίου, με τα συνήθη τραπεζικά κριτήρια, με γνώμονα την αύξηση πιθανότητας αποπληρωμής του δανείου εκ μέρους του δανειολήπτη. Συνεπώς, εκ μέρους της Διεύθυνσης Κρατικών Εγγυήσεων & Κίνησης Κεφαλαίων -μέχρι σήμερα- έχουν γίνει όλες οι προβλεπόμενες εκ του νόμου ενέργειες, προκειμένου να τύχουν εφαρμογής οι ρυθμίσεις των δανείων σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 103 του ν.4549/2018 και της αρ. 2/94253/0025/21.12.2018 υπουργικής απόφασης», αναφέρει ο υφυγπουργός Οικονομικών, παραδεχόμενος ότι ο προκάτοχός του κάτι του άφησε ως παρακαταθήκη.
Όπως γίνεται πλέον αντιληπτό, τόσο από το σημερινό έγγραφο όσο και από το έγγραφο Σταϊκούρα, που είχε δημοσιεύσει κατ’αποκλειστικότητα η «Πρωινή»στις 5 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών των πυρόπληκτων δανειοληπτών, οδηγώντας τους στην «αγκαλιά» της Εφορίας.