Κομισιόν: Στο 19,6% η ανεργία στην Ελλάδα το 2020
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”93769″ img_size=”full”][vc_column_text]«Κόκαλα» αναμένεται να «τσακίσει» η ανεργία στη χώρα μας το επόμενο διάστημα, ελέω πανδημίας, αλλά και εφαρμοζόμενης πολιτικής, που ρίχνει τα βάρη της νέας κρίσης στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.
Όπως προέκυψε από τοποθέτηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Απασχόλησης Νίκολας Σμιτ, στις Βρυξέλλες, η ανεργία στην Ελλάδα το 2020 θα φθάσει το 19,6%.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Επίτροπος: «Σύμφωνα με τις εαρινές ευρωπαϊκές οικονομικές προβλέψεις του 2020, το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα θα αυξηθεί στο 19,6% το 2020», επισημαίνοντας πως «ο αντίκτυπος της κρίσης αναμένεται να είναι μεγάλος λόγω της σημασίας του τομέα της φιλοξενίας στην Ελλάδα και του υψηλού ποσοστού των πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες».
Όσον αφορά τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας που προέκυψαν από την κρίση της νόσου COVID-19, ο Επίτροπος Σμιτ τονίζει πως μετά τον Απρίλη του 2020 «δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα στοιχεία, γεγονός που περιορίζει την αξιολόγηση των εξελίξεων στην αγορά εργασίας».
Να σημειωθεί πως από τον περασμένο Απρίλη, η ανεργία αυξήθηκε στο 15,7% από 14,5% το Μάρτη, ενώ το Μάη αυξήθηκε εκ νέου στο 17%.
Ενδεικτικά είναι και τα στοιχεία του «ΕΡΓΑΝΗ» που δείχνουν πως στο 7μηνο Γενάρη – Ιούλη, το ισοζύγιο των θέσεων απασχόλησης υπολείπεται φέτος κατά 170.470 θέσεις εργασίας συγκριτικά με το περσινό.
Σκαρφάλωσε επτά μονάδες
7% σκαρφάλωσε η ανεργία στην Ελλάδα τον Μάιο, αναφέρει η πρόσφατη Έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ. Την ώρα που μέσα σε ένα κλίμα διαρκούς ρευστότητας και αβεβαιότητας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι η οικονομία της ΕΕ θα συρρικνωθεί κατά 8,3% περισσότερο σε σχέση με τη συρρίκνωση που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης του χρηματοπιστωτικού τομέα το 2009.
ΣΥΜΦΩΝΑ με την ΕΛΣΤΑΤ: Οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 52.396 άτομα απ’ ό, τι ήταν τον Μάιο του 2019 (μείωση 6,4%), αλλά αυξήθηκαν κατά 48.444 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020 (αύξηση 6,8%). Εντάξει, μας χτύπησε ένας αόρατος εχθρός. Λογικό είναι κάποιοι να χάσουν τη δουλειά τους… Μιλάμε άλλωστε για τον κόσμο της αγοράς.
Ωστόσο, το σημαντικό στοιχείο εδώ βρίσκεται στην παραδοχή της ίδιας της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας ότι καταγράφει ως άνεργους μόνο εκείνους που αναζητούν «ενεργά εργασία τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες και είναι διαθέσιμοι να ξεκινήσουν την εργασία τους μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες». Οι υπόλοιποι κατατάσσονται στους οικονομικά μη ενεργούς. Στην Ελλάδα τα άτομα αυτά αυξήθηκαν κατά 205.247 σε σχέση με τον Μάιο του 2019 (αύξηση 6,4%) και κατά 77.988 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020 (αύξηση 2,3%).
ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ κάτω από το χαλάκι. Μα, ας πάμε ένα βήμα παρακάτω. Τι έρχονται και λένε στον άνθρωπο που έχασε τη δουλειά του; Του λένε (προσέξτε: εν μέσω πανδημίας και σε συνθήκες περιορισμού) να αποδεικνύει μήνα το μήνα ότι αναζητά δουλειά, ειδάλλως υπόκεινται σε κυρώσεις, καταργήσεις επιδομάτων, μέχρι και αιφνιδιαστικά ελεγκτικά «ντου» στα σπίτια του. Πώς βαφτίζει η Ευρώπη των λαών την κορύφωση αυτού του αντεργατικού κονσέρτου; «Μέτρα ενεργοποίησης». Είναι μαέστροι στο να κάνουν το ψάρι κρέας στις Βρυξέλλες. Εμείς στην Ελλάδα το γνωρίζουμε καλά. Το αποδεικνύουν εξίσου όμως εξοβελίζοντας από τα μητρώα των ανέργων κι όσους έχουν δουλέψει έστω και μία ώρα τον μήνα. Ε, δε θα πληρώνουμε και τους «διπλοθεσίτες» τώρα…
ΟΤΑΝ ΧΑΙΡΕΤΑΙ Τ’ ΑΦΕΝΤΙΚΟ, κλαίει ο εργάτης, λέει μια παροιμία. Η πλέον κατάλληλη για να περιγράψει το νέο εργασιακό τοπίο στους καιρούς της βραχυχρόνιας εργασίας και της εν Ελλάδι Συν-εργασίας. Οι εργοδότες δεν έκρυψαν τη χαρά τους τον Ιούνιο όταν άνοιξε ο δρόμος για:
- Περικοπές κατά 20% του μισθού των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Συν-εργασία, διαμέσου της δυνατότητας μετατροπής από τον εργοδότη της σύμβασης πλήρους απασχόλησης σε μερική και εκ περιτροπής εργασία,
- απώλεια εισοδήματος για τους εργαζόμενους και στο επίδομα αδείας, καθώς και στο δώρο των Χριστουγέννων, αφού τα ποσά αυτά θα υπολογίζονται πλέον στα μειωμένα ποσά,
- απολύσεις μετά τη λήξη του προγράμματος ή αλλαγή της σύμβασης εργασίας, αφού η όποια προστασία για τον μισθωτό (αναφορικά με τις ώρες απασχόλησης και τις απολαβές του) περιορίζονται αποκλειστικά στο διάστημα που ισχύει το εν λόγω πρόγραμμα. Μετά…
ΚΑΙ, ΤΕΛΙΚΑ πότε θα είναι αυτό το «μετά», μιας και οι ανατροπές που προσθέτει στο ήδη υπάρχον αντεργατικό οπλοστάσιο των επιχειρηματιών δεν αποκλείεται να επεκταθούν χρονικά και μετά τις 15 Οκτωβρίου, ημέρα που θεωρητικά λήγει το πρόγραμμα. Ίσως, η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός ότι το αντίστοιχο project της ΕΕ, το πρόγραμμα “SURE” έχει ορίζοντα ισχύος μέχρι το τέλος του 2022. Επομένως, είμαι κάτι παραπάνω από… σίγουρος (sure) ότι ο νέος μηχανισμός στήριξης κυρίως προς τους «μεγάλους» της αγοράς (που εξασφάλισε εκτός των όσων αναφέρθηκαν και την κρατική επιδότηση του 60% των ασφαλιστικών εισφορών για τον χρόνο που ο εργαζόμενος δεν εργαζόταν) ήρθε για να μείνει και να εμπλουτισθεί. Άλλωστε, δεν έχει αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας…
Πηγή: imerodromos.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]