FOLLOW US: facebook twitter

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Το ακριβότερο της τελευταίας 20ετίας!

Ημερομηνία: 22-12-2022 | Συντάκτης:

Φτωχικό αναμένεται αν είναι το φετινό εορταστικό τραπέζι, καθώς οι ολοένα και αυξανόμενες τιμές περιορίζουν τα νοικοκυριά και τις αγορές ενόψει των εορτών

  • 15%-20% ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι – Μεγάλη προσπάθεια από τους κρεοπώλες να συγκρατήσουν τις τιμές

Σε εορταστικούς ρυθμούς κινούνται αγορά και καταναλωτές με τις εμπορικές επιχειρήσεις να προετοιμάζονται για μια γιορτινή «ανάσα» ρευστότητας και τους καταναλωτές να γίνονται κυνηγοί προσφορών καθώς οι ανατιμήσεις σε σειρά βασικών αγαθών και υπηρεσιών και το περιορισμένο διαθέσιμο εισόδημα θα περιορίσουν σημαντικά τη χριστουγεννιάτικη δαπάνη. Μάλιστα, κύκλοι της αγοράς, εκτιμούν ότι το φετινό γιορτινό τραπέζι είναι το ακριβότερο της τελευταίας 20ετίας, τη στιγμή που μισθοί και συντάξεις έχουν καθηλωθεί στα ίδια επίπεδα εδώ και χρόνια.

Έτσι, πιο ακριβά θα πληρώσουν σε σχέση με πέρσι τα τρόφιμα που «γεμίζουν» το χριστουγεννιάτικο τραπέζι οι καταναλωτές, αφού οι τιμές μέσα σε διάστημα ενός έτους έχουν πάρει την ανηφόρα. Οι τιμές των κρεάτων φέτος είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι  και οι κρεοπώλες κάνουν μεγάλη προσπάθεια να συγκρατήσουν τις τιμές.

Την ίδια στιγμή, από την περασμένη Τετάρτη έχει τεθεί σε εφαρμογή το χριστουγεννιάτικο «καλάθι του νοικοκυριού» που έχει δημιουργήσει το υπουργείο Ανάπτυξης σε μία προσπάθεια για συγκράτηση των ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα. Έτσι έως τις 4 Ιανουαρίου, πέραν των αγαθών που έχουν κριθεί ως απαραίτητα για τη διαβίωση των καταναλωτών, στο «καλάθι του νοικοκυριού» έχουν επίσης προστεθεί η γαλοπούλα, το μοσχάρι, η βασιλόπιτα ή το τσουρέκι και η σοκολάτα, προϊόντα δηλαδή που παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση λόγω των γιορτών. Φυσικά πολλοί καταναλωτές προτιμούν να ψωνίσουν τα απαραιτητα κρεατικά είδη αλλά και τα γλυκά τους, από τα τοπικά κρεοπωλεία και τα ζαχαροπλαστεία- αρτοποιεία, διασφαλίζοντας καλύτερη και πιο εγγυημένη ποιότητα.

Ανατιμήσεις 15% στα τρόφιμα σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

Τον τελευταίο χρόνο όλα τα προϊόντα που συνθέτουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι όπως κρέατα, τυροκομικά, ψωμί, αναψυκτικά, ποτά αλλά και τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά, έχουν υποστεί σημαντικές ανατιμήσεις λόγω της ενεργειακής κρίσης και της ανόδου των τιμών των πρώτων υλών.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Νοέμβριο, δείχνουν πως σε διάστημα ενός έτους, καταγράφηκε αύξηση 15% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά». Την «κούρσα» των ανατιμήσεων, οδηγούν γαλακτοκομικά με αύξηση 25,3%, έλαια και λίπη με 20,4%, ψωμί και δημητριακά με 18,7% και ακολουθούν τα κρέατα με 16,7%.

Αυξημένες τιμές σε κρεοπωλεία και ζαχαροπλαστεία

«Τσιμπημένες» σε σχέση με πέρσι είναι οι τιμές και στα παραδοσιακά καταστήματα τροφίμων παρά το γεγονός ότι όπως επισημαίνουν οι επαγγελματίες σε σύγκριση με τις αυξήσεις που έχουν καταγραφεί στο λειτουργικό τους κόστος, οι ανατιμήσεις είναι περιορισμένες.

Εκπρόσωποι των κρεοπωλών μιλούν για άνοδο των τιμών που φτάνει από 17% έως και το 20% συγκριτικά με πέρσι, σε κρέατα όπως χοιρινό, μοσχάρι, αρνί και γαλοπούλα.  Ενδεικτικά

  • Το χοιρινό πέρσι ήταν στα 5-6,5 ευρώ, φέτος πωλείται από 6,5 έως 7,5 ευρώ
  • Το μοσχάρι από 9-11 ευρώ πέρυσι, 11-13 ευρώ φέτος
  • Το αρνί 12-13 ευρώ φέτος
  • Η ελληνική γαλοπούλα πέρυσι 8,5 ευρώ και φέτος θα είναι κοντά στα 10 ευρώ

Αυξημένες κατά 10% μεσοσταθμικά βρίσκουν οι καταναλωτές τις τιμές και σε μελομακάρονα, κουραμπιέδες και βασιλόπιτες στα ζαχαροπλαστεία της χώρας, την ίδια στιγμή που οι επαγγελματίες εξηγούν πως το λειτουργικό τους κόστος έχει εκτοξευτεί κατά 100%.

Προς το παρόν πάντως, οι αγορές των καταναλωτών παραμένουν περιορισμένες, με τους επαγγελματίες να εκτιμούν ότι η κίνηση στα καταστήματα τροφίμων θα αρχίσει να «ζεσταίνεται» από σήμερα Τετάρτη και όσο πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα.

Σε πρόσφατη έρευνα του Συνδέσμου  Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος αναφορικά  με το ύψος της εκτιμώμενης δαπάνης για αγορές την περίοδο των Χριστουγέννων, , το 19% δηλώνει ότι θα ξοδέψει από 1 έως 50 ευρώ, το 25% από 51 έως 100 ευρώ, το 23% από 101 έως 200 ευρώ, το 14% από 201 έως 500 ευρώ, το 4% θα ξοδέψει πάνω από 500 ευρώ ενώ ένα 15% δηλώνει ότι δεν θα πραγματοποιήσει αγορές.  Αυτό σημαίνει σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΛΠΕ  ότι περίπου το μισό καταναλωτικό κοινό θα δαπανήσει τα εφετινά Χριστούγεννα για αγορές 145 ευρώ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος