Κωδικός «Πάσχα στο χωριό»
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”110364″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο σχεδιασμός του Μαξίμου λέει «Πάσχα στο χωριό», επαναλειτουργία Δημοτικών και Γυμνασίων στις 10 Μαίου ταυτόχρονα με την εστίαση, και επίσημο άνοιγμα της τουριστικής σεζόν στις 14 Μαίου. Λέει επίσης ανοιχτές εκκλησίες την Μεγάλη Εβδομάδα με – άγνωστο ποια ακόμη – μέτρα προστασίας και σταδιακή πλήρη απελευθέρωση όλων των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων έως τις αρχές Ιουνίου.
Ο σχεδιασμός αυτός της κυβέρνησης βασίζεται σε δύο αναγκαιότητες και μια… ευχή: Η πρώτη αναγκαιότητα είναι αμιγώς πολιτική και εκπορεύεται από το μήνυμα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι τα περιθώρια αντοχής και ανοχής του εκλογικού σώματος έχουν εξαντληθεί, και η δεύτερη είναι οικονομική και έχει να κάνει με την δεδηλωμένη διαπίστωση ότι εάν δεν κινηθεί άμεσα η αγορά και δεν αποδώσει ο τουρισμός τουλάχιστον το 50% των εσόδων του 2019, τότε ο προϋπολογισμός οδεύει σε πλήρη εκτροχιασμό.
Η ευχή που κάνουν άπαντες στο Μαξίμου είναι να επαληθευτούν οι προβλέψεις της «αισιόδοξης» πτέρυγας των επιδημιολόγων που προεξοφλούν σημαντική, έως και θεαματική, βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης εντός του Μαίου και που, επίσης, συντάσσονται με το νέο δόγμα της κυβέρνησης περί δημόσιας υγείας – το δόγμα που λέει ότι πλέον δεν πρέπει να μετράμε την ένταση της πανδημίας με αριθμούς κρουσμάτων, αλλά μόνον με αριθμούς εισαγωγών/εξιτηρίων στα νοσοκομεία και διασωληνωμένων ασθενών.
Επί του παρόντος ούτε αυτοί οι δύο αριθμοί είναι υποστηρικτικοί των κυβερνητικών σχεδίων αλλά η αισιοδοξία παραμένει. Όπως παραμένει σε ισχύ και το πλάνο του Μαξίμου για περαιτέρω «άνοιγμα» το οποίο επιβεβαίωσε, στο γενικό του πλαίσιο, χθες και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Ακης Σκέρτσος.
Ο Ακης Σκέρτσος είπε πως, παρ’ ότι ακόμη είναι νωρίς, είναι ανοιχτό να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα, προανήγγειλε – χωρίς να δώσει λεπτομέρειες – επέκταση του μέτρου των self tests εκτός των σχολείων και σε λιανεμπόριο, εστίαση, μεταφορές και σε κάποιες λειτουργίες του Δημοσίου, και είπε ότι «υπάρχουν ενθαρρυντικά στοιχειά εδώ και μερικές μέρες, για αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού φορτίου στην κοινότητα και σταδιακή αποκλιμάκωση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Ως εκ τούτων επαναβεβαίωσε ότι από τα μέσα Μαΐου, με «σύμμαχους» τους εμβολιασμούς και τον καλό καιρό, θα πάμε σε οργανωμένο και οριστικό άνοιγμα δραστηριοτήτων.
Η βεβαιότητα αυτή του υφυπουργού, και συνολικά της κυβέρνησης, ενέχει σημαντικά ρίσκα τα οποία τονίζονται από την έτερη πτέρυγα, εκείνη των «μη αισιόδοξων» επιδημιολόγων της επιτροπής Τσιόδρα. Το πρώτο που επισημαίνει αυτή η πλευρά είναι πως, δυστυχώς, παραμένουν σε πλήρη ισχύ όλα τα δεδομένα που οδήγησαν στην προειδοποίηση του ίδιου του Σωτήρη Τσιόδρα ότι είτε, μέσα στο Πάσχα είτε λίγο μετά, ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών ενδέχεται να φθάσει στους 1.000 με 1.200. Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι η ήδη πολεμική κατάσταση στα νοσοκομεία μπορεί τις ημέρες του Πάσχα να εξελιχθεί σε εφιάλτη.
Το δεύτερο απαισιόδοξο στοιχείο που προσθέτουν οι ίδιες πηγές είναι ότι όλες οι τελευταίες έρευνες στην Ευρώπη δείχνουν μεγάλη μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων του ιού από τους εφήβους. Τούτο εμπερικλείει τον κίνδυνο η επαναλειτουργία, από σήμερα, των Λυκείων να παράξει νέο κύμα διασποράς της πανδημίας που θα φανεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Σε συνδυασμό, δε, με μια αυξημένη διαπεριφερειακή κινητικότητα το Πάσχα και με τις πρώτες αφίξεις τουριστών, ο σχετικός κίνδυνος πολλαπλασιάζεται.
Με αυτές τις επισημάνσεις, είναι προφανές πως σαφής εικόνα για το πώς εξελίσσεται και που οδεύει – σε αποκλιμάκωση ή κλιμάκωση – το τρίτο κύμα της πανδημίας δεν πρόκειται να υπάρχει πριν από τις 20 με 25 Απριλίου. Αυτός είναι και ένας λόγος που η κυβέρνηση, παρά τις ασκήσεις και ενέσεις αισιοδοξίας, επιφυλάσσεται για να ανακοινώσει περίπου εκείνο το διάστημα τις τελικές της αποφάσεις για τα επόμενα βήματα. Κι εδώ τίθενται και δύο παράλληλες αιρεσιμότητες που, τουλάχιστον αυτή την ώρα, στο Μαξίμου προτιμούν να μην τις σκέφτονται – η πιθανή αποτύπωση μιας πραγματικής επιδημιολογικής εικόνας πολύ πιο βαριάς από αυτή που βλέπουμε τώρα εάν όντως υπάρξει μαζική χρήση των self tests και νέες ενδεχόμενες καθυστερήσεις στο πρόγραμμα εμβολιασμών που ουδείς μπορεί να αποκλείσει με δεδομένη την συνεχιζόμενη ανεπάρκεια της Ευρώπης.
Πηγή: tvxs.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]