FOLLOW US: facebook twitter

Κληροδότημα Αθανασίου Ευθυμίου: Διαρκής προσφορά για το Δούκα Αρχαίας Ολυμπίας

Ημερομηνία: 22-12-2022 | Συντάκτης:

Στο προσκήνιο έρχεται το Κληροδότημα Αθανασίου Ευθυμίου με αφορμή την εκδήλωση απονομής επαίνων σε μαθητές και φοιτητές που κατάγονται από την Κοινότητα Δούκα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, στο Δημοτικό Κατάστημα στο Λάλα.

Όπως αναφέρει η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κληροδοτήματος, Αντιδήμαρχος κα Ρόη Αντωνοπούλου: «Το Κληροδότημα Αθανασίου Ευθυμίου αποτελεί κεφάλαιο αυτοτελούς διαχείρισης του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Βάσει της κείμενης νομοθεσίας και των κατά καιρούς τροποποιήσεών της, αξιοποιεί κατ’ απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου την περιουσία που έχει αποθέσει ο διαθέτης στη δικαιοδοσία του Δήμου, κατά τρόπο τέτοιο που να εξυπηρετείται ο σκοπός και η βούληση του διαθέτη. Συντάσσει ετήσιους προϋπολογισμούς και απολογισμούς και βρίσκεται υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Κοινωφελών Περιουσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων του Υπουργείου Οικονομικών.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, ορίζει Διαχειριστική Επιτροπή του Κληροδοτήματος η οποία με την σειρά της συνεδριάζει και ορίζει μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο (στο οποίο συμμετέχει ο εκάστοτε Πρόεδρος της Κοινότητας Δούκα), που αποφασίζει για την εξυπηρέτηση των σκοπών του διαθέτη. Η εκδήλωση της Πέμπτης, που θα διεξαχθεί σε Χριστουγεννιάτικο κλίμα, γίνεται για να μάθει ο κόσμος ποιος ήταν ο Αθανάσιος Ευθυμίου, για τον οποίο το προσεχές καλοκαίρι θα γίνει η δις αναβληθείσα λόγω πανδημίας και πυρκαγιών εκδήλωση τοποθέτησης ειδικής μαρμάρινης στήλης προς τιμήν του στο Δούκα».

Ποιος ήταν ο Αθανάσιος Ευθυμίου

Ο Αθανάσιος Ευθυμίου γεννήθηκε και πέρασε τα πρώτα παιδικά του χρόνια στο χωριό Δούκα της Αρχαίας Ολυμπίας. Όταν οι γονείς του αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το χωριό και να βρεθούν στην Αθήνα του δόθηκε η ευκαιρία να εργαστεί στο παλάτι του Βασιλέως Κωνσταντίνου ως ιπποκόμος και ως οδηγός του αλλά και συνοδός της τότε βασιλικής οικογένειας. Το ευνοϊκό αυτό περιβάλλον του έδωσε την ευκαιρία σύντομα να εγκαταλείψει την Ελλάδα και να εγκατασταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Γερμανία, όπου και σπούδασε την ιατρική.

Με την ολοκλήρωση των σπουδών του γύρισε πίσω στην Ελλάδα και κάποια χρόνια μετά απέκτησε ένα αγρόκτημα στην σημερινή περιοχή της Καλλιθέας στην Αττική. Η αγάπη του για τα άλογα και οι γνώσεις που είχε αποκτήσει στα χρόνια που ήταν στην υπηρεσία του Βασιλιά Κωνσταντίνου στην ουσία ήταν και η αφορμή να μην ασχοληθεί ποτέ ουσιαστικά με την ιατρική αλλά να ασχοληθεί με την εκτροφή των αλόγων, μετατρέποντας στην ουσία το αγρόκτημα της Κηφισιάς σε ιπποφορβείο. Στο χώρο αυτό γινόταν και η προετοιμασία των αλόγων για την συμμετοχή τους σε διάφορους αγώνες.

Αργότερα μπόρεσε και απέκτησε και στην περιοχή της Κηφισιάς ένα αγρόκτημα όπου και συνέχισε την δραστηριότητά του ως αναγνωρισμένος πια εκπαιδευτής ιππασίας.

Με τη διαθήκη του όριζε ότι το κτήμα της Κηφισιάς, θα παρέμενε στην γυναίκα του Αλεξάνδρα, ενώ μετά και το θάνατο της τελευταίας, το κτήμα θα περνούσε στην ιδιοκτησία της Κοινότητας Δούκα όπου και θα εκπληρώνονταν η επιθυμία του για την εκμετάλλευσή τους προς όφελος των παιδιών της Κοινότητας που επιθυμούσαν να προχωρήσουν τις σπουδές τους, πέρα από το Δημοτικό.

Η αγάπη για τον τόπο καταγωγής του και για την μόρφωση στην ουσία περιεγράφηκε και με την εκπλήρωση της επιθυμίας του μέσω της διαθήκης του.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia