FOLLOW US: facebook twitter

Κώστας Διαμαντόπουλος: Υγειονομική ασφάλεια και τουριστική ανάπτυξη – Η περίπτωση της Ηλείας

Ημερομηνία: 16-06-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αρθρογραφία, Νέα, Υγεία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”99420″ img_size=”full”][vc_column_text]Η πρόσφατη υγειονομική κρίση αναδεικνύει το ρόλο του συστήματος υγείας ως προσδιοριστή βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Η οικονομία του τουρισμού κλυδωνίζεται. Οι χώρες των οποίων τα συστήματα υγείας θα εκπέμψουν μήνυμα ασφάλειας, αποτελεσματικότητας και ποιότητας στη διαχείριση ασθενών, θα αποκτήσουν συγκριτικό πλεονέκτημα στην τουριστική αγορά.

Η επάρκεια μέσων διακομιδής, η πυκνότητα του δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η ύπαρξη μονάδων υποστήριξης της ζωής, η εγγύτητα σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο καιο βαθμός συγκέντρωσης των διαθέσιμων ειδικοτήτων συνιστούν μεταβλητές που προσδιορίζουν το επίπεδο ασφαλείας.

Στην Ηλεία καταγράφονται δυνατά και αδύνατα σημεία. Το πυκνό δίκτυο Κέντρων Υγείας, η πλειονότητα των οποίων χαρακτηρίζεται από επταήμερη 24ωρη λειτουργία με “εμπροσθοφυλακή” το ΚΥ Γαστούνης που γειτνιάζει με περιοχή υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος, η ικανοποιητική διασπορά ιδιωτικών ιατρείων, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Εμφραγμάτων, Τεχνητού Νεφρού και Περιτοναϊκής Κάθαρσης που φιλοξενούνται στον Πύργο, η λειτουργία Μαιευτικής και Παιδιατρικής Κλινικής στο ίδιο νοσοκομείο και η εγγύτητα με το Πανεπιστημιακό της Πάτρας το οποίο διαθέτει Αιμοδυναμικό Εργαστήριο και Μονάδες Εντατικής Παίδων και Νεογνών  συγκροτούν ένα πλέγμα υπηρεσιών υγείας που προσδιορίζει ένα ικανοποιητικό επίπεδο ασφαλείας. Υπάρχουν όμως και αδυναμίες,  η ανεπαρκής εργαστηριακή και απεικονιστική υποστήριξη των Κέντρων Υγείας, η αδυναμία καθημερινής εφημεριακής λειτουργίας του ΚΥ Ζαχάρως τουλάχιστον τους θερινούς μήνες, η ανορθολογική κατανομή του ιατρικού προσωπικού που δυσχεραίνει την επίτευξη υψηλού βαθμού συγκέντρωσης των διαθέσιμων ειδικοτήτων, η καθυστέρηση στη λειτουργία Καρδιοχειρουργικής Μονάδας στην Πάτρα και η προβληματική κάλυψη της νότιας Ηλείας με ασθενοφόρο.

Κεντρικό ρόλο στη λειτουργία του συστήματος υγείας στο νομό διαδραματίζει η Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου. Η χωρητικότητά της, η οποία  σε πλήρη ανάπτυξη μπορεί να φτάσει τις 220 κλίνες, όταν ο μέσος ημερήσιος αριθμός νοσηλευομένων σε Πύργο και Αμαλιάδα την περίοδο 2016-2019  δεν ξεπέρασε τους 140, το μίγμα των ειδικοτήτων που διαθέτει, οι μονάδες που φιλοξενεί και ο σταθερά ανανεούμενος ιατροτεχνολογικός της εξοπλισμός προσθέτουν ασφάλεια και αποτελεσματικότητα στο σύστημα μειώνοντας παράλληλες τις διακομιδές στην Πάτρα. Πρόκειται για τη μοναδική νοσηλευτική δομή στην Ηλεία που διαθέτει το προσωπικό και τις υποδομές για να χαρακτηριστεί ως Επίπεδο ΙΙ (Level II) σ’ ένα οργανωμένο Εθνικό Σύστημα Τραύματος σύμφωνα με τις αρχές του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών (American College of Surgeons, Committee on Trauma) που υιοθέτησε το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας ως κατευθυντήριες οδηγίες για την Οργάνωση Διαχείρισης Τραύματος (Σεπτέμβριος 2019). Ο ρόλος όμως αυτός δεν υποστηρίζεται όταν δεν εφημερεύει καθημερινά. Η υποαπασχόληση των παραγωγικών της συντελεστών και η μερική αξιοποίησή των διαθέσιμων πόρων έχει ως αποτέλεσμα η λειτουργία της να υπολείπεται της φέρουσας ικανότητάς της εξουδετερώνοντας τα πλεονεκτήματά της.

Η ανασυγκρότηση του συστήματος υγείας σε συνδυασμό με την έγκαιρη λήψη μέτρων Δημόσιας Υγείας θα εμπεδώσει αίσθημα ασφάλειας σε μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες σε μια ούτως ή άλλως χαμένη τουριστικά χρονιά. Αυτό όμως που θα χαθεί σήμερα, θα κερδηθεί πολλαπλάσια στο μέλλον. Η επένδυση στην υγεία είναι επένδυση στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Κώστας Διαμαντόπουλος,

Οδοντίατρος, MSc, πρώην Διοικητής ΓΝ Ηλείας[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia