FOLLOW US: facebook twitter

«Τρύπα» 5 εκατ. ευρώ στην εστίαση λόγω κορονοϊού

Ημερομηνία: 17-08-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Οικονομία
Κοντά στο 60% οι απώλειες στο β’ τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

Πάνω από 5 εκατ. ευρώ στοίχισε το εαρινό «κύμα» κορονοϊού στην εστίαση της Ηλείας και δεν αποκλείεται να αγγίζει και τα 6 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), για το β’ τρίμηνο του 2020 (Απρίλιος-Μάιος-Ιούνιος) ο κύκλος εργασιών  των 1360 επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο, έφτασε μόλις στα 3,81 εκατ. ευρώ, έναντι 9,3 εκατ. ευρώ για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019, καταγράφοντας πτώση 59%.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις εστίασης που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, η πτώση στον κύκλο εργασιών έφτασε στο 70,7% τον Μάιο και στο 72,7% τον Ιούνιο.

Εάν αθροίσουμε τον κύκλο εργασιών των δύο τριμήνων του 2020 και τα συγκρίνουμε με το 2019, θα διαπιστώσουμε πως η α’ φάση της πανδημίας του κορονοϊού «βύθισε» ίσως τον πιο κερδοφόρο οικονομικό κλάδο του νομού. Συνολικά οι ηλειακές επιχειρήσεις εστίασης εμφάνισαν κύκλο εργασιών 8,8 εκατ. ευρώ στο α΄εξάμηνο του 2020, ενώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2019, είχαν ήδη φτάσει στα 15,4 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο τζίρος της εστίασης για όλο το 2019 στον νομό μας έφτασε στα 39 εκατ. ευρώ, εξελισσόμενος ίσως στον πιο κερδοφόρο κλάδο της τοπικής οικονομίας.

Η κίνηση του Μαΐου και του Ιουνίου έδειξαν ότι καλύφθηκε ένα μέρος των οικονομικών απωλειών από το δίμηνο lockdown Μαρτίου-Απριλίου, αφού ήταν δεδομένο ότι οι πολίτες είχαν ανάγκη την έξοδο και τη συνάθροιση, ωστόσο τα μέτρα προστασίας από την πανδημία αύξησαν κι άλλο το ήδη υψηλό κόστος λειτουργίας των καταστημάτων.

Ο Σάκης Θεοδωρακόπουλος, ιδιοκτήτης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στην κεντρική πλατεία του Πύργου, δήλωσε στην  «Πρωινή» ότι η κατάσταση δεν είναι σε καμία περίπτωση στα περσινά επίπεδα, ωστόσο εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι σταδιακά θα καλυφθούν οι απώλειες, εφόσον δεν «φουντώσει» εκ νέου η πανδημία.

«Δεν είμαστε όπως στα επίπεδα του 2019, ωστόσο κινείται ο κόσμος. Έχουμε καλύψει ένα μέρος των απωλειών από το δίμηνο lockdown και περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση από εδώ και πέρα. Εφαρμόζουμε όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, ενώ μας βοήθησε και το γεγονός ότι μας παραχωρήθηκε επιπλέον χώρος για να διατηρούμε τις αποστάσεις που πρέπει. Πιστεύω πάντως, ότι το κράτος θα έπρεπε να έχει στηρίξει περισσότερο, ειδικά τους εργαζόμενους», τόνισε.

Ο Πάνος Μαντάς, ιδιοκτήτης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στον πεζόδρομο της 28ης Οκτωβρίου, ανέφερε στην «Πρωινή» ότι η πανδημία προκάλεσε μεγάλες οικονομικές απώλειες και ανησυχία στον κόσμο, με συνέπεια να έχει περιοριστεί η κίνηση σε συγκεκριμένε ώρες.

«Ο κόσμος έχει περιορίσει την κίνηση στην πρωινή και στη μεσημεριανή ζώνη, καταναλώνοντας κυρίως καφέ. Οι πολίτες κυκλοφορούν λιγότερο το απόγευμα και το βράδυ. Η οικονομική ζημιά από την καραντίνα είναι μεγάλη και το κράτος δεν έκανες αυτά που μας έταξε. Δεν υπήρξε ουσιαστική στήριξη, ακόμα και για όσους επαγγελματίες ήταν συνεπείς και δανειακά ενήμεροι. Κάνουμε προσπάθεια για να καλύψουμε τις απώλειες, αλλά δεν τα έχουμε καταφέρει ακόμα, είμαστε πολύ πίσω», ανέφερε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος