FOLLOW US: facebook twitter

«Κουτσαίνει» η επιχειρηματικότητα της Ηλείας

Ημερομηνία: 05-02-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία
Μικρές επιχειρήσεις χωρίς εξωστρέφεια οι περισσότερες νέες εγγραφές-Τι δήλωσε στην «Πρωινή» ο δ/ντής του ΕΒΕ, Γ.Αντωνόπουλος

Ισχυρό αποτύπωμα στην ηλειακή επιχειρηματικότητα έχουν αφήσει οι επιπτώσεις της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, αφού η νέα δεκαετία της… κανονικότητας δεν αφήνει περιθώρια για αισιόδοξες προβλέψεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Ηλείας, το 2019 καταγράφηκαν συνολικά 397 ενάρξεις επιχειρήσεων και δηλώθηκαν 188 διαγραφές. Η πλειονότητα των νέων επιχειρήσεων δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών (255 εγγραφές) και ακολουθεί με 105 εγγραφές ο εμπορικός τομέας. Στη μεταποίηση ενεργοποιήθηκαν 20 επιχειρήσεις, μόλις 10 στον τουρισμό, ενώ μόνο μία επιχείρηση εξαγωγικού χαρακτήρα ξεκίνησε πέρυσι να λειτουργεί στην Ηλεία.

Σε ό,τι αφορά τα λουκέτα, τα περισσότερα (124) είναι στις υπηρεσίες, 42 στο εμπορικό και 18 στο μεταποιητικό.

Μπορεί η εικόνα των αριθμών να φανερώνει θετικό πρόσημο, ωστόσο ο διευθυντής του Επιμελητηρίου Ηλείας, Γιάννης Αντωνόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι δεν αποτυπώνεται με ακρίβεια η πραγματικότητα, διότι υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις «φαντάσματα», που φαίνονται ανοιχτές στα χαρτιά αλλά επί της ουσίας δεν λειτουργούν.

«Τα λουκέτα δυστυχώς είναι πολύ περισσότερα από όσα είναι επίσημα καταγεγραμμένα, διότι αρκετές επιχειρήσεις έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους αλλά για διάφορους λόγους δεν έχουν προβεί στις αναγκαίες ενέργειες διακοπής για να το δηλώσουν και επίσημα», τόνισε ο κ. Αντωνόπουλος και πρόσθεσε πως καταγράφονται αρκετέ νέες εγγραφές αλλά όλες εστιασμένες σε έναν μόνο κλάδο.

«Η πλειονότητα των νέων εγγραφών αφορούν ατομικές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις, που απασχολούν ελάχιστο προσωπικό, είναι οικογενειακού χαρακτήρα και επιδιώκουν να λειτουργούν με χαμηλό κόστος. Δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών και δευτερευόντως στον εμπορικό. Οι περισσότερες είναι μικρά καφέ, πρατήρια άρτου κλπ Μέχρι τώρα δεν έχουμε δει να ανοίγει μια μεγάλη επιχείρηση που να προσλάβει 50  ή 100 εργαζόμενους», ανέφερε ο κ. Αντωνόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος