FOLLOW US: facebook twitter

Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η ανάδειξη των μονοπατιών της ορεινής Ολυμπίας

Ημερομηνία: 22-12-2022 | Συντάκτης:

-Έργο ύψους 607.753 με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει σύντομα η κατασκευή, βελτίωση και ανάδειξη των μονοπατιών του ορεινού όγκου της Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, υπεγράφη η ένταξη του έργου σε Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας 2014-2020.

Το έργο θα υλοποιηθεί με βάση τα όσα προβλέπει η σχετική μελέτη που συνέταξε το δασαρχείο Πύργου, προϋπολογισμού 607.732,56€, αποσκοπεί στην ανάδειξηυφιστάμενων μονοπατιών, τα οποία σε μεγάλο εύρος τους χρήζουν καθαρισμών και τεχνικώναναβαθμίσεων, δημιουργώντας ένα δίκτυο το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ποιοτικέςπροδιαγραφές της ισχύουσας νομοθεσίας.

Η μελέτη αφορά δίκτυο μονοπατιών  περίπου 129 χιλιομέτρων, το οποίο εκτείνεται εντός του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και συγκροτεί ενιαία διαδρομή που καθιστά ευκολότερη την πρόσβαση στην περιοχή. Ενδεικτικά, προβλέπει τη διαμόρφωση μονοπατιών κοντά στους ποταμούς Κλαδέο, Αλφειό, Ερύμανθο κλπ καθώς και σε φαράγγια. Όλα τα μονοπάτια που χρησιμοποιούν επαρχιακό ή αγροτοδασικό δίκτυο, θα κινούνται παράλληλα με αυτούς στη βάση του πρανούς του δρόμου ή σε απόσταση 5-10-μέτρων από το έρεισμα του δρόμου. Προβλέπονται εργασίες καθαρισμού των υφιστάμενων μονοπατιών, κατασκευή λιθόστρωτων σε τμήματα αυτών, πέτρινα σκαλοπάτια και παγκάκια, ξύλινα κιόσκια κλπ.

Η επιλογή των μονοπατιών και των διαδρομών που συνθέτουν το έργο, από πλευράς ελκυστικότητας και εξυπηρέτησης βασίστηκε στην ανάδειξη των σημείων ενδιαφέροντος αλλά και των αξιοθεάτων στα οποία το συνολικό έργο στοχεύει να δημιουργήσει πρόσβαση. Μετά τον καθορισμό των σημείων αυτώ, η επιλογή των διαδρομών στηρίχτηκε στην εύρεση υφιστάμενων μονοπατιών που ενώνουν τα επιθυμητά σημεία, μέσω τοπίων χαρακτηριστικής φυσικής ομορφιάς της περιοχής


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος