FOLLOW US: facebook twitter

Κόντρα και έκτακτο συμβούλιο στη Γαστούνη για τον Γεώργιο Σισίνη!

Ημερομηνία: 17-10-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα
Lithograph portrait of Georgio Sissini, Greek politician and rebel (1829)

-Την αντίδραση του προέδρου Σπ. Βασιλείου προκάλεσε ανάρτηση του Ηλ. Τουτούνη

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Έκτάκτως θα συνεδριάσει εντός των ημερών το δημοτικό συμβούλιο Πηνειού, προκειμένου να τεθεί προς συζήτηση ένα ζήτημα ιστορικής φύσης, η υστεροφημία και η ιστορική κληρονομιά του Γεωργίου Σισίνη, ενός εκ των πρωταγωνιστών  κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

 Η πρωτοβουλία της έκτακτης συνεδρίασης ανήκει στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Σπύρο Βασιλείου, ο οποίος εξέφρασε με ανάρτησή του την έντονη δυσαρέσκειά του για την ανάρτηση του λαογράφου Ηλία Τουτούνη στο facebook, στην οποία αποδίδεται παιδεραστία στον Σισίνη με βάση μαρτυρία του οπλαρχηγού Γιάννη Γκούρα.

Ο κ. Βασιλείου επικαλέστηκε σε ανάρτησή του την τοποθέτηση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, για τον ΣΙσίνη,  με την οποία υπογραμμίζεται η συνεισφορά του στο Σύνταγμα του Άστρους και γενικότερα στην Επανάσταση.
«Η Ιστορία γράφεται! Η τοποθέτηση του π Π τ Δ κ Προκοπή Παυλόπουλου είναι η κορυφαία θέση του Κράτους για τόν πρόεδρο της Γ Εθνοσυνέλευσης στο Άστρος και την προσφορά τού στον Αγώνα τού Έθνους . Το Σύνταγμα αυτό φέρει, σε αξιοπρόσεκτο βαθμό, την «σφραγίδα» του Γεωργίου Σισίνη σε ό,τι αφορά τα κοινοβουλευτικά του χαρακτηριστικά. Και μάλιστα χαρακτηριστικά, τα οποία ανάγουν την τότε Βουλή ως «θεσμικό αντίβαρο» στις εξουσίες του Κυβερνήτη, που προέβλεπε το Σύνταγμα της Τροιζήνας. Επιπλέον, ο Γεώργιος Σισίνης διακρίθηκε για την προσπάθειά του να διασφαλίσει την ενότητα των Ελλήνων, σε μιαν εποχή όπου οι διχασμοί έθεταν σε κίνδυνο την πορεία της Εθνεγερσίας προς την ευόδωσή της. Το πνεύμα Εθνικής Ενότητας του Γεωργίου Σισίνη προκύπτει σαφώς και μέσ’ από το κείμενο της εμβληματικής Προκήρυξης, την οποία συνέταξε και υπέγραψε ο ίδιος, ως Πρόεδρος της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης στην Ερμιόνη, την 11η Φεβρουαρίου 1827. Πέραν των άλλων, από το κείμενο της εν λόγω Προκήρυξης προκύπτει σαφής επιρροή των «Ηθικών Νικομαχείων» και των «Πολιτικών» του Αριστοτέλους, γεγονός ενδεικτικό της παιδείας του Γεωργίου Σισίνη, στην οποία έγινε αναφορά προηγουμένως. Ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πηνειού θα φέρω ως θέμα τη δημοσίευση εναντίον του Γεωργίου Σισίνη», ανέφερε.

Η επίμαχη ανάρτηση που προκάλεσε την αντίδρασή του, έχει τίτλο «Η ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΙΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΙΣΙΝΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΓΚΟΥΡΑ…!» και αναφέρει τα εξής.

«Σ΄ αυτούς σήμερα φτιάχνουμε προτομές, απαγγέλουμε τον Εθνικό μα Ύμνο και τους έχουμε ως υπόδειγμα Ελλήνων…! Στις 25 Δεκέμβρη του 1824 κατά τον τότε Εμφύλιο πόλεμο, ο Γκούρας λεηλατώντας το σπίτι του Σισίνη βρήκε κάλπικες σφραγίδες και γράμματα ενοχοποιητικά και ένα σωρό δείγματα ατασθαλίας, ενώ ο κακός της Κυλλήνης δαίμων, ο υπερφίαλος Κοτζάμπασης Σισίνης είχε φύγει με τον γιο του για την Ζάκυνθο, όπου τον υποδέχθηκαν με γιουχαΐσματα οι Ζακυνθινοί. Ο Γκούρας του έστειλε το παρακάτω γράμμα:

«Θεοσεβέστατε Σισίνη Γεώργιε.

Ευρήκα στο σπίτι σου της βούλαις της καλπαζουνίας, και δια να μην τύχει και δεν το πιστέψεις, ιδού όπου σου τις σημειώνω απάνου στο χαρτί, με τις οποίας βούλωνες εις το μέτωπο και εις την καρδίαν όλους τους δυστυχείς εγκατοίκους της επαρχίας Γαστούνης και όλους τους Έλληνας…………………………………

Καλόν ήτο να γυρίσεις, εδώ όπου σε ζητούν οι συνεπαρχιώτες σου και σε επιθυμούν όλοι οι συνηλικιώται σεβάσμιοι γέροντες…

Σε καρτερεί και εκείνος όπου του επήρες με βιαν την ωραία του γυναίκα και την χαίρεσαι. Αυτός ο δυστυχής είναι ο Αντωνάκης Δημακόπουλος. Δεν ευχαριστήθεις, ενάρετε γέροντα, ότι του υστέρησες την γλυκυτάτην συμβίαν, αλλά αναχωρώντας για την Ζάκυνθον του άρπαξες με βιαν και το κοριτζάκι του χρονών εννέα να το μεταχειριστείς ίσως, εις τα χριστιανικά σου γερατειά καλέ άνθρωπε! Διατί εκάθησες εις Ζάκυνθον αντίκρυ της επαρχίας σου, ως ο Αδάμ απέναντι του παραδείσου! Υγίαινε!

Την 25 Δεκέμβρη 1824 Γαστούνη Ιωάννης Γκούρας».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος