Κορονοϊός: Γρίφος το άνοιγμα των σχολείων – Εισηγήσεις για μάσκες και εκ περιτροπής λειτουργία
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”110871″ img_size=”full”][vc_column_text]Εκτός από τη χρήση μάσκας και η εκ περιτροπής λειτουργία βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων λίγο πριν το άνοιγμα των σχολείων με αφορμή το νέο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού
Το άνοιγμα των σχολείων προβληματίζει τους ειδικούς και στο τραπέζι βρίσκεται εκτός από τη χρήση μάσκας και η εκ περιτροπής λειτουργία, σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπο Γώγο. Ειδικότερα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, μιλώντας για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, τόνισε ότι «στόχος μας είναι να λειτουργήσουν τα σχολεία».
«Όλα αυτά τα μέτρα που παίρνουμε τώρα είναι απαραίτητα, ώστε το φθινόπωρο να μπορούμε να μπούμε σε μια διαδικασία κανονική και να μπορέσουν να ανοίξουν και τα σχολεία. Η μάσκα είναι κάτι που μπορεί και πρέπει να εφαρμοστεί. Στο τραπέζι είναι και η εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων σε περίπτωση που υπάρχει επιδημιολογική φόρτιση σε σχέση με τη νόσο. Όπου είναι δυνατό πρέπει να ελαττώσουμε τα παιδιά. Τα βασικά όπλα που έχουμε είναι δύο. Η μάσκα και η εκ περιτροπής λειτουργία», υπογράμμισε Ωστόσο, όπως επεσήμανε, οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στις 20 Αυγούστου με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Να σημειωθεί ότι στη χρήση μάσκας στα σχολεία αναφέρθηκε το Σάββατο και ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για τον κορoνοϊό στην χώρα μας, Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο καθηγητής υπογράμμισε πως θα πρέπει να δουν πολύ προσεκτικά τον τρόπο που μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία εν μέσω δεύτερου κύματος ενώ επεσήμανε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσουν με πλήρη κανονικότητα και μίλησε για πιθανότητα μοντέλου Μαΐου με μάσκες το οποίο θα εισηγηθεί με βάση το τι έγινε στο Ισραήλ και άλλες χώρες.
Όπως εξήγησε, αυτό σημαίνει ότι σε πρώτη φάση ότι θα υπάρχει εκ περιτροπής διδασκαλία ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας στις ηλικίες μεταξύ 10 – 19 ετών και όταν τα νούμερα του 2ου κύματος αρχίζουν και πέφτουν τότε σταδιακά θα επανέλθουμε σε μια πλήρη κανονικότητα.
Το χρυσό τρίπτυχο μάσκα, απόσταση και καλή υγιεινή των χεριών
Ο κ. Γώγος επανέλαβε ότι αν τηρούνται ευλαβικά τα μέτρα, δε θα χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα υπογραμμίζοντας ότι το χρυσό τρίπτυχο είναι μάσκα, απόσταση και καλή υγιεινή των χεριών. «Αν το τρίπτυχο, μάσκα, απόσταση, καλή υγιεινή των χεριών, τα τηρήσουμε ευλαβικά, δε θα χρειαστεί να πάρουμε επιπλέον μέτρα, καθώς είναι ένα είδος γενικευμένου lockdown για όλη τη χώρα. Αντί να κλείσουμε τα πάντα, κλείνουμε την είσοδο του ιού. Βάζουμε τη μάσκα και αποφεύγουμε τη μετάδοση του ιού. Τηρούμε τα μέτρα για να μην έρθουν πρόσθετα μέτρα. Αν τα επιδημιολογικά αυξηθούν, θα αυξηθούν και τα μέτρα», τόνισε. Για τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους είπε ότι δεν είναι απαραίτητη παρά παρά μόνο σε περιοχές μεγάλου συγχρωτισμού.
Στο 1 ο δείκτης RT
Σχετικά με τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά, ο καθηγητής Παθολογίας δήλωσε ότι ο ενεργός δείκτης είναι πολύ υψηλός, γύρω στο 1, σημειώνοντας ωστόσο ότι σε μια εβδομάδα θα έχουν εικόνα για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση μετά τη λήψη των νέων μέτρων. Όπως ανέφερε «ο ενεργός δείκτης αυτή τη στιγμή, ο Rt, μετά τα μέτρα, είναι γύρω στο 1, αλλά είναι αρκετά υψηλός για διασπορά και πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων. Τα 200 κρούσματα είναι μεν σταθερά, δεν πήγαν 300-400, αλλά πρέπει να δούμε αυτές τις μέρες τι θα βγάλουμε, μετά από μια εβδομάδα δηλαδή πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, γιατί τώρα υπάρχει αυτή η καθυστέρηση των 7 ημερών μέχρι την εμφάνιση των κρουσμάτων. Ελπίζω να πάνε καλά τα πράγματα».
Πέρα όμως από τα κρούσματα, ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες ο αριθμός των νοσούντων. «Έχουμε μια σημαντική αύξηση των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία, ξεπερνούν τους 200, ενώ κάποια στιγμή είχαμε κλείσει μονάδες. Παράλληλα, έχουμε και αύξηση των βαρέως πασχόντων που είναι σε μονάδες και ακόμα και των διασωληνωμένων. Το γεγονός που συνέβη το Σάββατο με τη 17χρονη που διασωληνώθηκε, δείχνει και τη ευαλωτότητα όχι μόνο των μεγάλων, αλλά όλου του πληθυσμού. Κανείς δεν είναι άτρωτος, όλοι πρέπει να προσέχουμε.Υπάρχει πιθανότητα ακόμα και οι νέοι να νοσήσουν βαριά, αλλά σαφώς μικρότερη από ότι σε ανθρώπους άνω των 50-60 ετών. Όμως ένα σημαντικό ποσοστό και διασωληνωμένων και διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας, είναι άνθρωποι μέχρι 50 ετών», κατέληξε ο κ. Γώγος.
Πηγή: ethnos.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]