FOLLOW US: facebook twitter

Πάνος Τριγάζης: Ορατότης μηδέν για ΝΔ

Ημερομηνία: 16-06-2020 | Συντάκτης:

Σε πανελλαδική διαβούλευση έχει τεθεί η επικαιροποιημένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση των άκρως αρνητικών οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.  Πρόκειται για το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ», διά του οποίου ζητείται κυρίως η ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση η προστασία της απασχόλησης.

Θυμίζω ότι προεκλογικά, ο αχαλίνωτος δημαγωγός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλούσε διαρκώς για την μεσαία τάξη, την οποία παραπλάνησε, όπως και μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού. Το κρύο ντους πρώτα ήρθε για τους ελεύθερους επαγγελματίες επιστήμονες, τους οποίους ο απίθανος Βρούτσης ήθελε να ξαναστείλει σε θρανία ΙΕΚ της προτίμησής του, για να κερδοσκοπήσουν κομματικοί φίλοι του. Σκάνδαλο, το οποίο τελικά αποφεύχθηκε με την σθεναρή αντίσταση του ΣΥΡΙΖΑ και των δικηγορικών συλλόγων της χώρας.

Γενικότερα, η κυβέρνηση της ΝΔ στερείται ορατότητας προς το μέλλον. Αυτό προκύπτει και από τα μέτρα που ανακοίνωσε στον οικονομικό τομέα δια των οποίων επιδοτεί την ανεργία και όχι την εργασία, ενώ κατά κανόνα στηρίζει το μεγάλο κεφάλαιο και όχι τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

«Το προλαμβάνειν κάλλιον του θεραπεύειν»δεν ανήκει στο λεξιλόγιο των «αρίστων» της ΝΔ, ούτε η λαϊκή ρήση «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». Αλλιώς, η κυβέρνηση θα έριχνε χρήματα στην αγορά, προκειμένου να ενισχυθεί η ζήτηση για την ανάκαμψη της οικονομίας και την δημιουργία θέσεων εργασίας. Να επικαλεσθεί άδεια ταμεία δεν μπορεί, διότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ της παρέδωσε δημοσιονομικό μαξιλάρι 37 δισεκατομμυρίων ευρώ,  που το μεγαλύτερο μέροςμπορεί να αξιοποιηθεί προληπτικά για να αποφευχθεί νέα οικονομική κρίση, ανάλογη με εκείνη της περιόδου 2010-2014, τότε που ο Κυριάκος χαρακτηριζόταν «υπουργός των απολύσεων».

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας το  Μένουμε Όρθιοι ΙΙ  , «ένας λαός που ανέκτησε τη συλλογική του αυτοπεποίθηση με την έξοδο από τα μνημόνια το 2018, και με τη σθεναρή του στάση στη διάρκεια της παγκόσμιας πανδημίας, δεν γίνεται να οδηγείται, και μάλιστα με ταχύτητα, σε ένα νέο κύκλο απόγνωσης», προσθέτοντας  ότι «είναι αδιανόητο κοινωνικά και εθνικά επικίνδυνο, να ενηλικιωθεί μια ακόμα γενιά θεωρώντας ως δεδομένο ότι θα ζει σε μια χώρα με διαρκή ύφεση, υψηλή ανεργία και κραυγαλέες κοινωνικές ανισότητες. Είναι θλιβερό για μια χώρα, το μόνο που μπορεί να παρέχει στους νέους ανθρώπους της, στους  20αρηδες, να είναι η καταστολή και ο αυταρχισμός».

Παρότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έδωσε μάχη για το ευρωομόλογο, ενεργοποιώντας την συνεργασία των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, η ΕΕ διά του γαλλογερμανικού άξονα κινείται επιτέλους στην σωστή κατεύθυνση, δημιουργώντας ένα «Ταμείο για την Ανάκαμψη», από το οποίο ενδέχεται να δοθεί στην Ελλάδα το ποσό των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ, αν τελικά εγκριθεί η πρόταση. Ακόμη,  όμως, και αν εγκριθεί, θα περάσει αρκετός χρόνος μέχρι να έρθει στην ελληνική οικονομία ζεστό χρήμα. Οι καιροί ου μενετοί Κυριάκο!

Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος